Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2018

Γάμο έχουμε, δίπλες φτιάχνουμε!!!


Στη Μάνη, στη Μεσσηνία και στη Λακωνία, δεν νοείται γάμος και χαρά που να μην συνοδεύεται από το παραδοσιακό γλύκισμα της περιοχής. Οι δίπλες είναι οι σταρ του γάμου και της χαράς!
Σε πολλά μέρη θεωρούν πως τα φαγητά που διπλώνονται φέρνουν τύχη. Γι' αυτό άλλωστε προσφέρουν ως γλυκό της χαράς τις δίπλες σε γάμους και άλλες εορταστικές στιγμές, συνοδεύοντάς τες με την ευχή «Όπως διπλώνει το φύλλο, να διπλώσουν κι οι χαρές μας».
Με την ίδια λογική, σε κάποιες περιοχές ακόμα και τα αμπελόφυλλα τα οποία τυλίγονται γύρω από τη γέμιση που περιέχει μεταξύ άλλων και ρύζι, μετατρέπονται σε σύμβολα αφθονίας.
Στους παραδοσιακούς φούρνους και στα ζαχαροπλαστεία ο ταξιδιώτης που θα φτάσει στα μέρη μας θα βρει να αγοράσει δίπλες. Όμως εδώ, κάθε σπίτι, από την γιαγιά στην κόρη και στην εγγονή, είναι ένα εργαστήριο παραγωγής αυτού του εξαίρετου γλυκού. Τα Χριστούγεννα, την πρωτοχρονιά, στις ονομαστικές εορτές, στα γενέθλια, στους γάμους και τις βαπτίσεις, η κάθε νοικοκυρά ξετυλίγει το ταλέντο της τυλίγοντας δίπλες!
Φίλες και φίλοι, όπως διπλώνουν οι δίπλες να διπλώσουν κι οι χαρές στο σπιτικό σας!










































Δεν υπάρχουν σχόλια: