Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Συγκίνηση μόνον... από την επίσκεψη στο πρώτο πλοίο του καπετάν Γιάννη Λάτση!!!


Σχεδόν δυο δεκαετίες το έβλεπα να θαλασσοδέρνεται αγκυροβολημένο στις λιμενικές εγκαταστάσεις της Petrola Hellas.
Ο καπετάν Γιάννης το ήθελε εκεί κι ας ήταν παροπλισμένο. Ήταν το γούρι του. Ήταν το επιχειρηματικό του ξεκίνημα. Ήταν το όχημα με το οποίο ξεκίνησε για να κατακτήσει στην κυριολεξία τον κόσμο.
Κάποια στιγμή, τέσσερα χρόνια μετά την απώλεια του καπετάν Γιάννη, το χάσαμε, για να το ξαναδούμε ένα πρωινό έπειτα από δυο χρόνια να εισέρχεται στο φιλόξενο λιμάνι των εγκαταστάσεων του ομίλου σφυρίζοντας θριαμβευτικά!
Καμία σχέση αυτό που αντικρίζαμε εκείνο το πρωινό με αυτό που είχαμε αποτυπωμένο στη μνήμη μας…
Η οικογένεια του Ιωάννη Σ. Λάτση αποφάσισε το 2007 τη μετασκευή του «Νεράιδα», παλαιού επιβατηγού του Αργοσαρωνικού, σε πλωτό μουσείο, με κύριο εκθεσιακό άξονα την επιχειρηματική πορεία του ιδιοκτήτη του. Τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου το πλοίο μεταφέρθηκε στο Sibenik της Κροατίας. Η μετασκευή και μετατροπή του σε πλωτό μουσείο διήρκεσαν περίπου 2 χρόνια και, στις 29 Απριλίου του 2010, το πλοίο επέστρεψε στην Ελευσίνα. Το έργο πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία και υπό την επίβλεψη του Σπύρου Λάτση.
Σήμερα, επτά χρόνια μετά, το είδα να στέκει αγέρωχο και σημαιοστολισμένο λόγω της αυριανής Εθνικής Επετείου στη Μαρίνα Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο. Μου δόθηκε η ευκαιρία να το επισκεφθώ και να μείνω εντυπωσιασμένος από την ποιότητα της δουλειάς στο παλιό σκαρί, αλλά περισσότερο εντυπωσιασμένος από τα εκθέματα του πλωτού μουσείου.
Όσοι έχετε την ευχέρεια σας προτείνω να το επισκεφθείτε... ιδίως οι συνάδελφοι… και πολύ περισσότερο οι παλαιότεροι συνάδελφοι… όλοι αυτοί που η ζωή και η τύχη τους ήταν και είναι συνυφασμένες με τις εταιρείες του ομίλου!
Πληροφορίες και ώρες επισκέψεων μπορείτε να δείτε εδώ!

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!








































Δεν υπάρχουν σχόλια: