Σάββατο 6 Μαρτίου 2021

Το ΜΠΛΟΚ 15 του Στρατοπέδου Χαϊδαρίου περνάει στον Δήμο μας!!!


Κοντά στην παραχώρηση του Μπλοκ 15 και την δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης!

Πλησιάζει η ημέρα της παραχώρησης του Μπλοκ 15 στον Δήμο Χαϊδαρίου και της δημιουργίας εκεί του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης, όπως ενημέρωσε το Δημοτικό Συμβούλιο ο Δήμαρχος Βαγγέλης Ντηνιακός.
Μετά από σειρά συναντήσεων του Δημάρχου με την ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας εξασφαλίστηκε η σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου για την παραχώρηση του Ιστορικού Τόπου. Παράλληλα πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις και με το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να δώσει την θετική γνωμοδότησή του για την δημιουργία του Μουσείου.
Το μοναδικό σοβαρό πρόβλημα που απέμενε ήταν η δημιουργία αυτοτελούς πρόσβασης στον χώρο. Το τελευταίο αυτό θέμα βαίνει τώρα προς την επίλυσή του, με τον καλύτερο τρόπο για τον Δήμο. Η αρχική πρόταση του Υπουργείου για τη δημιουργία αυτοτελούς πρόσβασης, ήταν η διάνοιξη δρόμου προς το Μπλοκ 15 από τον Δήμο Περιστερίου. Η λύση αυτή σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να γίνει δεκτή από τον Δήμο μας. Πρώτα και κύρια, επειδή η πρόσβαση στο Μπλοκ 15 πρέπει να γίνεται από το Χαϊδάρι, όπως αντιστοιχεί στην ιστορική ταύτιση του χώρου θυσίας των αγωνιστών με την πόλη μας. Πέραν αυτού, από αυτοψία που έκανε ο Δήμαρχος στο σημείο μαζί με υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου διαπιστώθηκε ότι: Η προτεινόμενη χάραξη της οδού είχε πολλά δύσβατα σημεία. Μέρος της έκτασης είναι δασικό και θα χρειαζόταν άδεια από το Δασαρχείο. Η κατάληξη της στο Περιστέρι βρίσκεται σε μια περιοχή χωρίς συχνή συγκοινωνιακή σύνδεση. Συνολικά ήταν μια πρόταση που δεν θα αναδείκνυε αλλά θα υποβάθμιζε την σημασία και την προοπτική επισκεψιμότητας του Μνημείου.
Μετά από αυτές τις διαπιστώσεις, ο Δήμος κατέστρωσε και υπέβαλε στο Υπουργείο την δική του εναλλακτική πρόταση. Αυτή είναι η χάραξη μιας οδού απευθείας από το Μπλοκ 15 προς την περιοχή όπου βρίσκεται το Αθλητικό Κέντρο του Δάσους, παράλληλα με τον υφιστάμενο μαντρότοιχο του Στρατοπέδου. Σε πρόσφατη συνάντηση του Δημάρχου με την ηγεσία του Ταμείου Εθνικής Άμυνας (ΤΕΘΑ) με τη συμμετοχή στελεχών του Υπουργείου Άμυνας και του ΓΕΣ, συμφωνήθηκε να προχωρήσει άμεσα η παραχώρηση του χώρου και η υλοποίηση της πρότασης του Δήμου για την διαμόρφωση της οδού πρόσβασης.
Αναφερόμενος στην σημασία του γεγονότος, ο Βαγγέλης Ντηνιακός είπε στο ΔΣ: «Πρόκειται για μια πολύ καλή είδηση για το Χαϊδάρι. Με την ανεμπόδιστη πρόσβαση στο Μπλοκ 15 και την δημιουργία του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης, θα δημιουργηθεί ένα σημείο αναφοράς για την σύγχρονη Ιστορία της Ελλάδας με διεθνή αναγνωρισιμότητα. Ένας από τους μεγάλους στόχους του Δήμου, μια διεκδίκηση άρρηκτα δεμένη με την Ιστορία του Χαϊδαρίου, βρίσκεται πια στην τελική ευθεία για να επιτευχθεί».























Δεν υπάρχουν σχόλια: