Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

Η Ποίηση της Σελήνης μας μάγεψε απόψε στη Μονή Δαφνίου!!!


Η αποψινή εκδήλωση στη Μονή Δαφνίου με φόντο την Πανσέληνο ήταν μοναδική και μαγική. Στον αύλειο χώρο της Μονής, αλλά και έξω από αυτήν, δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο. Εκατοντάδες αυτοκίνητα ήταν από νωρίς παρκαρισμένα κατά μήκος της Ιεράς Οδού, στον χώρο που παλιά γινόταν η Γιορτή του κρασιού, κατά μήκος των πεζοδρομίων της Λεωφόρου Αθηνών και στη συνοικία του Δαφνιού. Δεκάδες άνθρωποι με ρώτησαν στους γύρω χώρους που είναι η Μονή Δαφνίου. Αυτό σημαίνει ότι απόψε ήταν η πρώτη φορά που ήρθαν ως εδώ. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει επιτέλους να γίνει αυτό που δεκαετίες φωνάζουμε από αυτό εδώ το blog. Ήρθε η ώρα να σκεφτούμε πολύ σοβαρά πως θα προβάλλουμε ένα Μνημείο που θα προβάλλει την πόλη μας. Οι σεισμοί του 1981 και του 1999 και οι μακροχρόνιες εργασίες αποκατάστασης που δεν έχουν ιστορικό προηγούμενο, μέχρι στιγμής δεν έχουν επιτρέψει το αυτονόητο...  

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής σε συνεργασία με το Δήμο Χαϊδαρίου, στο πλαίσιο δράσεων για την προβολή στο ευρύ κοινό του αρχαιολογικού χώρου της Μονής Δαφνίου, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, φιλοξένησαν στον αύλειο χώρο της Μονής την παράσταση «Της Σελήνης»
Η ποίηση του Γιάννη Ρίτσου, της Κατερίνας Αγγελάκη- Ρουκ, του Σάντρο Πένα, της Μάτση Χατζηλαζάρου, του Χόρχε Λουίς Μπόρχες, συνομίλησε με τις μουσικές συνθέσεις και τους αυτοσχεδιασμούς του Σωκράτη Σινόπουλου και μας ταξίδευσε σε έκκεντρα σύμπαντα.
Μια σπουδαία ηθοποιός, η Ρένη Πιττακή, ένας σπουδαίος μουσικός, ο Σωκράτης Σινόπουλος κι ο νεαρός Τάσος Πούλιος στο κανονάκι, πρωταγωνίστησαν στο όνειρο.
Ο λόγος, η κίνηση, οι μουσικοί αυτοσχεδιασμοί, το ηχοτοπίο με πανσέληνο, οι μανιασμένες φωνές των γλάρων, το αγριοκάτσικο που βελάζει, το κύμα που σπαράζει, το φεγγάρι που κρύβεται και φανερώνεται, συνέθεσαν μια μουσική φεγγαρόστρατα.
Ο Δαφναίος Απόλλωνας κι ο Παντοκράτορας μας άκουσαν!
Η εκδήλωση διοργανώθηκε με την ευγενική χορηγία της «Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου Αιγέας» και με χορηγό επικοινωνίας το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) και το e-learning.

Συντελεστές

Ερμηνεία: Ρένη Πιττακή
Μουσική σύνθεση και αυτοσχεδιασμοί:
Σωκράτης Σινόπουλος - λύρα, λαούτο
Τάσος Πούλιος - κανονάκι
Ιδέα- σκηνοθεσία: Ελπίδα Σκούφαλου
Λήψεις videos: Νίκος Κασσέρης
Επεξεργασία videos- coloring: Γιώργος Ζαφείρης
Ηχοτοπίο: Νίκος Διονυσόπουλος
Επιστημονικός σύμβουλος: Κωστής Παπαϊωάννου
Τεχνική υποστήριξη: AXON SOUND

Η Μονή Δαφνίου βρίσκεται στο Χαϊδάρι, στις παρυφές του Ποικίλου Όρους, επί της Λεωφόρου Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα 11 χλμ. από το κέντρο της.
Τηλέφωνο: 2105811558






































































Δεν υπάρχουν σχόλια: