Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018

Αναστηλώθηκε άλλο ένα μοναδικό Μνημείο στην Αρχαία Μεσσήνη!!!


Από την ανασκαφή και τα έγκατα της γης στην αναστήλωση και τα επουράνια!
Υποδειγματική αρχαιολογική δουλειά από τον Αρχαιολόγο Καθηγητή Πέτρο Θέμελη στην Αρχαία Μεσσήνη!
Το ταφικό μνημείο Κ3 στο Στάδιο, πριν, κατά και μετά την αναστήλωσή του, που ολοκληρώθηκε χθες. Η αμφίκοιλη κωνική στέγη του με το λίθινο αγγείο πάνω σε κορινθιακό κιονόκρανο στην κορφή είναι μοναδική για τον 3ο αι. π.Χ. τουλάχιστον.
Οι ανασκαφές και αναστηλώσεις που ξαναζωντανεύουν την Αρχαία Μεσσήνη (370 π.Χ.) και την αναδεικνύουν σε έναν από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους μας, τείνουν προς την ολοκλήρωσή τους.
Έχουν φέρει στο φως πολλά από τα δημόσια και ιερά οικοδομήματα της πόλης, που είδε και περιέγραψε ο Παυσανίας στη Μεσσήνη, όταν την επισκέφθηκε (155-160 μ.Χ.).
Με υποβλητικό περίκλειστο ορίζοντα, καμπυλωτούς λόφους, η Αγορά και η παλαίστρα με τα εκπληκτικά μωσαϊκά το Στάδιο, το Γυμνάσιο, το Ασκληπιείο και το Θέατρο, που φιλοξενεί ήδη, κάθε καλοκαίρι θεατρικές και μουσικές εκδηλώσεις με χιλιάδες επισκέπτες.
Σε αυτόν τον σπουδαίο αρχαιολογικό χώρο της Ελλάδας φιλοξενείται από τις 14 Ιουλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου η πρωτοποριακή έκθεση «Ζογγολόπουλος - Χουλιαράς: Μεσσάνα. Μια γλυπτική για τον Δημόσιο Χώρο στην Αρχαία Μεσσήνη» που σχεδιάστηκε με απόλυτο σεβασμό και σε οργανική συνομιλία με τον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, μετά από έναν περίπου χρόνο μελέτης αλλά και ενδελεχούς επιτόπιας έρευνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια: