Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2018

Γάμος στο ναό του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου της Καλαμάτας!!!


Νοτιοδυτικά του Κάστρου της Καλαμάτας, στην οδό Βιλεαρδουΐνου, βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου. Ο σημερινός ναός του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου αποτελεί το διάδοχο ομώνυμης βυζαντινής εκκλησίας στην ίδια περιοχή, η οποία εγκαταλείφθηκε οριστικά μετά τους σεισμούς του 1844 και αφού νωρίτερα, το 1770 στα Ορλωφικά και το 1825 επί Ιμπραήμ είχε υποστεί καταστροφές.
Ο σημερινός ναός θεμελιώθηκε τη δεκαετία του 1860, την περίοδο δηλαδή που άρχισαν να χτίζονται στην Καλαμάτα ο ναός της Υπαπαντής του Σωτήρος και ο Άγιος Νικόλαος Φλαρίου.
Στον παλαιό ναό του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου φέρεται να τελέστηκε τόσο η πανηγυρική δοξολογία για την απελευθέρωση της Καλαμάτας από τους Τούρκους στις 23 Μαρτίου 1821 όσο και η δοξολογία κατά τη μεταφορά της πρωτεύουσας του νομού Μεσσηνίας από την Κυπαρισσία στην Καλαμάτα, το 1835.
Ο σταυρεπίστεγος και κατασκευασμένος σύμφωνα με το νεότατο ελληνοβυζαντινό ρυθμό ναός του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου αποτελεί ένα θαυμάσιο δείγμα νεοκλασικής αρχιτεκτονικής του δευτέρου μισού του 19ου αιώνα.
Ο Άγιος Ιωάννης Πρόδρομος θεωρείται ο παλαιότερος ενοριακός ναός της Καλαμάτας και εορτάζει στις 7 Ιανουαρίου ενώ στο εσωτερικό του φιλοξενείται εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας από τις αρχές του 19ου αιώνα.
Αυτόν τον ιστορικό ναό επίλεξαν για την όμορφότερη στιγμή της ζωής τους ο Πάνος και η Μερσίνα!
Τους ευχόμαστε να ζήσουν ευτυχισμένοι, να αποκτήσουν πολλούς απογόνους και να τους καμαρώνουν οι γονείς τους!!!






















































































Δεν υπάρχουν σχόλια: