Για πολλές δεκαετίες επισκεπτόμαστε τη Μεσσηνιακή Μάνη διασχίζοντας τον κεντρικό δρόμο ενός γραφικού χωριού που λέγεται Κάμπος. Πάντα βλέπαμε ένα πανέμορφο βυζαντινό εκκλησάκι και πάντα λέγαμε την επόμενη φορά να κάνουμε μια στάση για να ανάψουμε ένα κερί και να το φωτογραφήσουμε… Κι έτσι, τα χρόνια πέρναγαν χωρίς καν να ξέρουμε που είναι αφιερωμένο. Βλέπετε πάντα μας κινεί το ενδιαφέρον αυτό που στο μυαλό μας φαντάζει απόμακρο και απρόσιτο και δεν δίνουμε ιδιαίτερη σημασία σε ό,τι έχουμε δίπλα μας…
Αυτή τη φορά επιστρέφοντας από την Καρδαμύλη τραβήξαμε χειρόφρενο. Και ενώ ήδη είχαμε ξεκινήσει να φωτογραφίζουμε εξωτερικά αυτόν τον υπέροχο ναό, πετάχτηκαν από το διπλανό καφενείο κάποιοι ευγενέστατοι κάτοικοι του χωριού για να μας πληροφορήσουν πως πρόκειται για τον ναό των Αγίων Θεοδώρων και πως η πλαϊνή πόρτα ήταν ανοιχτή για να μπούμε μέσα και να προσκυνήσουμε.
Ο θαυμάσιος βυζαντινός ναός των Αγίων Θεοδώρων, διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση και σ’ αυτόν γίνονται όλες οι ακολουθίες από την εορτή των Αγίων Θεοδώρων έως και τη Μεγάλη Εβδομάδα. Στο ναό των Αγίων Θεοδώρων υπάρχει αρχαία επιγραφή του 5ου π.Χ. αιώνα και άλλα μεταγενέστερα λείψανα. Είναι κτίσμα του 12ου μ.Χ. αιώνα και της ίδιας τέχνης και εποχής με το βυζαντινό ναό των Αγίων Αποστόλων Καλαμάτας. Λέγεται πως ο ναός κτίσθηκε προς τιμήν του Δεσπότου του Μωρέως Θεοδώρου Β' Παλαιολόγου.
Ο ναός είναι πασίγνωστος για το πλήθος αλλά και την ιδιαιτερότητα των τοιχογραφιών που όμως είναι πολύ μεταγενέστερες από την κατασκευή του. Οι περισσότερες τοιχογραφίες ανάγονται μετά το 1760 με θεματολογία κυρίως βασανιστήρια αμαρτωλών και εσχατολογικά θέματα. Παρουσιάζουν ομοιότητες με άλλα μανιάτικα εκκλησάκια εκείνης της περιόδου. Ιδιαίτερα μας εντυπωσίασε η εικόνα του Αγίου Γεωργίου κεντημένη σε μεταξωτό ύφασμα, εργόχειρο του 1908. Ο βυζαντινός ναός των Αγίων Θεοδώρων στον Κάμπο της Δυτικής Μάνης, αναστηλώθηκε το 1968.
Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου