Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Τα σενάρια για το «τέλος» του Πατέρα, έφεραν το τέλος του Henk ten Cate ?

Το «ο τίτλος είναι αυτοσκοπός» πανό που είχαν αναρτήσει οι οπαδοί του Παναθηναϊκού στον αγώνα της 2ης αγωνιστικής με την Ξάνθη θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ήδη πάρει τη θέση του στα γραφεία του Νικόλα Πατέρα. Όχι μόνο επειδή και εκείνος θέλει όσο τίποτε άλλο να πανηγυρίσει στις 18 Απριλίου την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά και επειδή νιώθει ήδη ότι αυτό το τρόπαιο είναι το μόνο που του δίνει την προοπτική μακροημέρευσης στη θέση του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός.
Ο Πατέρας πρέπει ήδη να ξέρει ότι ο εκπρόσωπος της οικογένειας που κατέχει την πλειοψηφία των μετοχών της ΠΑΕ, Γιάννης Βαρδινογιάννης, έχει ήδη στο μυαλό του τον επόμενο πρόεδρο του Τριφυλλιού.
Αυτός ονομάζεται Παύλος Γιαννακόπουλος και μοιράζεται ήδη με τους οικείους του την επιθυμία να γίνει ο επόμενος πρόεδρος της ΠΑΕ. Πολύ πρόσφατα την είχε αποκαλύψει ένας εκ των συνεργατών του, ο αρχιδιαιτητής της ΕΠΣΑ Φραγκίσκος Αρμάος, ο οποίος προανήγγειλε ότι αναλαμβάνει το καλοκαίρι πόστο στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός με πρόεδρο τον Παύλο.
Στις 21 του περασμένου Μαΐου, όταν οι υπόλοιποι μέτοχοι ενέκριναν με την ψήφο τους το σχέδιό του με Αντωνίου - Τεν Κάτε και τον προϋπολογισμό για τη μεταγραφική ενίσχυση, ο Πατέρας ανανέωσε τη θητεία του στον προεδρικό θώκο για ακόμη έναν χρόνο. Με όσα βλέπει και αντιλαμβάνεται τελευταία, δηλαδή με τη συμπεριφορά που εισπράττει από τους Βαρδινογιάννη, Γιαννακόπουλο και τη στάση των media απέναντί του, ο Πατέρας καταλαβαίνει ότι ακόμη και αν θελήσει να παραμείνει στην προεδρία μετά τον ερχόμενο Μάιο, δεν θα έχει πολλή τύχη. Βεβαίως αν πάει στο επόμενο meeting των μετόχων ως πρωταθλητής και δηλώσει ότι επιθυμεί να συνεχίσει, είναι πολύ πιθανό, αν όχι το πιθανότερο, να τα καταφέρει.
Διότι στη ζυγαριά θα μετρήσει πολύ ο τίτλος που θα έχει κατακτήσει, αλλά και η βαρύτητα της δημοφιλίας του. Ο νυν πρόεδρος, που είναι πολύ δημοφιλής ανάμεσα στους οπαδούς του Παναθηναϊκού και ειδικά ανάμεσα στους οργανωμένους, δεν θα δυσκολευτεί πολύ να πείσει ότι του αξίζει να συνεχίσουν να τον εμπιστεύονται, αν στη διάρκεια της κουβέντας χαϊδεύει με το χέρι του το τρόπαιο του πρωταθλητή. Τι θα συμβεί όμως αν πάει με άδεια χέρια σε αυτή την κουβέντα;
Η συζήτηση για την αλλαγή στην προεδρία έχει, θεωρητικά, την αφετηρία της στις προδιαγραφές της πολυμετοχικότητας. Τον Μάιο του 2008, όταν ο Βαρδινογιάννης έβαζε στην ΠΑΕ τους Βγενόπουλο, Γιαννακόπουλο, Πατέρα, οι μέτοχοι συμφωνούσαν ότι η θητεία του πρώτου πολυμετοχικού προέδρου θα ήταν διετής. Στην πραγματικότητα η εκκίνηση της συζήτησης για τον επόμενο πρόεδρο δόθηκε στις 4 του περασμένου Απριλίου, όταν συναντήθηκαν, συνεννοήθηκαν και έσφιξαν το χέρι ο Τζίγκερ με τον Παύλο στο «Πεντελικόν», αλλάζοντας τα δεδομένα στη μεταξύ τους σχέση. Έκτοτε οι δύο άντρες ήρθαν κοντά. Τόσο, που συνεργάτες και των δύο επιχειρηματιών αποκαλύπτουν ή επιβεβαιώνουν τον τελευταίο καιρό ότι έχουν συμφωνήσει ώστε ο ένας, ο Τζίγκερ, να στηρίξει τον άλλο, τον Παύλο, για τη θέση του προέδρου της ΠΑΕ.
Η συμπεριφορά του Νίκου Πατέρα απέναντι στους δύο μετόχους δημιουργεί την εντύπωση ότι, το λιγότερο, έχει αντιληφθεί πως σκοπεύουν να του χρεώσουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης αν ο Παναθηναϊκός δεν στεφθεί πρωταθλητής. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ έχει πάψει να επισκέπτεται το κλειστό του ΟΑΚΑ για τους αγώνες του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Μένει σε απόσταση από τον Γιαννακόπουλο, ίσως για να του δείξει με αυτόν τον τρόπο ότι τον έχουν ενοχλήσει όσα ακούει και αντιλαμβάνεται. Περίπου ίδια είναι και η δημόσια συμπεριφορά του απέναντι στον Βαρδινογιάννη. Στη θέση των φιλικών τετ α τετ και των θερμών συνομιλιών για αρκετά λεπτά στις εξέδρες του ΟΑΚΑ έχουν μπει τυπικές χειραψίες και συμβατικές συνομιλίες. Σαν αυτή που είχαν πριν από περίπου 15 μέρες στην εξέδρα των επισήμων, στο ματς με τον Αστέρα Τρίπολης. Ο Τζίγκερ έμεινε στα «ορεινά», ο Πατέρας στη θέση του. «Έπεσαν» ο ένας πάνω στον άλλο στην ανάπαυλα του ημιχρόνου, όταν ο Βαρδινογιάννης πήγε να χαιρετήσει τον Κώστα Καραμανλή. Μια χειραψία, ένας ψίθυρος του Τζίγκερ στο αυτί του Πατέρα, που αποχώρησε ανέκφραστος μετά από μερικά δευτερόλεπτα.
Ο Πατέρας ζει και δουλεύει εντελώς μόνος πλέον στην ΠΑΕ. Όχι μόνο επειδή οι άλλοι μέτοχοι είναι συνεπείς στη δέσμευση που έλαβαν απέναντί του ότι θα μείνουν μακριά και δεν θα ασκούν δημόσια κριτική, αλλά και διότι οι μέτοχοι κάθονται στην άκρη για να πέσει πάνω στον Πατέρα και μόνο σε αυτόν ο προβολέας της ευθύνης αν χαθεί ο τίτλος. Θα τον πλησιάσουν μόνο αν ο Παναθηναϊκός πάρει μεγάλο προβάδισμα από τον Ολυμπιακό πριν από τον τερματισμό. Διαφορετικά θα τον αφήσουν να πάει μόνος του πάνω στο φίνις. Και αν έχει κόψει πριν από τον ΠΑΟ ο Ολυμπιακός την κορδέλα, θα τον περιμένουν μετά τον τερματισμό για να του δηλώσουν τη λήξη της θητείας του στην προεδρία.
Οι μυημένοι παρατηρητές των ζυμώσεων και των εξελίξεων στον Παναθηναϊκό δεν αποκλείουν την πιθανότητα να τεθεί νωρίτερα το θέμα της αντικατάστασης του Πατέρα. Αυτό θα συμβεί αν η ομάδα χάσει τις πιθανότητες του τίτλου νωρίτερα από τη λήξη της σεζόν. Και αν κληθούν οι μέτοχοι να χρηματοδοτήσουν εκ νέου, νωρίτερα από τον Μάιο, την ΠΑΕ. Αν δηλαδή οι Πατέρας - Αντωνίου δεν βρουν τρόπο, μέσα από πωλήσεις παικτών, να καλύψουν το άνοιγμα των περίπου 6 εκατ. ευρώ που έχει η εταιρεία μέχρι τη λήξη της σεζόν και αναγκαστούν να ζητήσουν χρήματα από τους μετόχους, αυτοί είναι πολύ πιθανό να εκμεταλλευτούν την κατάσταση για να προκαλέσουν νωρίτερα θέμα αλλαγής της διοίκησης.
Το θέμα της προεδρίας στην ΠΑΕ Παναθηναϊκός βρέθηκε στο επίκεντρο της εκδήλωσης του Ερασιτέχνη, με τον Παύλο Γιαννακόπουλο να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ανάληψης του ύπατου αξιώματος -εφόσον του ζητηθεί- και τον Νικόλα Πατέρα να απαντά με ενωτική δήλωση.
«Δεν έχω λάβει γνώση και δεν μπορώ να απαντήσω σε κάτι υποθετικό. Η ιστορία μου στον ΠΑΟ είναι γνωστή, ό,τι μπορώ να κάνω θα το κάνω με ανοικτή καρδιά και θα βοηθήσω όπου χρειαστεί», δήλωσε σχετικά ο Π. Γιαννακόπουλος, ενώ από την πλευρά του ο Ν. Πατέρας τόνισε: «Πήρα την εντολή από όλους να γίνω πρόεδρος. Είμαστε όλοι μια οικογένεια. Αν αποφασιστεί μια αλλαγή εγώ είμαι υπέρ. Πάνω από όλα ο Παναθηναϊκός. Εγώ μένω γιατί κάνω μια προσπάθεια, δουλεύω 10-12 ώρες την ημέρα και νομίζω ότι ο κόσμος το βλέπει αυτό. Όσο είμαι εγώ θα βοηθάω την ομάδα».
Για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις, πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η θητεία του Νικόλα Πατέρα, η οποία ανανεώθηκε ομόφωνα τον περασμένο Μάιο, λήγει το ερχόμενο καλοκαίρι και επομένως δεν τίθεται κανένα θέμα στην παρούσα φάση. Ωστόσο, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά για τον ερχόμενο Μάιο και σε συνάρτηση με την τελική επίδοση της ομάδας. Σε περίπτωση απώλειας του τίτλου, φερ' ειπείν, ο κ. Πατέρας θα αποχωρήσει πιθανότατα από μόνος του.
Στο περιθώριο της εκδήλωσης του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού, ο πρόεδρος της ΠΑΕ Νικόλας Πατέρας ξεκαθάρισε ότι ο Χενκ Τεν Κάτε δεν του έχει ζητήσει μεταγραφική ενίσχυση ενόψει Ιανουαρίου.
Το όνομα του Παύλου Γιαννακόπουλου για τη θέση του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός είχε ακουστεί από τον περασμένο Απρίλιο, μετά το «ραντεβού ενότητας» που είχε με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη σε ξενοδοχείο των βορείων προαστίων. Έκτοτε, οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι άψογες και παρατηρείται ταύτιση απόψεων σε πολλά ζητήματα.
Δεν αποκλείεται, λοιπόν, να προταθεί από τον Γιάννη Βαρδινογιάννη στον Παύλο Γιαννακόπουλο η θέση του προέδρου της ΠΑΕ (υπήρχε ως σκέψη και το προηγούμενο καλοκαίρι εφόσον αποχωρούσε από μόνος του ο Νικόλας Πατέρας). Ο μεγαλομέτοχος του «τριφυλλιού» θα ανοίξει τα χαρτιά του τον ερχόμενο Μάιο, όπως άλλωστε και ο Ανδρέας Βγενόπουλος. Όλοι, πάντως, οι μέτοχοι στηρίζουν αναφανδόν στην παρούσα φάση τον Νικόλα Πατέρα και την «προσωπική» μάχη του για την κατάκτηση του πρωταθλήματος.
Ο Γιώργος και ο Γιάννης Βαρδινογιάννης, ο Παύλος και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, καθώς και ο Νικόλας Πατέρας παρέστησαν, από κοινού, το απόγευμα της Δευτέρας στην εκδήλωση του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού για τη βράβευση των «χρυσών» χορηγών του. Για τη συνδρομή τους στην ενίσχυση του συλλόγου τιμήθηκαν ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Γιάννης Βαρδινογιάννης και οι αδερφοί Γιαννακόπουλοι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: