Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2020

Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών!!!


25 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

Η αγάπη δεν πρέπει να πονάει. Δε σε νοιάζεται και σου μαύρισε το μάτι. Δε σε λατρεύει και σου έσπασε το χέρι. Δε σε κλειδώνει στο σπίτι επειδή δε θέλει να σε χάσει. Δεν την σκότωσε επειδή την αγαπούσε. Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας είναι διαχρονικό και διαπολιτισμικό. Παρά το γεγονός ότι η ημέρα αυτή τιμάται από τις 25 Νοεμβρίου του 1960 και παρά τα βήματα για την αντιμετώπιση του φαινομένου σε ψυχολογικό και νομικό επίπεδο, οι συμπεριφορές παραμένουν οι ίδιες. Όταν κλείνει η πόρτα του σπιτιού κανείς δεν ξέρει τι συμβαίνει από πίσω και το θύμα υποφέρει. 

25 Νοεμβρίου 2020: Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών υπό καθεστώς lockdown

Όταν το μένουμε σπίτι, γίνεται εφιάλτης. Το διάστημα της πρώτης καραντίνας οι κλήσεις προς τις γραμμές υποστήριξης αυξήθηκαν. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα περιστατικά βίας αυξάνονται όταν τα ζευγάρια περνούν περισσότερο χρόνο μαζί. Οι μέρες που διανύουμε και οι συνθήκες που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρες για όλους μας. Άγχος, πίεση, φόβος, θλίψη. Συναισθήματα που συσσωρεύονται και είναι πιθανό να προκαλέσουν εντονότερες αντιδράσεις. Βέβαια ο περιορισμός αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος αύξησης των κρουσμάτων βίας.

Ένας σύντροφος με τάσεις κακοποίησης και βίας, οποιασδήποτε μορφής, γιατί μην ξεχνάμε πως η βία δεν είναι μόνο σωματική, θα εκδηλωθεί ασχέτως καραντίνας.

Τα θύματα δεν πρέπει να σιωπούν. Τα θύματα δεν πρέπει να νιώθουν καμία ενοχή και καμία ανοχή. Τα θύματα δεν πρέπει να περνάνε τέτοια γεγονότα ως φυσιολογικά. Πρώτο βήμα για την απελευθέρωση είναι η αποστασιοποίηση από το φόβο και η καταγγελία.

Κάθε γυναίκα που βιώνει περιστατικά βίας μπορεί να καλέσει στην Τηλεφωνική Γραμμή Υποστήριξης SOS 15900 ή να στείλει email στο sos15900@isotita.gr

Γυναίκες που δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με τους παραπάνω τρόπους:
• Μία γυναίκα σηκώνει την παλάμη της. Διπλώνει τον αντίχειρα και τον κλείνει μέσα στη γροθιά της. Βρίσκεται σε κίνδυνο. Πρόκειται για διεθνές μη λεκτικό κώδικα και δηλώνει πως υφίσταται βία.
• Μία γυναίκα χρησιμοποιεί την κωδική λέξη «Μάσκα 19» στο φαρμακείο της γειτονιάς της. Ο/Η φαρμακοποιός σου ξέρει ότι πρέπει να ειδοποιήσει το 15900.

Μη φοβάστε. Μη σωπαίνετε. Καμία ανοχή.

Δεν είσαι η μόνη. Δεν είσαι μόνη.

Ο Δήμος Χαϊδαρίου τιμάει την Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών με το φωτισμό του Δημαρχείου σε πορτοκαλί χρώμα.
 







Δεν υπάρχουν σχόλια: