Δεν είναι μόνο το φθινόπωρο που της πάει πολύ. Είναι και τα πανέμορφα χωριουδάκια της, και οι αμέτρητες ευκαιρίες για δραστηριότητες - από πεζοπορίες και ιππασία στις όχθες της μέχρι κανό καγιάκ στα νερά της - και τα καταπληκτικά ταβερνάκια που συγκεντρώνονται γύρω της, και οι κουκλίστικοι ξενώνες της, που έχουν λογικές τιμές.
Το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι ίσως οι καλύτερες εποχές για να έρθεις ως εδώ. Εμείς την επισκεφθήκαμε πριν 10 χρόνια, την άνοιξη του 2009, και σκοπεύαμε να την απολαύσουμε και φέτος στην φθινοπωρινή της εκδοχή.
Τα γαλήνια νερά της καθρεφτίζουν τα φθινοπωρινά τοπία που απλώνονται αυτή την εποχή γύρω τους, αγκαλιάζουν μικρά πράσινα «ακρωτήρια» που όταν τα βλέπεις από ψηλά μοιάζουν με νησάκια και γίνονται τέλειοι πρωταγωνιστές για τις φωτογραφίες μας.
Όμως ένα απρόοπτο γεγονός μας έβγαλε εκτός προγράμματος… Αλλά μιας και σας το είχαμε υποσχεθεί, ανατρέξαμε στο φωτογραφικό μας αρχείο και σας παρουσιάζουμε εικόνες από την εκδρομή μας στις 9 & 10 Μαΐου 2009.
Διακοπές στη Λίμνη Πλαστήρα
Ένα μικρό θαύμα του ανθρώπου και της φύσης θα αντικρίσετε στην Θεσσαλία. Το εντυπωσιακό φράγμα στη θέση Κακαβάκια «γέννησε» τη λίμνη Πλαστήρα, που την πλαισιώνουν με εντυπωσιακό τρόπο οι ελατοσκέπαστες κορυφές των Αγράφων. Διακοπές με ποδήλατο στη λίμνη ή γύρω από αυτήν, καγιάκ, σπορ βουνού, ιππασία και 4Χ4. Γνήσιες τοπικές γεύσεις και ντόπια κρασιά, υπέροχοι πέτρινοι ξενώνες με θέα στη λίμνη, παλιές μονές, χωριά με ιστορία. Σωστά καταλάβατε: η λίμνη Πλαστήρα δεν είναι ένας χειμερινός προορισμός. Κάθε εποχή του χρόνου, όλοι έχουν... τους λόγους τους, για να κάνουν διακοπές στη λίμνη Πλαστήρα.
Η ιδέα ανήκει στον γνωστό Έλληνα στρατηγό Νικόλαο Πλαστήρα. Χρόνια αργότερα, το φράγμα και η λίμνη έγιναν πραγματικότητα, αν και ο ίδιος δεν έζησε έως τότε για να τη θαυμάσει. Το δώρο του για τις επόμενες γενιές: γαλάζια νερά, υπέροχες ακρογιαλιές, έλατα και οι πολύχρωμες φιγούρες ανθρώπων που απολαμβάνουν με κάθε τρόπο το σαγηνευτικό τοπίο της ορεινής λίμνης. Από μόνη της, ένα αξιοθέατο!
Ο δρόμος περιμετρικά της λίμνης χαρίζει μαγευτικές εικόνες. Σε μία διαδρομή 70 μόλις χιλιομέτρων θα απολαύσετε όλα τα σημαντικότερα αξιοθέατα της περιοχής. Μπορείτε να τη χωρίσετε σε τμήματα και να την κάνετε σε δυο ή τρεις ημέρες. Ξεκινήστε από τα Καλύβια Πεζούλας, σχεδόν στο κέντρο της λίμνης. Από εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε και δυο από τα ομορφότερα χωριά που θα ανακαλύψετε σε αυτή τη γωνιά της Ελλάδας, τη Νεράιδα και τη Φυλακτή.
Μια τεχνητή λίμνη σε πλήρη αρμονία με το φυσικό τοπίο, πλούσια σε αξιοθέατα και ιδανική για σπορ βουνού και απολαύσεις. Μια λίμνη που προσφέρεται για ποικίλες δραστηριότητες. Σπορ βουνού. Ποδηλασία και ιππασία. Κανό και ποδήλατο λίμνης. Παραπέντε και ανεμόπτερο. Σκι στο μικρό χιονοδρομικό κέντρο Καραμανώλη. Διάσχιση του φαραγγιού του Μεγάλου Ρέματος. Φέρτε τον εξοπλισμό σας ή νοικιάστε στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Και εμπρός για τις νέες σας περιπέτειες στη λίμνη Πλαστήρα!
Λαξεμένη στον κάθετο βράχο η Παναγία Πελεκητή, ένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της περιοχής, μαγεύει. Αποτελείται από δύο ναούς, της Αναλήψεως και της Παναγίας, κτισμένους το 1640. Η μονή Πέτρας είναι ακόμη παλαιότερη, του 1553, και το καθολικό της ακολουθεί τη σχεδιαστική τεχνική των μοναστηριών του Αγίου Όρους. Η μονή Γεννήσεως Θεοτόκου Κορώνας θα σας θυμίσει κάστρο και από ψηλά θα τη θαυμάσετε σε όλο της το μεγαλείο. Έχει τοιχογραφίες του 1587 και το καθολικό με το περίτεχνο ξύλινο τέμπλο χρονολογείται από τον 16ο αιώνα.
Ρομαντικά καταφύγια, αλλά και εγκαταστάσεις με πλήρεις παροχές για οικογένειες. Απολαύστε τις διακοπές σας στα χωριά Καλύβια Πεζούλας, Καστανιά, Κρυονέρι, Λαμπερό, Μπελοκομίτη και κυρίως στο Νεοχώρι. Εδώ θα βρείτε καλαίσθητους πέτρινους ξενώνες με όλες τις ανέσεις, τζάκια, θέα στη λίμνη, καφέ και εστιατόρια.
Απολαύστε ψητά και μαγειρεμένα κρέατα, πέστροφα στη σχάρα, μαγειρευτά και κρασί Μεσενικόλα. Οι πέτρινες ταβέρνες στα Καλύβια Πεζούλας, στον Μπελοκομίτη, στο Νεοχώρι, στην περιοχή Τσαρδάκι, στη Φυλακτή φημίζονται για το καλό φαγητό και τη φιλόξενη ατμόσφαιρά τους. Το πρωί ή το μεσημεράκι θα χαρείτε τον ήλιο στα παραλίμνια καφέ ή στα καφέ των ξενώνων.
Ο Μεσενικόλας είναι ένα από τα τρία χωριά στα οποία καλλιεργείται η ποικιλία σταφυλιών «μαύρο Μεσενικόλα». Εκεί λειτουργούν και επισκέψιμα οινοποιεία. Στο Μουσείο «Οίνου και Αμπέλου», ένα από τα πιο ενδιαφέροντα θεματικά μουσεία στην Ελλάδα, θα μάθετε πολλά για την παραγωγή του κρασιού.
Στη δυτική πλευρά της Λίμνης, κοντά στο Νεοχώρι, ένας πρωτότυπος βοτανικός κήπος. Στα δέκα στρέμματά του θα αποκτήσετε χιλιάδες πληροφορίες για τη χλωρίδα της περιοχής, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας.
Αξίζει να κάνετε βόλτα στα χωριά της λίμνης. Η Φυλακτή, με πλατεία ιδανική για το καλοκαίρι, το Λαμπερό, το Κρυονέρι, σε πλάτωμα του οποίου ξεχωρίζει το ξωκλήσι του Αϊ-Γιώργη, η Καστανιά, που είναι κτισμένη μέσα στα έλατα.
Η λίμνη Πλαστήρα (ή Ταυρωπού ή Μέγδοβα)
Η λίμνη Πλαστήρα (ή Ταυρωπού ή Μέγδοβα)
Η λίμνη βρίσκεται στο οροπέδιο της Νεβρόπολης στο νομό Καρδίτσας. Σχηματίστηκε το 1959, με την ολοκλήρωση του φράγματος στον ποταμό Ταυρωπό ή Μέγδοβα, παραπόταμο του Αχελώου και η ιδέα για την κατασκευή της αποδόθηκε στον στρατιωτικό και πολιτικό Νικόλαο Πλαστήρα που όταν το 1935 επισκέφθηκε την γενέτειρά του έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες στην περιοχή και την Μακεδονία από συνεχείς βροχοπτώσεις, βλέποντας τον χώρο φέρεται να είπε πως «εδώ μια μέρα θα γίνει λίμνη»!
Η χρηματοδότησή της έγινε από χρήματα που χρωστούσε η Ιταλία στην Ελλάδα (πολεμικές επανορθώσεις) και την κατασκευή ανέλαβε γαλλική εταιρεία. Σήμερα τη διαχείριση του φράγματος έχει αναλάβει η ΔΕΗ. Πριν την κατασκευή της λίμνης, υπήρχε στο οροπέδιο το λεγόμενο αεροδρόμιο Νεράιδας, που δημιουργήθηκε κατά την κατοχή από τους Άγγλους, όπου και προσγειώθηκε στην κατεχόμενη Ελλάδα το πρώτο συμμαχικό αεροπλάνο τον Αύγουστος του 1943.
Περιέχει 400 εκατ. κυβικά μέτρα νερού, έχει μέγιστο μήκος 12 χλμ., μέγιστο πλάτος 4 χλμ., η συνολική της επιφάνεια είναι 24 τ. χλμ., ενώ το μέγιστο βάθος της είναι γύρω στα 60 μ. και το ανώτατο υψόμετρο της είναι 750 μ.. Το νερό της χρησιμοποιείται για ύδρευση της Καρδίτσας, για άρδευση του κάμπου και για ηλεκτροπαραγωγή, καθώς εκεί κοντά, στο χωριό Μητρόπολη, βρίσκεται και υδροηλεκτρικό εργοστάσιο ισχύος 129,9 MWatt, το οποίο τέθηκε σε λειτουργία στις 10 Οκτωβρίου του 1962. Τα τελευταία χρόνια η λίμνη έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά, με αρκετές δραστηριότητες πάνω και γύρω από τη λίμνη.
Ήταν 5 Δεκεμβρίου 1959, παραμονή του Αγίου Νικολάου. Ούτε δύο μήνες δεν είχαν περάσει από την ολοκλήρωση των έργων στη λίμνη Ταυρωπού.
Εκείνο το βράδυ, 20 άνθρωποι, που είχαν όλοι εργαστεί για την κατασκευή της λίμνης, αποφάσισαν να ξεκινήσουν, γεμάτοι πράγματα για τις οικογένειές τους, από την περιοχή "Τσαρδάκι" για να φτάσουν απέναντι, στο Νεοχώρι. Μοναδικός τρόπος για να πραγματοποιήσουν το, σύντομο αυτό, ταξίδι, ήταν με βάρκα, καθώς οι παλιοί δρόμοι είχαν κατακλυστεί από τα νερά της λίμνης και δεν είχε κατασκευαστεί νέο οδικό δίκτυο. Στην περιοχή, επικρατούσε εκείνο το βράδυ σφοδρή κακοκαιρία. Παρά τις προτροπές να μην επιχειρήσουν να περάσουν τη λίμνη και να διανυκτερεύσουν στο Τσαρδάκι, όπου υπήρχε καφενείο - παντοπωλείο, δεν άκουσαν καθώς ήθελαν να περάσουν τη γιορτή του Άγιου Νικολάου στα σπίτια τους. Έτσι επιβιβάστηκαν στη βάρκα του Ηρακλή Μητσογιάννη.
Λίγο πριν φτάσουν στα μισά της διαδρομής, η βάρκα δεν άντεξε στον δυνατό αέρα και τις άσχημες καιρικές συνθήκες και αναποδογύρισε. Και οι 20 επιβαίνοντες, όλοι άντρες, βρέθηκαν στα παγωμένα νερά της λίμνης. Σωσίβια ή άλλα σωστικά μέσα δεν υπήρχαν.
Κανείς τους δεν ήξερε κολύμπι. Μόνο ένας φαίνεται ότι προσπάθησε να σωθεί, αλλά δεν τα κατάφερε.
Η λίμνη, έγινε ο υγρός τάφος όλων… Ανασύρθηκαν από τον βυθό της, μετά από καιρό, από ομάδες δυτών. Άφησαν πίσω τους οικογένειες, γυναίκες, παιδιά…
Όλη η γύρω περιοχή βυθίστηκε στο πένθος, αλλά κι ολόκληρη η Ελλάδα συγκλονίστηκε.
17 θύματα κατάγονταν από το Νεοχώρι, 2 από την Καρίτσα και 1 από το Μορφοβούνι (τη γενέτειρα του Ν. Πλαστήρα).
Ο Βασίλης Γακιόπουλος, έγραψε κι ερμήνευσε ένα μοιρολόι για το τραγικό αυτό ναυάγιο, με τίτλο "Μέγδοβας". Τη δεκαετία του 1980, στήθηκε μνημείο με τα ονόματα των αδικοχαμένων στο ναυάγιο.
Σύμφωνα με όσα κατά καιρούς έχουν γραφεί, αναφέρεται ως αιτία του ναυαγίου, η κακοκαιρία που έπληττε την περιοχή της λίμνης και κατ’ άλλους η δημιουργία υδροσίφωνα.
Δυστυχώς, όποια κι αν ήταν η αιτία του ναυαγίου, 20 άνθρωποι χάθηκαν άδικα στη λίμνη Πλαστήρα το 1959. Σαν να έπρεπε κάποιοι να θυσιαστούν για να "στεριώσει" το φράγμα, δυο μήνες μετά την κατασκευή του…
Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από εκείνο το τραγικό γεγονός!
Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από εκείνο το τραγικό γεγονός!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου