Σήμερα σας έχω χειμερινό φαγητό, παραδοσιακά φτιαγμένο όπως το φτιάχνανε οι γιαγιάδες μου στην Καλαμάτα. Χοιρινό με σέλινο αυγολέμονο με λίγη ντομάτα! Πάμε να δούμε τα υλικά μας.
Τι θα χρειαστούμε:
• 1 κιλό μπούτι χοιρινό, κομμένο σε μερίδες
• 1 κιλό σέλινο, χοντροκομμένο
• 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
• 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
• 2-3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
• 1 ποτήρι λευκό κρασί
• Χυμό από μία ντομάτα
• 1 κουταλάκι του γλυκού πελτέ ντομάτας
• Ελαιόλαδο
• Αλάτι και πιπέρι
• 2 αυγά
• Χυμό από 2 λεμόνια
• Νερό
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και μόλις κάψει προσθέτουμε το χοιρινό μας. Σοτάρουμε πολύ καλά το κρέας μας από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το ξερό και το φρέσκο κρεμμύδι, το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με λίγο λευκό κρασί και αφήνουμε λίγα λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ. Μόλις εξατμιστεί, προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας, το χυμό από την ντομάτα μας και νερό να σκεπάσει σχεδόν το κρέας μας και σιγοβράζουμε για 1.30 ώρα. Αφού περάσει η ώρα, ρίχνουμε στην κατσαρόλα μας το σέλινο, αλατοπιπερώνουμε καλά και συνεχίζουμε το μαγείρεμά μας σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα ακόμα περίπου.
Στη συνέχεια, σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε τα αυγά μας και τα χτυπάμε να αφρατέψουν. Ρίχνουμε μέσα και το χυμό από τα λεμόνια. Έπειτα, με μία βαθιά κουτάλα παίρνουμε κουταλιές από τη σούπα και τις ρίχνουμε σιγά σιγά στο μείγμα του αυγού ανακατεύοντας συνεχώς, μέχρι να δέσει το αυγολέμονο. Όπως έλεγε η γιαγιά μου κατά τη διαδικασία αυτή «δίνουμε φιλάκια» στον αέρα για να μη μας κόψει το αυγό και ψηθεί. Πετυχαίνει, μην παραλείψετε αυτό το βήμα! Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το αυγολέμονο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και το φαγητό μας είναι πανέτοιμο!
Καλή μας όρεξη!!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου