Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Φουλ επίθεση στη Ντόρα και αρχηγική εμφάνιση από Σαμαρά

Τίποτα δεν άφησε αναπάντητο όπως έλεγαν εδώ και ημέρες οι στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, μιλώντας σε εκδήλωση στο Βελλίδειο κέντρο, στη Θεσσαλονίκη. Όχι μόνο απάντησε στις αιχμές της Ντόρας Μπακογιάννη, αλλά προχώρησε και στην αντεπίθεση. Παράλληλα, έχοντας τον «αέρα» των τελευταίων δημοσκοπήσεων, ο Μεσσήνιος υποψήφιος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας πραγματοποίησε αρχηγική εμφάνιση, τέσσερα 24ωρα πριν ανοίξουν οι 1.600 κάλπες ανά την Ελλάδα.

Ο Αντώνης Σαμαράς για μία ακόμη φορά ευχαρίστησε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο για τη στήριξή του στο πρόσωπό του. Και μετά... πέρασε στην αντεπίθεση.


«Μιλάμε για έθνος και εθνικό συμφέρον και κάποιοι μας λένε ευρωσκεπτικιστές. Είναι παντελώς απληροφόρητοι. Γιατί για έθνος μιλάνε πλέον, όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, κεντροδεξιοί, όπως ο Σαρκοζί και η Μέρκελ, αλλά και Κεντροαριστεροί, όπως ο Θαπατέρο και ο Γκόρντον Μπράουν», είπε.
«Απελευθέρωση από συμπλέγματα»
Ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας εξήγγειλε «απελευθέρωση από τα συμπλέγματα που προσπάθησαν να μας επιβάλλουν». «Κάποιοι λένε ότι πρέπει να κρύβουμε τις ιδέες μας, γιατί τάχα μας περιχαρακώνουν και διώχνουν τον κόσμο. Οι ιδέες της Κεντροδεξιάς δεν διώχνουν τον κόσμο, πείθουν την κοινωνία».
«Κι αν μας έφυγε ο κόσμος, αν χάσαμε ένα εκατομμύριο ψηφοφόρους από το 2004, εμείς τους διώξαμε, όχι οι ιδέες μας»
, συνέχισε ο κ. Σαμαράς, αναφερόμενος σε «συμπεριφορές κάποιων», σε «κλειστές πόρτες» και σε «ματαιοδοξίες».
«Σκεφτείτε πόσο εκτιμούν τις ιδέες μας, τις αξίες και τις αρχές μας, όσοι ισχυρίζονται ότι τάχα θα περιχαρακωθούμε, τάχα θα διώξουμε κόσμο», είπε, φωτογραφίζοντας την Ντόρα Μπακογιάννη.
Υποστήριξε, μάλιστα, πως «κάποιοι μας θέλουν φοβισμένους, με σκυφτό το κεφάλι, να κρυβόμαστε, να φοράμε τη μάσκα της, δήθεν, προοδευτικότητας».
Επιχειρώντας να απαντήσει στις κατηγορίες της κ. Μπακογιάννη περί «περιχαράκωσης», ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως «δεν φτιάχνουμε απλώς τη μεγάλη Κεντροδεξιά, αλλά την πολύ μεγάλη Κεντροδεξιά».
«Όχι στο μονοπώλιο της Αριστεράς»
Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρθηκε και στο χώρο των ιδεών, εκτιμώντας ότι «από το 1981, παραιτηθήκαμε σταδιακά από τη μάχη των ιδεών. Το χώρο της διανόησης τον μονοπωλούσε η Αριστερά και η Κεντροαριστερά. Σε μια χώρα που έβγαλε ένα Σεφέρη κι έναν Ελύτη, έναν Παναγιώτη Κανελλόπουλο κι ένα Τσάτσο υπήρχε για χρόνια μόνο η Αριστερή διανόηση. Εμείς ήμασταν απόντες», είπε.
«Να μην αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα»
Ο κ. Σαμαράς, θέλοντας να δείξει σιγουριά για την έκβαση της κούρσας διαδοχής, κάλεσε, εμμέσως πλην σαφώς, την Ντόρα Μπακογιάννη να μην αμφισβητήσει το αποτέλεσμα της διαδικασίας. «Κανείς δε διανοείται να διαταράξει την ενότητα, διότι ξέρει ότι απέναντί του στέκονται εκατοντάδες χιλιάδες μέλη μας, που θα πάνε στις κάλπες την Κυριακή, θα ψηφίσουν κι όποιος δεν σεβαστεί την ετυμηγορία τους θα προκαλέσει την οργή τους».
Ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, αναφερόμενος στο αντίπαλο στρατόπεδο, είπε ότι «δέχθηκα πολλές προκλήσεις, αλλά δε σήκωσα το γάντι», ενώ επανέλαβε ότι «δε δέχθηκα ντιμπέιτ, γιατί αρνήθηκα να γίνουν τα εσωτερικά τηλεοπτικό ριάλιτι».
«Δεν ήμουν στους καπεταναίους της ήττας»
Ο Αντώνης Σαμαράς έβαλε ξανά στο κάδρο των πρόωρων εκλογών και της συντριβής της 4ης Οκτωβρίου την Ντόρα Μπακογιάννη. «Δεν ήμουν εγώ μέσα στους καπεταναίους της ήττας, σε αυτούς που καιρό πριν τις εκλογές υποστήριζαν την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες για λόγους που όλοι γνωρίζουν», είπε.
«Γνώριζα τι θα συμβεί γι’ αυτό και δημόσια ζήτησα από τον Κώστα Καραμανλή να μην κάνει εκλογές», πρόσθεσε.
Ο υποψήφιος για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε δικαιωμένος και σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. «Από παλιά διαφώνησα και με τη διπλή ονομασία για το θέμα των Σκοπίων. Γι’ αυτό και σήμερα νιώθω δικαιωμένος από το βέτο που έθεσε ο Καραμανλής στο Βουκουρέστι για μια ιστορία που μου στοίχισε 11 χρόνια στην πολιτική έρημο», είπε.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό και, συγκεκριμένα στο σχέδιο Ανάν, τόνισε πως «δεν ήμουν εγώ αυτός που έσπευσε να υιοθετήσει το σχέδιο Ανάν, κόντρα στον Τάσο Παπαδόπουλο και τον Κώστα Καραμανλή, αλλά και κόντρα στον κυπριακό λαό που ετοιμαζόταν να το καταψηφίσει».
Χαρακτήρισε «ολισθηρό και επικίνδυνο δρόμο» την πρωτοβουλία Παπανδρέου για τριμερή συνάντηση περί το Μακεδονικό, διερωτώμενος «ποιον θέλετε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για να μπορεί να αποτρέψει αλλαγή γραμμής και αποδοχή ενός ταπεινωτικού συμβιβασμού πέρα και πίσω από τις κόκκινες γραμμές του Βουκουρεστίου».
«Το σύστημα ΠΑΣΟΚ θέλει Ντόρα»
Απαντώντας στις αιχμές Μπακογιάννη ότι το σύστημα ΠΑΣΟΚ την πολεμά, ο κ. Σαμαράς επισήμανε πως «το σύστημα ΠΑΣΟΚ θέλει διακαώς να εκλεγεί αυτός που έχει τη μικρότερη διείσδυση στην κοινωνία. Και οι δημοσκοπήσεις αποτυπώνουν ήδη ποιος έχει τη μεγαλύτερη διείσδυση στην κοινωνία». «Το σύστημα ΠΑΣΟΚ θέλει να βγουν όσοι οδήγησαν τη ΝΔ στην πρόσφατη ήττα και εγώ δεν ήμουν ανάμεσα σε αυτούς».
Ο Αντώνης Σαμαράς έκλεισε την ομιλία του παραφράζοντας στίχους του Ναζίμ Χικμέτ «Οι ομορφότερες θάλασσες είναι αυτές που δεν έχουμε ακόμη ταξιδέψει». «Τα καλύτερα είναι αυτά που δεν έχετε ζήσει ακόμα. Μαζί θα τα ζήσουμε. Τα σπουδαιότερα είναι αυτά που δεν έχετε καταφέρει ακόμα. Μαζί θα τα επιτύχουμε», κατέληξε.


NewsTime

Δεν υπάρχουν σχόλια: