Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Απογευματινός περίπατος στην παλιά πόλη των Τρικάλων!!!


Η παλιά πόλη των Τρικάλων αποτελείται από τις συνοικίες Βαρούσι και Μανάβικα. Χτισμένο στους πρόποδες του λόφου του φρουρίου, το Βαρούσι, καθιστούσε ως το 1930 την αριστοκρατική συνοικία της πόλης. Διακρίνεται για την ιδιαίτερή αρχιτεκτονική των παλιών αρχοντικών, κατασκευασμένα από τον 17ο ως και τον 19ο αιώνα, και για τα στενά σοκάκια του. Εδώ βρίσκονται και οι περισσότερες Βυζαντινές εκκλησίες της πόλης όπως οι Άγιοι Ανάργυροι, ο Άγιος Στέφανος (1896), η Παναγία Φανερωμένη (1853), η Αγία Μαρίνα (1766), η Αγία Επίσκεψη (1543), ο Άγιος Δημήτριος (1580), η Αγία Παρασκευή (19ος αιώνας) και ο Άγιος Ιωάννης ο Ελεήμων (14ος αιώνας) καθώς και ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Νικολάου.
Τα Μανάβικα είναι η δεύτερη συνοικία της παλιάς πόλης με τα χαρακτηριστικά πέτρινα κτίρια και τους γραφικούς πεζόδρομους. Μέχρι πριν λίγα χρόνια στην περιοχή λειτουργούσαν διάφορα εργαστήρια, παλαιοπωλεία και μανάβικα, εξ ου και το όνομά της. Πλέον, είναι γεμάτη από ταβέρνες, μεζεδοπωλεία, καφέ και μπαρ.
Ανάμεσα από τα παραδοσιακά κτίσματα της συνοικίας Μανάβικα, ξεπροβάλει η περίφημη τρισδιάστατη τοιχογραφία με σκηνές από την καθημερινότητα της παλιάς πόλης και τον Τσιτσάνη να παίζει το μπουζούκι του στο μπαλκόνι. Πρόκειται για μια περίτεχνη εικαστική παρέμβαση 150 τ.μ., στον τοίχο μιας οικοδομής, η οποία ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο του 2006, από διεθνώς αναγνωρισμένους καλλιτέχνες εξειδικευμένους στη συγκεκριμένη τέχνη. Γύρω στις 430 παρόμοιες τοιχογραφίες κοσμούν μερικές από τις σημαντικότερες πόλεις του κόσμου συμπεριλαμβανομένων της Βαρκελώνης, της Μόσχας, της Λυών, της Ιερουσαλήμ, της Πόλης του Μεξικού και του Κεμπέκ, αποτυπώνοντας μνήμες, ίχνη ιστορίας και καθημερινές στιγμές που χάθηκαν ή κινδυνεύουν να χαθούν.







































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: