Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

Άκαρπη η συνάντηση εργαζομένων - εταιρείας στα ΕΛΠΕ !

Κλικάρετε για μεγέθυνση και ανάγνωση στην ανακοίνωση και στο σύνδεσμο που ακολουθεί !




Πραγματοποιήθηκε η τέταρτη συνάντηση του ΠΣΕΕΠ με τον εκπρόσωπο της ΕΛΠΕ Α.Ε.

Πλήρης διάσταση απόψεων και αρχή κινητοποιήσεων των εργαζομένων…

19 σχόλια:

Vaggelis Karpouzas είπε...

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Το ΔΣ του Σωματείου μας σε συνεδρίαση του την Τρίτη 15/03/2011 πήρε την απόφαση να συμμετάσχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις που εξήγγειλε το ΠΣΕΕΠ για τα θέματα της στελέχωσης των νέων μονάδων, τα οργανογράμματα και την ασφάλεια.
Οι κινητοποιήσεις έχουν ως εξής:
• 4ωρη στάση εργασίας την Παρασκευή 18/03/11 από ώρα 12:00 έως 16:00 σε όλους τους χώρους
• 24ωρη απεργία στις 19/03/11
• 24ωρη απεργία στις 20/03/11 και
• 4ωρη στάση εργασίας στις 21/03/11 από ώρα 07:00 έως 11:00.
Η Εταιρεία καθημερινά μας δείχνει το σκληρό της πρόσωπο που θέλει να επιβάλλει ξεπερνώντας τα όρια, αρκετές φορές εις βάρος της ασφάλειας των εργαζομένων.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Οφείλουμε με τη μαζική συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις να δώσουμε το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ δεν διαπραγματεύονται την ασφάλεια τους και την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων που εργάζονται γιατί όπως είναι γνωστό σε όλους μας εμείς δεν είμαστε περαστικοί αλλά η Εταιρεία είναι το 2ο σπίτι μας..
Θα το υπερασπιστούμε όπως θα κάναμε και για την οικογένεια μας
Για το Δ.Σ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γ. Σκοπελίτης


Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Μ. Γεωργίνη

Ανώνυμος είπε...

Είμαστε αποφασισμένοι να εργαστούμε για το αδύνατο... γιατί ότι ήταν δυνατό να γίνει... έχει ήδη γίνει...

Ανώνυμος είπε...

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΡΑ

Ανώνυμος είπε...

Δεν ηξεραν Δεν ρωταγαν

Ανώνυμος είπε...

17 Μάρτη 2011
A N A K O I N Ω Σ Η
Ώρα για κίνημα ανατροπής

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες

Το θέατρο και οι αυταπάτες, ότι δήθεν τα μέτρα της κυβέρνησης δεν θα αγγίξουν τους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ, τελείωσαν. Διαψεύστηκαν όσοι στο ΔΣ του ΠΣΕΕΠ και της Ομοσπονδίας, έβγαζαν καθησυχαστικά συμπεράσματα από τις δηλώσεις στις χριστουγεννιάτικες φιέστες της Διοίκησης. Ήταν αρνητική η ανοχή εκ μέρους του ΠΣΕΕΠ στις καθυστερήσεις των διαπραγματεύσεων, ενώ ήτανε γνωστό ότι τον Μάρτη έρχονται και νέα μέτρα.
Η εντολή του κεφαλαίου είναι ενιαία για όλη την ΕΕ: οδοστρωτήρας πάνω από τις ζωές των εργαζομένων – κανένα δικαίωμα να μη μείνει άθικτο.
Οι επιθετικές διεκδικήσεις της εταιρείας για ανατροπή όλης της Σύμβασης Εργασίας στα ΕΛΠΕ –τη στιγμή που διατηρεί την πολύ υψηλή κερδοφορία της, δεν αποτελεί παρά εξειδίκευση στο χώρο μας, των όσων αποφασίστηκαν για όλη την Ευρωζώνη. Οι μειώσεις αποδοχών που ζητά από τους εργαζόμενους φτάνουν σε ορισμένες περιπτώσεις το 40%!
Η αντιπαράθεση των βασικών σημείων του «Συμφώνου για το Ευρώ» (όπως καθορίστηκε στη Σύνοδο της 11/3/11, για ΟΛΕΣ τις χώρες της Ευρωζώνης), με τις ληστρικές διεκδικήσεις της εταιρείας, είναι αποκαλυπτική:

Ανώνυμος είπε...

Τι προβλέπει το «Σύμφωνο για το Ευρώ» που συναποφάσισαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

• Νέες μειώσεις μισθών: «Το κόστος εργασίας θα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση και θα συγκρίνεται με τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης και των κύριων εμπορικών εταίρων της ΕΕ (...) Οι μισθοί θα πρέπει να βρίσκονται σε συνάρτηση με την ανταγωνιστικότητα».
Δηλαδή συμπίεση των μισθών, μέχρι να γίνουν ανταγωνιστικοί σε σχέση με την Κίνα, την Ινδία, την Τουρκία κλπ
Οι κυβερνήσεις της ΕΕ επίσης «δεσμεύονται να κρατήσουν χαμηλά τους μισθούς στο δημόσιο τομέα», ώστε να «μην επηρεάζουν τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα»…

• Κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, με προώθηση των «αποκεντρωμένων»(!) δηλ. ατομικών «μισθολογικών διαπραγματεύσεων».

• Νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης (βάσει του προσδόκιμου ζωής).

• «Η αγορά εργασίας πρέπει να γίνει πιο ελκυστική και να προσαρμοστεί στη ζήτηση» (δηλ. διευκόλυνση απολύσεων, ελαστικών σχέσεων κλπ)

Νέα μείωση των εργοδοτικών εισφορών. Οι «απώλειες» που θα υπάρξουν στα δημόσια έσοδα από τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργοδοτών να μετακυλίονται στους εργαζομένους, μέσω της αύξησης των έμμεσων φόρων…

Τι ζητάει η διοίκηση των ΕΛΠΕ
Εις το όνομα της ανταγωνιστικότητας:

Μείωση των μισθών:
• Μέσω της σύνδεσης του πριμ με στόχους ανά επιχειρησιακή μονάδα, καθορισμός ομαδικών στόχων κλπ
• Μέσω κατάργησης χρονοεπιδόματος, μείωσης προσαυξήσεων λόγω εργασίας νύχτας, Κυριακής, Αργίας κλπ
• Κατάργησης διαφόρων παροχών.


Αλλαγή (κατάργηση) υπολογισμού αποζημίωσης για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ώστε να «στοιχίζουν» λιγότερο και να απολύονται «ευέλικτα».

Αύξηση εβδομαδιαίου ωραρίου απασχόλησης 40 ωρών (12 μέρες το χρόνο). Η αμοιβή της υπερωριακής απασχόλησης εναρμονίζεται με τα προβλεπόμενα στην σχετική νομοθεσία.


Και τέλος εντονότερη διαφοροποίηση των εργαζομένων ανά «ομάδες», προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για μελλοντικές «αποκεντρωμένες» συμβάσεις…

Ανώνυμος είπε...

Επιπρόσθετα με το Σύμφωνο για το Ευρώ, που θα χτυπήσει όλους τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη, ειδικά η ελληνική κυβέρνηση θα προσφέρει και δημόσια περιουσία 50 δισεκατομμυρίων στο κεφάλαιο. Η πώληση και των υπολοίπων μετοχών των ΕΛΠΕ θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη.
Κι όμως, τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και η ηγεσία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ) αυτά τα θεωρούν επιτυχία!

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες,

Οι απεργιακές μάχες που έχουν εξαγγελθεί για να έχουν αποτέλεσμα πρέπει να έρχονται σε ρήξη με αυτή την πολιτική στο σύνολο της. Χωρίς τη γραμμή ρήξης με την πολιτική της «απελευθέρωσης», τη στρατηγική της ΕΕ και της άρχουσας τάξης, κανένας αποσπασματικός αγώνας δεν μπορεί να διασφαλίσει συνέχεια και νικηφόρα προοπτική .
Μέσα σε τέτοιες πολιτικές συνθήκες, νικηφόρος αγώνας για τους εργαζόμενους δεν μπορεί να δοθεί με τη λογική του: «Μην κόψετε από εμάς – Κόψτε από όλους τους άλλους!» Ούτε με τη λογική του «δικού» μας μοναχικού αγώνα.
Το μόνο που πετυχαίνει ο συντεχνιασμός μέσα στη «γυάλα» των ΕΛΠΕ (ξεχωρίζοντας τους εργολαβικούς, ξεχωρίζοντας τους οικοδόμους και τους μεταλλεργάτες στα νέα έργα και πάει λέγοντας) είναι η αποκοπή των εργαζομένων των ΕΛΠΕ από το λαϊκό κίνημα και τους αγώνες των εργαζομένων της χώρας.
Ο αποπροσανατολισμός πρέπει να πέσει στο κενό. Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ είναι μέρος των εργαζόμενων της χώρας και όπως το σύνολο των εργαζομένων έχουν υποστεί ήδη τις συνέπειες των κοινών αντεργατικών επιλογών σε υγεία, παιδεία, όρια ηλικίας, ακρίβεια κλπ.
Το Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί στο δρόμο της απειθαρχίας, της ανυπακοής στα νέα σαρωτικά μέτρα. Μόνο με όρους αντεπίθεσης και ρήξης σε επίπεδο πολιτικής εξουσίας, μπορούμε να βάλουμε φρένο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.
Το Αγωνιστικό Μέτωπο θεωρεί πως για να ανατραπούν τα μέτρα
 Χρειάζεται αγώνας που θα αναδεικνύει τον ένοχο, τον καπιταλισμό και την πολιτική που εξυπηρετεί τα μονοπώλια.
 Αγώνας ζωντανός, οργανωμένος, σταθερός που δε θα αναλώνεται σε επικοινωνιακά ξεσπάσματα.
 Αγώνας που δεν θα εγκλωβίζεται στα διάφορα σενάρια μεταμφίεσης του πολιτικού σκηνικού, αλλά θα έχει στο επίκεντρο την αλλαγή τάξης στην εξουσία.
 Αγώνας με στόχο και προοπτική την κοινωνία που θα κάνουν κουμάντο οι πραγματικοί ιδιοκτήτες και παραγωγοί του πλούτου, δηλαδή οι εργαζόμενοι και όχι οι καπιταλιστές και το πολιτικό τους προσωπικό!
Κάθε εργοστάσιο, κάθε εγκατάσταση, κάθε γραφείο κάθε χώρος εργασίας να γίνει κάστρο αντίστασης ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης, με δυναμικές πρωτοβουλίες, με γενικές συνελεύσεις από τα κάτω. Σε κάθε χώρο δουλείας να δημιουργηθούν μαχητικές επιτροπές αγώνα. Σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να πάρουν μέρος όλοι οι εργαζόμενοι, ανεξάρτητα σχέσης εργασίας.
Καλούμε τους εργαζόμενους των ΕΛΠΕ πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους:
Να υπερασπιστούν και να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις.
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΗΤΤΟΠΑΘΕΙΑ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΙΑΣ
ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΑΠΕΡΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΥΛΕΣ ΤΗΣ ΚΑΘΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΠΕ

ΤΑΛΙΜΠΑΝ είπε...

ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΥΣ ΤΡΙΣΑΘΛΙΟΥΣ... ΑΛΛΑ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΕΤΟΙΕΣ ΣΤΙΓΜΕΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΚΟΛΗΜΑΤΑ-ΕΛΕΟΣ-ΤΩΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩΝ-ΗΛΙΘΙΩΝ ΠΑΡΑΔΙΝΟΜΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΜΙΑ ΤΥΧΗ.. ΚΑΙ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ..

Ανώνυμος είπε...

Ο αντιπαλος είναι ενας. Ο αγωνας εκει εστιαζεται. Ολα τα υπολοιπα είναι δικαιολογιες.
Αν νομιζουνε οι κυριοι της Εταιριας οτι εδω ειναι Αιγυπτος ή Ρουμανια κανουνε μεγαλο λαθος. Και δεν πρεπει να ξεχνανε οτι και αυτοι καποτε ξεσηκωθηκανε και ξερουμε ολοι το τελος του Τσαουσεσκου και του Μουμπαρακ.

Ανώνυμος είπε...

ΤΙ ΑΓΩΝΙΑ ΚΙ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΣΗΜΕΡA........

ΣΤΙΣ ΒΕΕ ΕΚΑΝΑΝ ΣΟΥΛΑΤΣΟ ΠΑΝΩ-ΚΑΤΩ ΜΕΤΑΞΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗΡΙΟΥ ΚΑΙ ISOBOX ΝΕΩΝ ΕΡΓΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΨΟΥΝ ΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.....

ΧΩΡΙΑ ΟΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΟΔΟΤΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΛΗΘΟΣ ΚΑΙ ΡΩΤΑΓΑΝ ΜΕ ΑΓΩΝΙΑ ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΟΤΑΝ ΜΕΤΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ....

ΓΙΑ ΝΑ ΔΩ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΦΑΝΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΞΥΛΟ... ΟΙ ΙΔΙΟΙ Ή ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΣΤΕΛΝΟΥΝ??????????????

ΟΤΑΝ ΔΟΥΝ ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΟ ΘΑ ΤΟΥΣ ΦΥΓΟΥΝ ΤΑ ΟΥΡΑ!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Ε ΑΥΤΟ ΚΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΩ ΠΟΤΑΜΩΝ!!!!!!

ΠΟΙΟΙ ΜΙΛΗΣΑΝ ΧΘΕΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΣΕΕΠ-ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΛΠΕ???????

Ο ΑΓΓΕΛΟΣ ΕΞ ΟΥΡΑΝΩΝ... ΚΑΙ Ο ΓΝΩΣΤΟΣ ΝΙΟΝΙΟΣ.....

ΓΕΛΑΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΘΡΙΑΣΙΟ (ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ) ΑΠΟ ΧΘΕΣ!!!!!!!!!

BENEAS GEORGIOS είπε...

Την τελευταία στιγμή αποφεύχθηκε η εφαρμογή του πρόσφατου νόμου για τον ΟΣΕ, που προβλέπει ότι, εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων για τη νέα σύμβαση εργασίας, τότε αυτή θα καθοριστεί με νόμο στη Βουλή.
Μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της διοίκησης του ΟΣΕ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών (ΠΟΣ), οι οποίες διήρκησαν δύο μήνες, όλα έδειχναν ότι η νομοθετική ρύθμιση θα έπαιρνε τον δρόμο για το Κοινοβούλιο το πρωί της Παρασκευής. Η ΠΟΣ κινητοποιήθηκε άμεσα, συνεπικουρούμενη και από τη ΓΣΕΕ, η οποία έκανε παρέμβαση στην κυβέρνηση. Τελικώς, οι συνδικαλιστές είχαν έκτακτη συνάντηση με την διοίκηση του ΟΣΕ, καθώς ήταν διάχυτος ο φόβος δημιουργίας μη αναστρέψιμων τετελεσμένων.
Οπως λένε και οι ίδιοι οι σιδηροδρομικοί, «μία σύμβαση εργασίας μπορείς να την καλυτερέψεις μετά από έναν χρόνο, πόσο εύκολο είναι όμως να αλλάξεις έναν ολόκληρο νόμο;».
Η επέμβαση της ΠΟΣ και η έμφαση στα σημεία της διαπραγμάτευσης όπου υπάρχει κοινό έδαφος φαίνεται να απέτρεψε (τουλάχιστον προσωρινά) την εφαρμογή της πρόνοιας του νόμου περί νομοθετικής ρύθμισης των απολαβών των σιδηροδρομικών.
Ετσι, τη Δευτέρα θα συνεδριάσει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της ΠΟΣ με μοναδικό θέμα την αποδοχή ή όχι των προτάσεων της διοίκησης του ΟΣΕ.

Η αρχική εισήγηση της διοίκησης του ΟΣΕ έκανε λόγο για περαιτέρω μειώσεις ως και 25% στις απολαβές των σιδηροδρομικών, πέραν των περικοπών που έχουν ήδη γίνει και μεσοσταθμικά «κούρεψαν» κατά 20% τα εισοδήματα των υπαλλήλων.
Αντίθετα, οι συνδικαλιστές σιδηροδρομικοί, ενώ «βάζουν πλάτη» για μηδενικές αυξήσεις, εν τούτοις δεν αποδέχονται και άλλες μειώσεις στο βαθύ πυρήνα του μισθολογικού τους, που μπορεί να επηρεάσει δυσμενώς τα ασφαλιστικά και τα συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα.
Το προτεινόμενο σχέδιο της ΠΟΣ χαρακτηρίστηκε από τη διοίκηση «οικονομικώς καταστροφικό για τον ΟΣΕ» καθώς «δεν συνάδει με όσα είχαν συζητηθεί, υπερβαίνει κατά πολύ τα πλέον ακραία περιθώρια που δύναται να αντέξει υπό τις παρούσες συνθήκες ο ΟΣΕ και αποδεικνύει ότι η εξακολούθηση της συλλογικής διαπραγμάτευσης στερείται, πλέον, νοήματος».

Μάλιστα, η δικαιολόγηση των σκληρών μέτρων βασίστηκαν στην «υφιστάμενη οικονομική κατάσταση του ΟΣΕ και τα ζημιογόνα αποτελέσματα της εταιρείας, γεγονότα που συντείνουν στον οικονομικό κίνδυνο της επιχείρησης και επιπλέον επιβάλλουν και καθιστούν αναγκαία τη δραστική περικοπή των δαπανών της προς εξυγίανσή της».
Τελικώς, όμως, φαίνεται ότι η διοίκηση του ΟΣΕ έκανε ένα μικρό βήμα προς τα πίσω και βελτίωσε κάπως τις θέσεις της.
Ετσι, όλα θα κριθούν τη Δευτέρα, ενώ το ζήτημα παρουσιάζει ευρύτερο ενδιαφέρον, καθώς και ο νεοψηφισθείς νόμος για τις αστικές συγκοινωνίες προβλέπει παρόμοιες διαδικασίες.

Ανώνυμος είπε...

Ποσους μισθούς παίρνεται ρε μάγκες???

Τσάτσοι σαν τ΄αφεντικά σας που μένουν στο Διόνυσο και στα Βόρεια Προάστεια.

Ρε ουστ που θέλεται και απεργία ξεφτίλες...

zarkadaki είπε...

Εσυ ανωνυμε πρεπει να εισαι ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ που χανει το bonus απο τις απεργιακες κινητοποιησεις των εργαζομενων...
Ουστ κοπριτη.....

Ιωάννης Περ. Πέππας είπε...

Από το ότι ντρέπεται ακόμα και για το όνομά του...

από το ύφος των λόγου...

από το ότι είναι ΚΑΙ ανορθόγραφος...

φαίνεται ότι είναι διευθυντής, φίλε "zarkadaki".

Φυσικά και η πρεμούρα του είναι το bonus.

Υ.Γ.:
Το ξεφτίλες ....
σου επιστρέφεται στον υπερθετικό βαθμό.
Και μέχρι να αποκτήσεις το θάρρος της ΕΠΩΝΥΜΗΣ γνώμης ...
το δίκιο το έχω εγώ

αμόρφωτε, Ε! αμόρφωτε!!!

Ανώνυμος είπε...

Αντε ρε ξεφτίλες αριστεροδεξιοί του κώλου.
Βάλτε εκεί που ξέρετε την ορθογραφία σας παλιοκλέφτες.
Τσατσόνια του κερατά είστε ρε και παριστάνεται και του μάγκες

Ανώνυμος είπε...

Α ρε κακομοίρη Γιάγκουρα με ανακάλυψες.
Χάνω το μπόνους!!! Πως να μην πάμε μπροστά σαν χώρα με τέτοιους σαν εσένα???
Δεν αφήνεις τα κουλτουριάρικα ρε Γιάγκουρα ,με την ορθογραφία σου καιτις πνευματικές αναζητήσεις...

Παλιολινάτσα διαβάζεις κιόλας? Τι ρε?? Τιραμόλα ή ζαγκόρ???


Υγ: Με συγχωρείς που είμαι και ανορθόγραφος παλιοσακαφλιόρα...
Σου θυμίζει τίποτα το τελευταίο ρε καλλιτέχνη ορθογράφε.

Ρε ουστ καραγιόζη..

Ιωάννης Περ. Πέππας είπε...

Η διαφορά μας, αρχηγέ, είναι ότι εγώ, ακόμα και όταν γαμοσταυρίζω, το κάνω με ονοματεπώνυμο.
Κάτι για το οποίο εσύ φαίνεται πως ντρέπεσαι.

Σου αφιερώνεται εξαιρετικά το παρακάτω. Πάτα και άκου:
"...Πες τους ρε φίλε Πανουργιά,
έχω εις στον πούτσον μου βιολιά,
έχω και τουμπερλέκια...
κι όπως γουστάρω τα βαρώ
και σπάω τα ζεμπερέκια.
Όταν γυρίσω θα τους γαμήσω
και αν αργήσω δώσ’ τους κι αυτό,
είναι τ’ αρχίδια μου τα δυο..."


Και κάτι άλλο. Είναι σακαφιόρα και όχι σακαφλιόρα(;!).

Άσχετε, Έ! άσχετε!!
Αγράμματε. Αμόρφωτε!!

Ιωάννης Περ. Πέππας είπε...

Και για να σε βοηθήσω ...
ζεμπερέκι = το ελατήριο, αλλά και ο παλαιός σιδερένιος μηχανισμός ανοίγματος/κλεισίματος ξύλινης πόρτας σε αγροτόσπιτα, στον οποίο πατάς έναν μοχλό και αυτός ανασηκώνει ένα μικρό μάνταλο.

Μικρασιάτικος ιδιωματισμός, που ακουγόταν ενίοτε και στη 'δώθε Ελλάδα.

π.χ.:
-Θείο, πατάω πατάω αλλά το ζεμπερέκι δε δουλεύει.
-Γαμώ τα ζεμπερέκια σου, τσόγλανε. Σ' το 'πα ότι θα το ξεκωλώσεις, όλη μέρα μπες-βγες!

Τώρα, τα υπόλοιπα, νομίζω ...
τα καταλαβαίνεις!
Έτσι δεν είναι;
Ή θες και εκεί βοήθεια;