Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Τετάρτη σήμερα και λέω να σας φτιάξω φασολάδα!!!


Τα φασόλια είναι τα αγαπημένα μου όσπρια και σήμερα Τετάρτη θα σας δώσω δύο συνταγές. Φασολάδα άσπρη με λεμόνι, που είναι και η αγαπημένη μου, και φασολάδα κόκκινη!

Τι θα χρειαστούμε:

• Μισό κιλό φασόλια
• 3 καρότα κομμένα σε λεπτές φέτες
• 1 ματσάκι σέλινο χοντροκομμένο
• 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
• Ελαιόλαδο
• Αλάτι
• Σκόρδο (προαιρετικά)
• Νερό

Για την άσπρη φασολάδα θα χρειαστούμε επιπλέον ένα ή δύο λεμόνια και μία κουταλιά της σούπας αλεύρι.
Για την κόκκινη φασολάδα θα χρειαστούμε και μία κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας και προαιρετικά μπούκοβο.

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα φασόλια μας από το βράδυ σε ένα μπολ γεμάτο νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για τουλάχιστον 12 ώρες, μέχρι το πρωί. Την επόμενη μέρα, τα σουρώνουμε και τα πλένουμε πολύ καλά να καθαρίσουν. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.

Για την άσπρη φασολάδα με λεμόνι:

Σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά ρίχνουμε μέσα το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα καρότα. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και να λαδωθούν καλά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τα φασόλια, το σέλινο και ανακατεύουμε καλά να λαδωθούν και αυτά. Ρίχνουμε νερό στην κατσαρόλα, μέχρι να σκεπαστούν τα υλικά μας και κλείνουμε με το καπάκι. Σιγοβράζουμε για 1-2 ώρες ανάλογα με το πόσο βραστερά είναι τα φασόλια μας. Δέκα λεπτά πριν κατεβάσουμε το φαγητό από τη φωτιά, προσθέτουμε το αλάτι, το χυμό από ένα ή δύο λεμόνια και μία κουταλιά αλεύρι. Το αλεύρι το βάζουμε γιατί βοηθάει τη σάλτσα μας να χυλώσει. Μόλις ετοιμαστεί, σερβίρουμε ρίχνοντας από πάνω φρέσκο ελαιόλαδο. Συνοδεύουμε με φρέσκο ψωμί χωριάτικο, ελιές και φέτα.


Για την κόκκινη φασολάδα:

Ακολουθούμε ακριβώς την ίδια διαδικασία προσθέτοντας τα λαχανικά μας να σοταριστούν. Αφού εξατμιστούν τα υγρά από τα λαχανικά μας προσθέτουμε μέσα τον πελτέ ντομάτας και τον «ξύνουμε» στον πάτο της κατσαρόλας ώστε να πάει παντού. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα φασόλια, το σέλινο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Σκεπάζουμε με νερό και βράζουμε για 1-2 ώρες. Αλατίζουμε καλά. Μόλις είναι έτοιμη σερβίρουμε με φρέσκο ελαιόλαδο και προαιρετικά μπούκοβο. Συνοδεύουμε με χωριάτικο ψωμί, ελιές και φέτα.


Καλή μας όρεξη!!!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: