Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Η ανύπαρκτη Ξενογιαννακοπούλου…

…μπορεί να συνδέσει το όνομά της με κάτι πολύ μεγάλο, φτάνει όπως έχουμε ξαναγράψει να βρει το θάρρος όχι μόνο να εφαρμόσει το νόμο του προκατόχου της, αλλά και να προχωρήσει στην καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους ανεξαιρέτως τους κλειστούς δημόσιους χώρους.
Έχει περάσει σχεδόν ένας χρόνος από τη μερική απαγόρευση του καπνίσματος και οκτώ μήνες από τότε που η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου παρέλαβε από τον προκάτοχό της Δημήτρη Αβραμόπουλο το υπουργείο Υγείας.
Μαζί με τη Μαριλίζα ήρθε και το φθινόπωρο και μετά ο χειμώνας κι αρχίσαμε να κλεινόμαστε μέσα σε εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα έχοντας στην αρχή την ψευδαίσθηση ότι επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια, δεν θα ανταλλάσσουμε ματιές μέσα από σύννεφα καπνού, δεν θα τρώμε μ’ ένα αναμμένο τσιγάρο δίπλα μας και δεν θα διαλέγουμε θέση στο τραπέζι για να μη μας ενοχλήσει ο φίλος μας που καπνίζει.
Έτσι νομίζαμε… σα να μην ξέρουμε σε ποια χώρα ζούμε !
Η Μαριλίζα ξεκίνησε τη θητεία της με μια συνέντευξη στη δημόσια τηλεόραση (εκπομπή ΝΕΤ Σαββατοκύριακο) στην οποία είπε ότι σκέφτεται την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος και πάντως ότι σίγουρα θα φροντίσει για την εφαρμογή του υπάρχοντος νόμου που είναι εκ των ουκ άνευ για την προστασία της δημόσιας Υγείας.
Δε γνωρίζουμε αν η υπουργός έχει χρόνο να βγαίνει για φαγητό, ποτό ή διασκέδαση και δε μπορούμε να φανταστούμε πώς αισθάνεται σε κάθε τέτοια περίπτωση, βιώνοντας την ισοπεδωτική παραβίαση του νόμου του οποίου την τήρηση οφείλει να επιβλέπει το υπουργείο της.
Εκείνο το οποίο μετά βεβαιότητος γνωρίζουμε είναι ότι το υπουργείο Υγείας δεν ασχολείται με το νόμο κατά του καπνίσματος, γεγονός που μας βάζει σε σκέψεις, αφού το κάπνισμα είναι γνωστό ότι συνδέεται με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα, από καπνοβιομηχανίες μέχρι επιχειρηματίες των κέντρων διασκέδασης…
Οι κακές σκέψεις πληθαίνουν όταν διαβάζουμε κατά καιρούς στις εφημερίδες ότι ο αντιπρόεδρος Θεόδωρος Πάγκαλος προτείνει να αφήσουμε τον Έλληνα θεριακλή ήσυχο να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση με ένα τσιγάρο στο χέρι, πόσο μάλλον όταν αυτό το τσιγάρο αποφέρει με την αύξηση του έμμεσου φόρου κάποια έσοδα στο κράτος.
Με τη λογική αυτή βέβαια και ο θάνατος μερικών χιλιάδων συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων θα μπορούσε να βοηθήσει στο δημοσιονομικό μας πρόβλημα, αλλά ελπίζουμε ότι δεν θα βγει κανείς να τον προτείνει…
Στη συνάντησή της με την Εθνική Επιτροπή κατά του Καπνίσματος η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου υποσχέθηκε νέο νόμο, υποτίθεται πιο σκληρό, απέφυγε όμως να μιλήσει για καθολική απαγόρευση του καπνίσματος.
Το να περιμένουμε μερικούς μήνες ένα νέο νόμο χωρίς καλά – καλά να εφαρμόζεται ο παλιός δεν ηχεί καθόλου πειστικό σε ότι αφορά την πολιτική βούληση της υπουργού.
Εξ όσων γνωρίζουμε η ίδια δεν καπνίζει, ο δε πρωθυπουργός συγκαταλέγεται στους πιο φανατικούς αντικαπνιστές του ελληνικού πολιτικού κόσμου.
Η Μαριλίζα πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες της και να πάρει το κουράγιο να τις αναλάβει.
Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, είναι μια καλή ευκαιρία για αναθεώρηση των απόψεών της και λήψη αποφάσεων !

Δεν υπάρχουν σχόλια: