Σάββατο 2 Ιουνίου 2018

Ο Πειραιάς γιορτάζει τις «Ημέρες Θάλασσας» και σας περιμένει!!!


Ξεκίνησαν χθες Παρασκευή 1 Ιουνίου οι δεκαήμερες εκδηλώσεις στον Πειραιά, στο πλαίσιο της διοργάνωσης Ημέρες Θάλασσας 2018 που πραγματοποιούνται για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά από τον δήμο Πειραιά σε συνεργασία με δεκάδες φορείς και συλλόγους της πόλης. Η τελετή έναρξης έγινε στη μαρίνα Ζέας και οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν στις 10 Ιουνίου. Φέτος, οι «Ημέρες Θάλασσας» περιλαμβάνουν περισσότερες εκδηλώσεις από κάθε άλλη χρονιά, οι οποίες είναι δωρεάν για όλους και έχουν ως επίκεντρο τη θάλασσα, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη ναυτιλία, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και απευθύνονται σε δημότες και επισκέπτες της πόλης, όλων των ηλικιών. 
Κατά τη σημερινή μας επίσκεψη είχαμε την ευκαιρία να ξεναγηθούμε στην τριήρη «ΟΛΥΜΠΙΑΣ» του Πολεμικού Ναυτικού, καθώς και στο πλωτό μουσείο «ΝΕΡΑΪΔΑ» το οποίο είχαμε επισκεφθεί και πέρυσι στη μαρίνα Φλοίσβου! 
Μετά την επίσκεψή μας στη μαρίνα Ζέας παρευρεθήκαμε στα εγκαίνια της 10ης Έκθεσης Τοπικών Προϊόντων ΚΡΗΤΗ: Η Μεγάλη Συνάντηση - Τοπικές γεύσεις Ελλάδας που λαμβάνει χώρα από τις 2 έως τις 10 Ιουνίου στο Γήπεδο Καραϊσκάκη.
Η Τριήρης «Ολυμπιάς», λειτουργικό αντίγραφο αθηναϊκής τριήρους του 5ου αιώνα π.Χ. επισκέπτεται για τέταρτη χρονιά την Μαρίνα Ζέας. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να επισκεφτεί αυτό το μοναδικό αντίγραφο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα την περίοδο 1985-1987 στο πλαίσιο προγράμματος πειραματικής αρχαιολογίας, με βάση τις έρευνες του ιστορικού J.S. Morrison και του ναυπηγού J.F. Coates με τη χρηματοδότηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Το Πλωτό Μουσείο Νεράϊδα, στο πλαίσιο συμμετοχής του στον θεσμό «Ημέρες Θάλασσας», θα βρίσκεται ελλιμενισμένο στη Μαρίνα Ζέας έως την Κυριακή 10 Ιουνίου και θα είναι ανοιχτό για το κοινό. Το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα είναι το μοναδικό στη χώρα μας πλωτό μουσείο με τη δυνατότητα να πραγματοποιεί πλόες και ένα από τα πλοία-σύμβολα της χρυσής εποχής του τουρισμού στον Αργοσαρωνικό. Το πλοίο ναυπηγήθηκε ως «Laurana» το 1939 στο τότε ιταλικό Fiume των κροατικών ακτών. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως επιβατηγό και κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως διασωστικό σκάφος. Το 1949 αγοράστηκε από τον Γιάννη Λάτση (1910-2003) και με το όνομα «Νεράιδα» δρομολογήθηκε στη γραμμή Πειραιά-Αίγινας-Μεθάνων-Πόρου-Ύδρας-Ερμιόνης-Σπετσών, μια γραμμή που δεν συμπεριλαμβάνεται πλέον στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια. Στους μη τακτικούς προορισμούς του ήταν το Λεωνίδιο, η Μονεμβασιά, η Επίδαυρος, το Ναύπλιο και η Σαλαμίνα.
Το 2007, λίγα χρόνια μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη, η οικογένεια του Γιάννη Λάτση αποφάσισε τη μετατροπή του σε μουσειακό χώρο εντός του οποίου παρουσιάζονται δύο κεντρικές αφηγήσεις: η ιστορία του πλοίου, από τη ναυπήγησή του το 1939 έως και την ολοκλήρωση των εργασιών μετατροπής του σε πλωτό μουσείο το 2010 και η επιχειρηματική πορεία του ιδιοκτήτη του, Γιάννη Λάτση, που διατρέχει το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα.
Το κοινωφελές νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου Πλωτό Μουσείο Νεράιδα που είναι ο ιδιοκτήτης του πλοίου, έχει ως σκοπό την ανάδειξη του πεδίου της επιχειρηματικής ιστορίας, την προβολή της ναυτιλιακής και ναυτικής ιστορίας της χώρας μας στις νεότερες γενιές, καθώς και την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ως μία από τις βασικές περιοχές δραστηριοποίησης του ιδρύματος. Οι άλλοι τομείς στους οποίους εστιάζει το Ίδρυμα Λάτση είναι η εκπαίδευση, η επιστήμη, οι τέχνες και ο πολιτισμός καθώς και η κοινωνική αλληλεγγύη και ανάπτυξη.

































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: