• Το παλιό Κοινοτικό Κατάστημα, στη συμβολή των οδών Ιεράς Οδού και Χριστόφορου Περραιβού, που σήμερα δυστυχώς δεν είναι σε καλή κατάσταση, ενώ έχει λεηλατηθεί και λείπουν σχεδόν στο σύνολό τους τα αρχιτεκτονικά του στοιχεία.
• Το κτίριο της οδού Σάμου και Καραϊσκάκη, η οικία του Ευάγγελου Καλούμενου πολιτικού μηχανικού, κοινοτικού συμβούλου και Προέδρου της Κοινότητας Χαϊδαρίου το 1946. Ένα αξιοθαύμαστο αρχιτεκτονικά κτίριο με εσωτερικό κήπο, το οποίο σήμερα είναι μισθωμένο από τους κληρονόμους του αρχικού ιδιοκτήτη σε ιδιώτες επιχειρηματίες και λειτουργεί κατά καιρούς ως αναψυκτήριο, εστιατόριο. Το κτίσμα έχει διατηρήσει πολλά από τα στοιχεία που είχαν δοθεί από τον αρχικό ιδιοκτήτη, και οι επισκέπτες μιλούν με θαυμασμό για τον εσωτερικό του διάκοσμο.
• Το κτίριο επί της οδού Υψηλάντου στον αριθμό 32 στον λόφο του Προφήτη Ηλία, ιδιοκτησίας Παναγιώτη Δαμπολιά. Πρόκειται για την ισόγεια κατοικία της συγκεκριμένης οικογένειας μέχρι και σήμερα και έχει χαρακτηριστικά εξοχικής βίλας των αρχών του 20ου αιώνα. Επίσης βρίσκεται μέσα στον χώρο πρασίνου του λόφου, που έχει χαρακτηριστεί με την εγκύκλιο 112/26-5-1986 του Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε ως «τοπίο ή περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» στην Αττική.
• Το κτίριο επί της οδού Κύπρου στον αριθμό 32, στην περιοχή Κουνέλια, στο Οικοδομικό Τετράγωνο 133, φερόμενο ως ιδιοκτησία Ιωάννη Βορρέ, στο οποίο αποτράπηκε η κατεδάφιση με αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου και τελικά θεωρήθηκε από την αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Πολιτισμού, ως χαρακτηριστικό δείγμα της τοπικής αρχιτεκτονικής ΦΕΚ1056Δ/29-11-2002.
Άλλα διατηρητέα κτίσματα - μνημεία είναι:
• O πευκόδρομος της Στρατάρχου Καραϊσκάκη, που αρχίζει από το Δρομοκαΐτειο στην Ιερά Οδό και φτάνει στην πύλη της έπαυλης Παλατάκι και που αποτελούσε από αρχαιοτάτων χρόνων την σύνδεσή της με την τότε μοναδική υπάρχουσα εθνική οδό του λεκανοπεδίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου