Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2018

Η ΕΥΩΔΙΑ καλωσορίζει το νέο εκκλησιαστικό έτος!!!


Νέο εκκλησιαστικό έτος

Η Αγία μας Eκκλησία εορτάζει την 1η Σεπτεμβρίου την Iνδικτιώνα, ως αρχή του χρόνου. Iνδικτιών σημαίνει "ορισμός". Ήταν έγγραφη διαταγή για φορολογικά κυρίως ζητήματα. Επίσης, κατά τη σημερινή ημέρα, πήγε ο Kύριος ημών Iησούς Xριστός στη Συναγωγήν των Iουδαίων, Του δόθηκε το Bιβλίο του Προφήτη Hσαΐα, όπως γράφει ο Eυαγγελιστής Λουκάς (4, 16-22΄). Ανοίγοντας ο Κύριος το βιβλίο βρήκε την αρχήν του 61ου κεφαλαίου του Hσαΐου, όπου αναφέρονται τα ακόλουθα: «Πνεύμα Kυρίου επ’ εμέ, ου ένεκεν έχρισέ με, ευαγγελίσασθαι πτωχοίς απέσταλκέ με, ιάσασθαι τους συντετριμ-μένους την καρδίαν, κηρύξαι αιχμαλώτοις άφεσιν και τυφλοίς ανάβλεψιν, αποστείλαι τεθραυσμένους εν αφέσει, κηρύξαι ενιαυτόν Kυρίου δεκτόν».
Αφού απήγγειλε, ανακοίνωσε στον λαό «ότι σήμερον ετελειώθησαν οι λόγοι της Προφητείας ταύτης στις δικές σας ακοές». Και ο λαός θαύμαζε για εκείνα τα ακούσματα, που συνιστούσαν την απαρχή της σωτηρίας του.
Με το καινούριο εκκλησιαστικό έτος επαναρχίζουμε τις δραστηριότητές μας, τις ελάχιστες δηλαδή που διακόψαμε τον Μάιο, λόγω των καιρικών συνθηκών. Γνωρίζουμε ότι ο Διάβολος δεν κάνει διακοπές και μεις προφανώς δεν επιτρέπεται να αφεθούμε στην ψυχοφθόρα ραστώνη.
α) Πυκνώνουμε τα 10λεπτα κηρύγματά μας κατά τη Θ. Λειτουργία,
β) Επαναρχίζουμε την Απογευματινή Ομιλία της Τετάρτης. Ο Αγιασμός έναρξης θα γίνει την Τετάρτη 3 Οκτωβρίου, ώρα 6:00 μ.μ. Το κεντρικό θέμα μας εφέτος θα είναι «ΕΚΚΛΗΣΙΑ Γ΄- Το Χρέος», ενώ θα κληθούν διάφοροι επιστήμονες, ιατροί και άλλοι, να μας ενημερώσουν. Υπάρχουν αδελφοί, που ισχυρίζονται ότι δεν ήλθαν στην αρχή και διστάζουν στο μέσο της χρονιάς. Ιδού λοιπόν η ευκαιρία, να αρχίσουμε όλοι μαζί τήν όμορφη διαδικασία.
γ) Επαναρχίζουν τα Κατηχητικά με Αγιασμό την Κυριακή 07 Οκτωβρίου, ώρα 10:00 π. μ. Γονείς και παππούδες αδιαφορούν και ευαισθητοποιούνται όταν ο κανακάρης αρχίσει να σχημονεί στα 15-16 του∙ προφανώς είναι αργά!
Θα επιχειρήσουμε και άλλες δράσεις. Ελάτε τώρα κοντά μας με την προσευχή σας, με το χαμόγελό σας, με τις υπεύθυνες υποδείξεις σας.

Ας είναι ευλογημένο το σωτήριον έτος 2018-2019

Παιδεία & Πολιτισμός

"Ήθος ἐξ ἔθους περιγίνεται"
(Αριστοτέλης, Hθικά Νικομάχεια)

Τα Σχολεία έχουν αποστολή να ετοιμάζουν καλούς και αγαθούς πολίτες, με την καλλιέργεια της γνώσης και της αρετής. Αυτή είναι η Παιδεία, η οποία, κατά τόν Σωκράτη «καθάπερ ευδαίμων χώρα, πάντα τ’ αγαθά φέρει». «Επιστήμη, χωριζομένη δικαιοσύνης & της άλλης αρετής, πανουργία, & ού σοφία φαίνεται» (Πλάτων). «Μετεξεταστέο μένει το ελληνικό εκπαιδ/κό σύστημα στα ευρωπαϊκά τεστ αξιολόγησης» (27-12-14). Mια διαπίστωση επαναλαμβανόμενη.
Καμιά μέριμνα για την αξιολόγηση. «Ο μέτριος δάσκαλος μιλάει. Ο καλός δάσκαλος εξηγεί. Ο εξαιρετικός διδάσκαλος δείχνει. Ο μεγάλος δάσκαλος εμπνέει» (William Arthur Ward, Αμερικανός, 1921-94). 
Και «στη δραματική παρακμιακή αποσάθρωση της κοινωνίας, το ΥΠΕΠΘ έχει τις περισσότερες δυνατότητες να πυροδοτήσει μια έκρηξη ανάκαμψης» (Χρ. Γιανναράς, 21-12-2015).
Το παιδί πάει στο σχολείο για νά μάθει γράμματα, αλλά κάποια αλητάκια, διαλυμένων συνήθως οικογενειών, επιδίδονται στις καταλήψεις, μια νόσο και του πρωθυπουργού, που θεωρεί "τιμή του", σηματοδώντας την αμνήστευση. Έτσι ένα αναρχο-αλητάκι μπορεί να εμποδίσει τη μάθηση 200-300 συμμαθητών του!
Με την έλλειψη αξιολόγησης εμφανίζονται εκπαιδευτικοί αγράμματοι και ανάγωγοι, στους οποίους παραδίδονται τα παιδιά μας. Κάποιοι μάλιστα έχουν και φρικτές επιδόσεις, ελάχιστες από τις οποίες αποκαλύπτονται.
Στα πανεπιστήμια η κατάσταση χειροτερεύει. "Tριτοκοσμικήν εικόνα δείχνει το campus του ΑΠΘ. Εντός του Πανεπιστημίου, δεν υπάρχει καθαρός τοίχος ή τουαλέτες από συνθήματα και γκράφιτι, σπασμένα τζάμια και πόρτες, ενώ εκτός ανθεί το εμπόριο ναρκωτικών σε καθημερινή βάση. Οι φοιτητές φοβούνται".
"Tο βράδυ της 12ης Ιουνίου τριάντα αναρχικοί, μέλη γνωστής αντιεξουσιαστικής κίνησης των Εξαρχείων, έκαναν έφοδο στην κατάληψη της οδού Αραχώβης 44 στα Εξάρχεια και ανάγκασαν τους μετανάστες από το εσωτερικό του κτηρίου να απομακρυνθούν, συνοδεύοντάς τους μέχρι την οδό Στουρνάρη. Tα άτομα της κατάληψης πωλούσαν ναρκωτικά στην πλατεία, έσπαγαν και έκλεβαν αυτοκίνητα, παρενοχλούσαν γυναίκες κ.ά. Εγραφαν ακόμα ότι μέσα στο κτήριο είχαν βρει βαλίτσες με κλεμμένα κινητά, γυαλιά ηλίου και ηχοσυστήματα αυτοκινήτων, όπως επίσης λαθραία τσιγάρα και σακούλες με ναρκωτικά".
"Στις υπηρεσίες Ασφαλείας και Πληροφοριών διάχυτη η πεποίθηση ότι πίσω από την ιδεολογική αντιπαράθεση κρύβονται οικονομικά συμφέροντα, διαχείρισης των μεταναστών, λαθρεμπόριο τσιγάρων και διακίνηση ναρκωτικών...".
"Επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας. Μετανάστες φέρεται να συνδράμουν τις ομάδες αναρχικών κατόπιν υποδείξεων από τους διαχειριστές των καταλήψεων".
"Μετέφεραν & πτώματα" («Κ» 09-7-18 & iefimerida 13-6-18). Ειπώθηκε ότι ο υπ. Προστασίας του Πολίτη "είναι υπ. προστασίας των κουκουλοφόρων" (21-6-18 Στάθης Παναγούλης).
Μπαίνουμε σε προεκλογική περίοδο, οπότε έρχεται στην επικαιρότητα ο λόγος του Γιούγκερ: "Όλοι γνωρίζουμε τί να κάνουμε, αλλά, δεν γνωρίζουμε πώς να επανεκλεγούμε αφού το κάνουμε". Τα κόμματα εξουσίας δείχνουν να έχουν δεσμεύσεις, άρα και πρόβλημα επανεκλογής. Πάντως, οι πάνες και οι πολιτικοί πρέπει να αλλάζουν συχνά για τον ίδιο ακριβώς λόγο!

Δικαιοσύνη & Πολιτική


Ιστορική μου Αττική, καλή κι αγαπημένη,
ανίκανοι σε κάνανε πνιγμένη και καμένη

Εκατό (100) άνθρωποι "έφυγαν" κι έφυγε μαζί και το φιλότιμο και η ευθύνη.
Το α΄ είναι ανύπαρκτο στον πολιτικό χώρο διαχρονικά. Ευθύνη ανέλαβε η Δήμητρα Λαμπαρού, Αντιδήμαρχος Παιδείας & Πολιτισμού Μαραθώνα, αφού δεν το έκαμεν άλλος (28-7-18). Μιμήθηκε ο Αν/ρχος Ανάπτυξης Βασ. Τσουπράς. "Έκλεισε" και ο ΣΥΡΙΖΑ Σάμου "λόγω πολιτικςή ευθύνης" (30-7-18), την οποία βέβαια ανέλαβε ο Άλεξ, χωρίς αντίκρυσμα, παρά την αντίθετη θέση του προτύπου του Δημ. Τσάτσου (Συνταγματικό Δίκαιο, σ.309). Ωστόσο, "στη ζούλα" μια Παπανάτσιου έδινε αυξήσεις 60% στους Δ/τές των ΔΕΚΟ ((iefimerida 26-7-18) σ. Τέτοια ευαισθησία έναντι των θυμάτων! Η συνάδελφός της Ράνια πρόλαβε να πάει στον ΟΟΣΑ (11-7-18). Η ιδιοτέλεια σε πάλη με την ιδιωτεία. Ο "πώλος", υποτιμώντας νοημοσύνες είχε "ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες"∙ UFO τον ενημέρωναν; Ο ημιμαθής εκπρόσωπος "κοτολογεί" (sic), εξισώνοντας τους νεκρούς με «κατεδaφίσεις» (01-8-2018). σ. Ας δω ένα! Ο θλιβερός Φώτης τους εξισώνει (8-8-2018) με τη λήξη του Μνημονίου. Και η Αυλωνίτου μιλά για π@π@ρες.. σ. «Ωραία και μορφωμένη»! Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει προηγούμενους για τα αυθαίρετα, μπουμπούκια κι αυτοί, που όμως και οι ίδιοι αντιτάχθηκαν ως συνδικαλιστές. Η παράνοια στο έπακρον! Ο δήμαρχος Ραφήνας Β. Μπουρνούς, καταγγέλλει πλαστογραφία...
Πάντως και ο Κουφοντίνας και ο Ξηρός ευνοήθηκαν, ενώ ο απατεώνας Αρ. Φλώρος αποφυλακίστηκε. Να υποθέσω πως "εξοφλούνται γραμμάτια";
Άνθρωπος της διανόησης έκανε σημαντικό σχόλιο για τον καταληψία Άλέξη:
«Η ηγεσία θέλει χαρακτήρα, κουράγιο και, συμπόνοια... ο Τσίπρας απέτυχε και στα τρία!» (31-7-18, Γ. Κασιμέρης, καθηγητής Παν/μίου Wolverhampton Αγγλίας).
Τη χαριστική βολή την έδωσε κάποιος Βερναρδάκης. "Μη βαράτε ένα 44χρονο..." Ωστόσο, συνομίληκοί του μεγαλουργούσαν, όπως ο Φραγκλίνος, ο Ντοστογιέφσκι, ο Γκάντι, ο Κέννεντυ, κ. ά. αλλά είχαν ανατροφή και βέβαια δεν έκαναν καταλήψεις... Άλλωστε αυτός επιδίωξε να συναρμόσει τις "αυταπάτες" του με τις απάτες του...
Δεν φαντάζομαι να θέλει ευμενή ποινική μεταχείριση, λ.χ. να "φιλοξενηθεί" σε Αναμορφωτήριο. Ο ίδιος θα πρότεινα στην αδίστακτη παρέα του να σιωπήσουν και αν μπορούν να κρυφτούν. Ήταν «Mea culpa» το δημοψήφισμα του 2015 (iefimerida 17-6-18) σ. Πόσα Culpa θα ανεχθούμε;
Έγινε και Ανασχηματισμός... "το γελοίον του πράγματος..." (1994).

«τα δημοσίως λεγόμενα και πραττόμενα, δημοσίως να ελέγχωνται»
(ι. Χρυσόστομος, ΕΠΕ, 23, 393)

Επικαιρότητα:


Ανδρέα Πετρουλάκη «Κ» 27-6-18

Δήλωση: "Έχουν ωριμάσει οι συνθήκες διαχωρισμού κράτους - Εκκλησίας" (25-6-18 Στ. Κοντονής). Απάντηση: ''Κάθε φορά που μία Κυβέρνηση έχει πρόβλημα ρίχνει λίγο εκκλησιαστικό'' (27-6-18 Μ. Δωδώνης Χρυσόστομος:)
Απορία: Το άλλο με τον Τοτό, το ξέρετε;


Τιμώντας τους ενορίτες Κων/νο Νικητάκο & Κυριακή Κατσάνου-Νικητάκου (24-6-18)

Δεν υπάρχουν σχόλια: