Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Συμπαραστάτης του Δημότη;

Συνεδριάζει απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο στο Χαϊδάρι για να εκλέξει το συμπαραστάτη του Δημότη και της Επιχείρησης.
Κάποιοι πιστεύουν ότι καλούνται να επιλέξουν το συμπαραστάτη της Δημοτικής Αρχής, κάποιοι πιστεύουν ότι πρέπει να αντισταθούν αντιπολιτευτικά με το να μην εκλεγεί κανένας και κάποιοι επιδιώκουν να εξασφαλίσουν το χαρτζιλίκι τους μέσα από το νέο θεσμό.
Απαραίτητη η πλειοψηφία των 2/3 του Δ.Σ. για την εκλογή και χωρίς την απαραίτητη συναίνεση δεν πρόκειται να υπάρξει αποτέλεσμα.
Λίγες οι υποψηφιότητες σε μια πόλη άνω των 75 – 80.000 κατοίκων όπως είναι το Χαϊδάρι και δε μπαίνω στη λογική αξιολόγησης των υποψηφίων.
Τι φταίει δεν ξέρω.
Ίσως η έλλειψη προβολής του νέου θεσμού, ίσως η αδιαφορία των πολιτών για τα κοινά και την πολιτική, ίσως το ότι οι ενδιαφερόμενοι προεξοφλούν ίντριγκες, μεροληπτικές συμπεριφορές, και αποτελέσματα…
Το βέβαιο είναι πως το βράδυ, έστω και έτσι όπως έχουν τα πράγματα, δεν πρόκειται να έχουμε αποτέλεσμα και δε θα έχουμε διότι δεν έγιναν οι απαραίτητες ζυμώσεις που κατά τη γνώμη μου όφειλαν να ξεκινήσουν με πρωτοβουλία της πλειοψηφίας.
Πρώτον, ο Δήμαρχος έπρεπε να συγκαλέσει σύσκεψη των επικεφαλής των παρατάξεων για να συζητήσει και αναζητήσει μια συναινετική διαδικασία και δεύτερον, να συγκροτηθεί μια επιτροπή αξιολόγησης των υποψηφίων η οποία θα εξετάσει τις υποψηφιότητες και θα υποβάλει έκθεση στο Δημοτικό Συμβούλιο στη βάση της οποίας και θα ληφθεί η απόφαση.
Εξάλλου, αφού ο νόμος προβλέπει ότι ο συμπαραστάτης του δημότη και της επιχείρησης «...δέχεται καταγγελίες άμεσα θιγόμενων πολιτών και επιχειρήσεων για κακοδιοίκηση των υπηρεσιών του δήμου, των νομικών του προσώπων και των επιχειρήσεών του και διαμεσολαβεί προκειμένου να επιλυθούν τα σχετικά προβλήματα...», για να είναι αποτελεσματικός ο ίδιος ο θεσμός θα πρέπει η δημοτική πλειοψηφία να επιδείξει δημοκρατική ευαισθησία, να υπερβεί την παραταξιακή λογική και μέσα από μια αξιοκρατική διαδικασία να οδηγήσει το Δημοτικό Συμβούλιο στην επιλογή του «άριστου» και όχι του «αρεστού».
Το σίγουρο είναι ότι η Δημοτική Αρχή προτιμά το ναυάγιο της υπόθεσης, από το να έχει μέσα στα πόδια της ελεγκτές των πεπραγμένων της.
Άλλο που δεν θέλει η (όποια) εξουσία από το να διαφεύγει του ελέγχου και της κοινωνικής λογοδοσίας, άσε που γλυτώνει και ένα μισθό ίσο με αυτόν του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου.
Αυτοί που θα ενοχληθούν περισσότερο από την άκαρπη αποψινή συνεδρίαση, είναι οι κομματικοί φίλοι που δέχθηκαν υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις, ελπίζοντας στο όνειρο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: