Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Της Αναλήψεως σήμερα… και τριγυρνάμε στη Μεσσηνία !


Μια φωτογραφία μισό αιώνα πριν…

Το κοριτσάκι της φωτογραφίας μπροστά στον πάγκο με τα παιχνίδια, στο πανηγύρι του χωριού στο Τζώρι (Ανάληψη Μεσσήνης) το 1960, είναι η κυρία της επόμενης φωτογραφίας στο φετινό πανηγύρι του χωριού, στον πάγκο με τα παιχνίδια του γιού του πραματευτή των παιδικών της χρόνων...


Στην παραλία του Αγίου Νικολάου, δίπλα στη γνωστή σε όλους «Μπούκα» της Μεσσήνης, κάθε χρόνο της Αναλήψεως έχει καθιερωθεί το έθιμο της «πάπιας» !
Το έθιμο σχετίζεται με την έναρξη των θερινών μπάνιων ανήμερα της Αναλήψεως.
Στα γραφικά εξωκκλήσια της Αναλήψεως και του Αγίου Νικολάου, γίνεται πανηγυρική Θεία Λειτουργία και οι συγκεντρωμένοι μετά το πέρας της κατευθύνονται στη διπλανή παραλία όπου αφήνεται στη θάλασσα μια πάπια.
Στην παραλία είναι ακροβολισμένοι πολλοί κολυμβητές, οι οποίοι βουτούν για να την πιάσουν (κάτι ανάλογο με τους κολυμβητές των Θεοφανείων).
Ο κολυμβητής που θα πιάσει την πάπια κερδίζει χρηματικό έπαθλο που του χορηγεί ο Δήμαρχος της Μεσσήνης κατ’ εντολή του Δημοτικού Συμβουλίου.

















Στη Δυτική παραλία της Καλαμάτας πανηγυρίζει ο Ναός της Αναλήψεως, απ’ όπου και οι φωτογραφίες από τη σημερινή λιτανεία της Εικόνας.
Στη λιτανεία είναι παρούσες κάθε χρόνο οι Πολιτικές και Στρατιωτικές Αρχές της πόλεως και πλήθη συμπατριωτών.















Δεν υπάρχουν σχόλια: