Στο νοτιοδυτικό άκρο του Ενετικού Κάστρου της Ιστορικής Κωμοπόλεως Κορώνης, του Δήμου Κορώνης και με θέα την απέραντη γαλάζια είσοδο του Μεσσηνιακού κόλπου στα δυτικά από το ακρωτήρι του Ακρίτα και τη νησίδα Βενέτικο και στα ανατολικά από τον πανύψηλο ορεινό όγκο του Ταϋγέτου, ευρίσκεται το Προσκύνημα της Παναγίας της Ελεήστριας σε ιερό τόπο και εντός μαγευτικού πευκόφυτου αλσυλλίου.
Ο πανέμορφος πέτρινος Ναός του Προσκυνήματος, αφιερωμένος στην Υπεραγία Θεοτόκο και τον Τίμιο Σταυρό, πανηγυρίζει την Παρασκευή της Ζωοδόχου Πηγής και την 22α Ιανουαρίου, επέτειο της ευρέσεως της θαυματουργού Εικόνος της «Παναγίας Ελεηστρίας».
Η Εικόνα της Παναγίας ευρέθη με θαυμαστό τρόπο το έτος 1897 ύστερα από συνεχή οράματα της ευσεβέστατης Κορωναίας γερόντισσας Μαρίας Γ. Σταθάκη, κατά τα οποία παρουσιαζόταν στον ύπνο της η ιδία η Θεοτόκος και την προέτρεπε με τα εξής λόγια:
«Να εἴπης εις τους συμπολίτας σου να έλθωσι να κάμωσιν ανασκαφήν εις το μέρος τούτο και θα εύρωσι τρείς μικράς εικόνας εντός σχισμής ογκολίθων εις το μέρος της ευρέσεως νσ κτίσωσι ναόν. Τα θεμέλια του ναού να τα κτίσωσιν εις τον τοίχον τούτον, τον οποίον διεφύλαξα ανεπηρέαστον εκ των σεισμών, των πολέμων και των θεομηνιών».
Παρά τον αρχικό φόβο της γερόντισσας και τη δυσπιστία των Κορωναίων, τελικά στις 21, 22 και 23 Ιανουαρίου 1897 βρέθηκαν κατά σειρά, οι τρείς μικρές εικόνες του Εσταυρωμένου, της Θεοτόκου και πιθανώτατα του Ευαγγελιστή Λουκά (λόγω της ζωγραφικής του σχέσεως με τη Μητέρα του Θεού), «υπό τύπον μικρών αγαλμάτων».
Μάλιστα στη δεκαετία του 1950 ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Δασκαλάκης (+) τοποθέτησε σε αργυροεπένδυτη κορνίζα τις παραστάσεις του Εσταυρωμένου και της Παναγίας και σε ξεχωριστό πλαίσιο αυτής, του Ευαγγελιστή Λουκά.
Τα Εγκαίνια του Ναού έγιναν με την πάνδημη συμμετοχή των Κορωναίων και των κατοίκων της γύρω περιοχής, την 26η Δεκεμβρίου 1900 από τον Μητροπολίτη πρώην Νικοπόλεως και Πρεβέζης Γαβριήλ Ιατρουδάκη, ο οποίος καταγόταν από τη Λέρο και ταξίδευσε από την Αθήνα για το λόγο αυτό.
Σήμερα το Προσκύνημα της Ελεήστριας αναβαθμίζεται σταδιακά, χάρι στην αγάπη και το ενδιαφέρον του Μητροπολίτου Μεσσηνίας Χρυσοστόμου Σαββάτου.
Το πρώτο που έκανε ο σεπτός Ποιμενάρχης μας, ήταν η σύνταξη Κανονισμού λειτουργίας, διοικήσεως και διαχειρίσεως του ως άνω προσκυνήματος, εγκριθέντος στη συνέχεια από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι βάσει του ανωτέρω κανονισμού, μέρος των εσόδων του Ιερού προσκυνήματος θα διατίθεται για την ενίσχυση του Ταμείου Αρωγής των εκ Μεσσηνίας καταγομένων απόρων φοιτητών της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου