Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2020

Η δική μας συνταγή για Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα!!!


Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου στο Χριστουγεννιάτικο Ρεβεγιόν πρωταγωνιστικό ρόλο παίζει η γαλοπούλα. Την έχουμε δοκιμάσει γεμιστή με ρύζι και σταφίδες, με κουκουνάρια, με κιμά, με κάστανα, με ξηρούς καρπούς, την ψήσαμε με μπύρα, με κονιάκ όμως τίποτα δε μας ικανοποιούσε, μέχρι που δοκιμάσαμε τη δική μας γέμιση: Πολλά τυριά, λουκάνικα, μπέικον, πιπεριές! Μία γαλοπούλα που δε θυμίζει σε τίποτα τις παραδοσιακές. Μία γαλοπούλα λουκούμι, με μία γέμιση όνειρο! Είμαι σίγουρη, πώς αν τη δοκιμάσετε με τη δική μας συνταγή, αυτή η γαλοπούλα θα πρωταγωνιστεί και στα δικά σας χριστουγεννιάτικα τραπέζια!

Τι θα χρειαστούμε:

• 1 μεγάλη γαλοπούλα, από το κρεοπωλείο Μαρούγκας στο Χαϊδάρι
• 1 συσκευασία μικρά λουκανικάκια
• 1 συσκευασία μπέικον
• Τυρί ροκφόρ σε κομμάτια
• Κεφαλογραβιέρα σε κομμάτια
• Πεκορίνο σε κομμάτια
• Κασέρι σε κομμάτια
• Ρεγκάτο σε κομμάτια
• 2 πιπεριές, ψιλοκομμένες
• 2 λεμόνια
• 1 μεγάλο πορτοκάλι
• 3-5 σκελίδες σκόρδο
• Ελαιόλαδο
• Αλάτι και πιπέρι
• Νερό

Εκτέλεση:

Αρχικά φτιάχνουμε τη μαρινάδα μας. Σε ένα στίφτη στύβουμε τα λεμόνια, το πορτοκάλι. Προσθέτουμε ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι. Περιχύνουμε τη γαλοπούλα μας με αυτό και το απλώνουμε να πάει παντού. Κάνουμε σχισμές στα μπουτάκια της και στη ράχη της και προσθέτουμε μέσα σκελίδες σκόρδο. Αφήνουμε τη γαλοπούλα στο ψυγείο όλο το βράδυ. Την επόμενη μέρα, παίρνουμε τη γαλοπούλα μας και αρχίζουμε να τη γεμίζουμε. Βάζουμε μέσα στην κοιλιά της τα διάφορα τυριά μας, λουκανικάκια και λουκανικάκια που τα έχουμε τυλίξει με μπέικον. Μόλις γεμίσουμε όλη την κοιλιά της, κλείνουμε με οδοντογλυφίδες για να μη χυθεί η γέμιση κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Τοποθετούμε σε μεγάλο ταψί προσθέτοντας κι άλλο ελαιόλαδο και νερό. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για όση ώρα χρειάζεται ανάλογα με τα κιλά της. Γυρίζουμε όταν πάρει το πρώτο χρώμα και από την άλλη πλευρά. Στο τελευταίο μισάωρο ψησίματος, ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 250 βαθμούς και ψήνουμε ώστε να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα, να καραμελώσει και να γίνει τραγανή η πέτσα. Η γαλοπούλα μας είναι έτοιμη!

Τα τυριά και τα αλλαντικά που μένουν τα αξιοποιούμε αλλιώς, όπως και τα συκωτάκια! Γεμίζουμε πιπεριές πολύχρωμες και πιπεριές Φλωρίνης με τα τυριά, τα αλλαντικά και τα συκωτάκια και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσουν και να λιώσουν τα τυριά. Εκτός από τις πιπεριές σερβίρουμε τη γαλοπούλα με ρύζι, πατάτες φούρνου, βραστά λαχανικά και σαλάτα!









































Καλά Χριστούγεννα και καλή μας όρεξη!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: