Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

I LOVE Τρίκαλα!!!


Τα Τρίκαλα είναι μια μοντέρνα πόλη με σωστή ρυμοτομία και πολλές ανέσεις, προσφέροντας καλή ποιότητα ζωής στους κατοίκους της. Διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο, με μια πλειάδα γεφυρών να ενώνουν τις όχθες του, οι οποίες αποτελούν σημαντικό χώρο πρασίνου. Το κέντρο της είναι σχεδιασμένο με προτεραιότητα την κυκλοφορία των πεζών. Σημείο αναφοράς του είναι η οδός Ασκληπιού με τον μεγαλύτερο πεζόδρομο, γύρω από τον οποίο αναπτύσσεται η εμπορική και κοινωνική ζωή των κατοίκων καθώς βρίθει από καταστήματα διαφόρων ειδών, μικρά εμπορικά κέντρα, χώρους εστίασης και καλαίσθητα καφέ. Εδώ βρίσκεται το Δημαρχείο και κάποια από τα σημαντικότερα διατηρητέα κτίρια της πόλης. Ακριβώς δίπλα είναι η οδός Απόλλωνος, ο δρόμος με τις ομπρέλες. Επίσης, η πόλη διαθέτει πολλές πλατείες, με σημαντικότερες την κεντρική (Ηρώων Πολυτεχνείου), η οποία κοσμείται από τη λιμνούλα με το άγαλμα του «Νικολάκη», την Πλατεία Ρήγα Φεραίου στην οποία βρίσκεται το χαρακτηριστικό σιντριβάνι σε σχήμα λουλουδιού και την Πλατεία Παλαιού Δεσποτικού, στην οποία δεσπόζει το ιστορικό πέτρινο διατηρητέο Πελέκειο.
Κατά τις ώρες αιχμής η πόλη σφύζει από ζωή καθώς δρόμοι, πεζόδρομοι και πλατείες γεμίζουν από πεζούς και ποδηλάτες οι οποίοι μετακινούνται προς τις δουλειές τους, κάνουν τις αγορές τους, απολαμβάνουν τον καφέ τους ή απλά μια βόλτα στο κέντρο. Γενικά, η ζωή κυλάει ήρεμα και αρμονικά σε χαλαρούς και ήπιους ρυθμούς. Οι πολίτες είναι φιλικοί και φιλόξενοι με υψηλό βαθμό μόρφωσης και ικανοποιητικό βιοτικό επίπεδο. Στην πόλη λειτουργούν τρία τμήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ), το ΤΕΙ Δομικών Έργων, καθώς και η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ) του στρατού.
Τα Τρίκαλα, παραδοσιακά, είναι μια πόλη με μεγάλη ποδηλατική κουλτούρα λόγω του επίπεδου εδάφους, των στενών δρόμων και των μικρών αποστάσεων, με χιλιάδες από αυτά να την κατακλύζουν καθημερινά. Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ποδήλατο σε όλες τις πτυχές της καθημερινότητάς τους όχι μόνο ως τρόπο διασκέδασης ή ως όργανο άθλησης, αλλά και ως βασικό μέσο μετακίνησης ή ακόμα και για την πραγματοποίηση εμπορικών δραστηριοτήτων. Συνολικά, κυκλοφορούν πάνω από 30.000 ποδήλατα, δηλαδή 1 ποδήλατο ανά 2,5 κατοίκους. Εκτός από τους ποδηλατόδρομους, τα ποδήλατα έχουν πρόσβαση σε όλους τους δρόμους και τους πεζόδρομους ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για τη στάθμευσή τους. Επίσης, υπάρχει ειδική ομάδα της ΕΛΑΣ αποτελούμενη από αστυνομικούς με ποδήλατα οι οποίοι περιπολούν στο κέντρο της πόλης.
Ένας πολύ χαρακτηριστικός τύπος ποδηλάτου που απαντάται στα Τρίκαλα είναι ο παραδοσιακός Ματρακάς. Πρόκειται για ένα μοντέλο αντίκα, που χρησιμοποιήθηκε ευρέως στις δεκαετίες του 50΄, 60΄ και 70΄ και στις μέρες μας έγινε ξανά δημοφιλές. Ένας μεγάλος αριθμός τέτοιων ποδηλάτων έχει ανακατασκευαστεί και πλέον κυκλοφορεί στους δρόμους χαρίζοντας στην πόλη λίγη από την αρχοντιά και τη γοητεία του παρελθόντος. Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσει κανείς τα Τρίκαλα είναι καβάλα σε ένα ποδήλατο. Ο Δήμος Τρικκαίων προσφέρει δωρεάν ποδήλατα, για τρίωρη μετακίνηση, τα οποία διατίθενται από το info point περίπτερο στην Κεντρική Πλατεία.
Γενικά, τα Τρίκαλα είναι μια πόλη με έντονη και ποιοτική νυχτερινή ζωή. Ο κεντρικός πεζόδρομος της Ασκληπιού βρίθει από καλαίσθητες καφετέριες, μπαρ, ζαχαροπλαστεία και ταχυφαγεία. Επίσης, στη συνοικία Μανάβικα, της παλιάς πόλης, βρίσκεται συγκεντρωμένος μεγάλος αριθμός από καφέ και μπαράκια ενώ ακόμη λειτουργούν μεζεδοπωλεία, ταβέρνες και εστιατόρια με τοπική και ξένη κουζίνα. Επιπλέον, η πόλη διαθέτει μουσικές σκηνές με ζωντανή ροκ και έντεχνη μουσική καθώς και μπουζούκια. Τέλος, υπάρχουν τρεις κινηματογράφοι, ο ένας εκ των οποίων θερινός, ο οποίος λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Μύλου Ματσόπουλου.
Ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά προϊόντα είναι το λουκάνικο με πράσο το οποίο παράγεται στα Τρίκαλα, εδώ και πολλές δεκαετίες, σύμφωνα με την πατροπαράδοτη συνταγή των προγόνων. Επίσης, η πόλη φημίζεται για το τσίπουρο, τα τυροκομικά προϊόντα και ειδικά τη φέτα, το χαλβά βουτύρου, τα χειροποίητα ζυμαρικά, τον τραχανά, τα ξύλινα είδη λαϊκής τέχνης και την παραδοσιακή φλοκάτη.

Συμβαίνουν και στις καλύτερες οικογένειες…

Φίλες και φίλοι αφού ολοκληρώσαμε το οδοιπορικό μας στις ομορφιές του Νομού Τρικάλων, για τις οποίες διαβάζετε στα αλλεπάλληλα αφιερώματα αυτού του μήνα, παραμονή της αναχώρησής μας, μάς περίμενε μια έκπληξη… Το αυτοκίνητό μας που ήταν σταθμευμένο στο parking του Κάστρου αρνήθηκε πεισματικά να πάρει εμπρός… Κυριακή απόγευμα και άντε να βρεις συνεργείο για να αντικαταστήσεις την αντλία βενζίνης… Πάντως για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους... Με Mercedes ήρθαμε, με Mercedes φύγαμε... Να ευχαριστήσουμε το προσωπικό του ξενοδοχείου Grand Meteora Hotel για την άψογη εξυπηρέτηση… Την οδική βοήθεια από τα Τρίκαλα για την άμεση εξυπηρέτηση και τον κ. Ευάγγελο Νίτσιο από το ΡΑΔΙΟ ΤΑΞΙ των Τρικάλων που μας εξυπηρέτησε στις μετακινήσεις μας και φρόντισε για την ασφαλή επιστροφή μας στο Χαϊδάρι!













































































Δεν υπάρχουν σχόλια: