Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Ένα θα σας πω... έφτιαξα οματιές!!!


Οι οματιές ή αλλιώς ομαθιές, ματιές, γεματιές, γουμιδιά και μπάμπου αποτελούν έναν ξεχωριστό μεζέ. Η οματιά είναι μια ιδιαίτερη γαρδούμπα, ένα διαφορετικό λουκάνικο. Φτιάχνονται με το έντερο του γουρουνιού, τα πνευμόνια, την καρδιά και το συκώτι, με σιτάρι και πολλά μπαχαρικά. Παραδοσιακή συνταγή των χωριών της Μεσσηνίας.

Τα χρόνια της φτώχειας τίποτα δεν έπρεπε να πάει χαμένο και έτσι οι παππούδες και οι γιαγιάδες μας ετοίμαζαν λιχουδιές με όλα τα μέρη του γουρουνιού, όταν το έσφαζαν. Κρατούσαν το λίπος για να τηγανίζουν, το κεφάλι για σούπα ή στο φούρνο, έφτιαχναν λουκάνικα και παστό. Είθισται να φτιάχνουν τις οματιές τα Χριστούγεννα και την περίοδο της Αποκριάς. Εμείς τις φτιάξαμε την Τσικνοπέμπτη.

Αν πάμε και άλλα χρόνια πίσω θα συναντήσουμε τις αιματιές. Ίδια συνταγή αλλά με προσθήκη αίματος. Παρέπεμπαν κατευθείαν στο μέλανα ζωμό των Λακεδαιμονίων. Όταν η Εκκλησία απαγόρευσε την κατανάλωση αίματος, καθώς το θεωρεί αντιπροσωπευτικό της ψυχής και του πνεύματος, παρέμειναν τα υπόλοιπα υλικά και μετονομάστηκαν σε οματιές. Ας δούμε τη συνταγή μας λοιπόν!

Τι θα χρειαστούμε:

• Χοιρινό έντερο
• 1 συκωταριά
• 1 πνευμόνι
• ½ κιλό σιτάρι
• 2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
• 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
• 1 φλιτζάνι του τσαγιού σταφίδες
• 1 ματσάκι καυκαλίδες
• Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
• 2 κουταλιές της σούπας θρούμπι
• Αλάτι και πιπέρι
• Λεμόνι
• Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Πλένουμε πολύ καλά τα έντερα και από τις δύο πλευρές και τα βάζουμε σε μία λεκάνη με νερό, αλάτι και λεμόνι. Αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον μισή ώρα ώστε να σπάσει η μυρωδιά τους. Στη συνέχεια φτιάχνουμε το σιτάρι. Βράζουμε για περίπου μισή ώρα μέχρι να φουσκώσει και να αφρατέψει. Ψιλοκόβουμε το πνευμόνι και τη συκωταριά. Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο και ρίχνουμε μέσα το κρεμμύδι και τις σταφίδες. Μόλις τσιγαριστούν ρίχνουμε μέσα το πνευμόνι και τη συκωταριά και σοτάρουμε. Μόλις σοταριστούν προσθέτουμε τις καυκαλίδες, το πλιγούρι, το θρούμπι, το ξύσμα πορτοκαλιού, το αλάτι και το πιπέρι. Δένουμε τη μία άκρη από το έντερο και στη συνέχεια αρχίζουμε να τα γεμίζουμε. Προσοχή μεγάλη! Δεν παραγεμίζουμε τα έντερα γιατί το σιτάρι θα φουσκώσει πολύ και θα σκάσει το έντερο στο φούρνο. Αφήνουμε περίπου 10εκ. περιθώριο. Τοποθετούμε τα γεμισμένα έντερα σε ένα ταψί, τα ραντίζουμε με ζεστό νερό και λάδι και τα βάζουμε στο φούρνο. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για 1 ώρα περίπου ή στους 150 βαθμούς στον αέρα για 2-3 ώρες.






















Καλή μας όρεξη, καλή Αποκριά και ο covid μακριά!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: