Διανύουμε την εβδομάδα της Τυρινής, την εβδομάδα δηλαδή που οι Χριστιανοί δεν καταναλώνουν κρέας ώστε να προετοιμαστούν για τη νηστεία της Σακαροστής. Την Τυρινή εβδομάδα καταναλώνουμε ψάρι, τυρί, γάλα και αυγά. Για αυτό και εγώ σήμερα σας ετοίμασα την πιο λαχταριστή και την πιο νόστιμη τυρόπιτα κουρού που έχετε φάει ποτέ! Αποτελείται από τρία διαφορετικά είδη τυριών και ένα πανεύκολο φύλλο με τέσσερα υλικά! Πάμε να δούμε τη συνταγή μας.
Τι θα χρειαστούμε:
Για το φύλλο κουρού:
• 500γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
• 250γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
• 200γρ. γιαούρτι στραγγιστό
• 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για τη γέμιση:
• 250γρ. τυρί φέτα
• 250γρ. ανθότυρο
• 250γρ. ξινομυζήθρα
• 1 φλιτζάνι του τσαγιού γάλα
• 1 αυγό
• Θυμάρι
• Αλάτι και πιπέρι
• Ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
Για το φύλλο κουρού:
Σε ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά για το φύλλο και ανακατεύουμε καλά ζυμώνοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μας και να δημιουργηθεί μία λεία και στερεή ζύμη. Καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες περίπου.
Για τη γέμιση:
Σε ένα μπολ τοποθετούμε τη φέτα θρυμματισμένη, το ανθότυρο και την ξινομυζήθρα επίσης θρυμματισμένη. Προσθέτουμε το γάλα, το αυγό, το θυμάρι και αλατοπιπερώνουμε. Ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να διαλυθεί το αυγό και να ομογενοποιηθούν όλα μας τα υλικά.
Για τη σύνθεση:
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί ώστε να μην κολλήσει το φύλλο μας μόλις το ψήσουμε. Χωρίζουμε τη ζύμη μας στα δύο και ανοίγουμε πολύ καλά δύο λεπτά φύλλα. Τοποθετούμε το ένα φύλλο στον πάτο του ταψιού. Από πάνω χύνουμε όλη τη γέμιση και στη στρώνουμε να πάει παντού ομοιόμορφα. Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο και ενώνουμε καλά στις άκρες για να μην ανοίξει η τυρόπιτα στο ψήσιμο. Περιχύνουμε την τυρόπιτα με ελάχιστο ελαιόλαδο και με ένα πινέλο «γυαλίζουμε» όλο το φύλλο. Με αυτόν τον τρόπο το φύλλο μας θα πάει ωραίο χρώμα. Αν θέλετε αντί για λάδι μπορείτε να αλείψετε το φύλλο σας με έναν κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο νεράκι (εγώ δεν το προτιμώ). Χαράζουμε την τυρόπιτά μας σε κομμάτια. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 45 λεπτά. Μοσχομυρίζει όλο το σπίτι!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου