Τετάρτη, 6 Ιουνίου 2018

Αντίθετοι στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ οι εργαζόμενοι!!!


Την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση την ΕΛ.ΠΕ. εξέφρασαν οι εργαζόμενοι με την ανάρτηση πανό κατά την έναρξη της σημερινής Γενικής Συνέλευσης των Μετόχων. Μιλώντας από το βήμα της Γ.Σ. ο Πρόεδρος του σωματείου (Π.Σ.Ε.Ε.Π.) Παναγιώτης Οφθαλμίδης σημείωσε ότι η εταιρεία είναι κερδοφόρα και δεν επιδοτείται από το δημόσιο και ότι δημιουργεί ερωτηματικά η έναρξη διαδικασίας πώλησης τη στιγμή που τεράστιες εταιρείες βρίσκονται στην Ελλάδα για να πραγματοποιήσουν έρευνες για πετρελαϊκά κοιτάσματα και εξόρυξη σε συνεργασία με τα ΕΛ.ΠΕ. Σχολίασε επίσης ότι το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τα ΕΛ.ΠΕ. στο πλαίσιο του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ είναι περιορισμένο ενώ σημείωσε ότι υπάρχουν ερωτηματικά για την ταυτότητα των υποψηφίων επενδυτών.


ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΣΕΕΠ

Στην πιο κρίσιµη στιγµή για τη χώρα όπου η ενέργεια παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη, εξωτερική πολιτική, περιβάλλον, η κυβέρνηση έχει δροµολογήσει την πώληση του τελευταίου ποσοστού των ΕΛΠΕ που ανήκει στο ∆ηµόσιο.
Τα ΕΛΠΕ είναι µία εταιρεία υγιέστατη µε µεγάλη προσφορά τόσο στην εθνική οικονοµία όσο και στην διεθνή πολιτική της χώρας.
Ως εργαζόµενοι των ΕΛΠΕ θέλουµε να ενηµερώσουµε ότι το ολοκληρωτικό ξεπούληµα των ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΩΝ δε συνιστά άλλη µία ιδιωτικοποίηση αλλά είναι µείζον Εθνικό Έγκληµα απεµπόλησης των Εθνικών συµφερόντων σε ένα νευραλγικό τοµέα της χώρας µας όπως είναι η ενέργεια.
Η Αντίθεση των εργαζοµένων στο ξεπούληµα των ΕΛΠΕ που επιχειρείται µε την πλήρη ιδιωτικοποίηση τους, βασίζεται στο ότι γνωρίζουµε:
• Τον καθοριστικό ρόλο που έχουν στην χάραξη της ενεργειακής και εξωτερικής πολιτικής, µε τον εφοδιασµό, τη διύλιση και την εµπορία πετρελαιοειδών
• Τη συµβολή τους µε τον παρεµβατικό τους ρόλο για φθηνά και ποιοτικά καύσιµα
• Τη συµµετοχή τους στην παραγωγή και εµπορία ηλεκτρικής ενέργειας και ΑΠΕ
• Την ασφάλεια στον εφοδιασµό των Ενόπλων ∆υνάµεων και την τήρηση των στρατηγικών αποθεµάτων της χώρας
• Την µεγάλη προσφορά τους στην εθνική οικονοµία (µε κύκλο εργασιών πάνω από 10 δις το χρόνο) συµµετέχοντας στις εξαγωγές της χώρας, αφού εξάγουµε το 60% των προϊόντων που παράγουµε
• Την κάλυψη κοινωνικών αναγκών, όπως στήριξη ∆ήµων µε δωρεάν θέρµανση σε σχολεία και ευπαθείς οµάδες
• Τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες του Οµίλου
• Την συµβολή τους στην διεθνή πολιτική της χώρας µε τη συµµετοχή τους σε πετρελαιοπιθανές περιοχές του τόπου µας σε συνεργασία µε παγκόσµιους κολοσσούς (Exxon Mobil – Total – Repsol).
Απορρίπτουµε και θα αντισταθούµε µε όλες µας τις δυνάµεις στην πολιτική ξεπουλήµατος της µεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.


Ενημέρωση για έκτακτο Δ.Σ. ΠΣΕΕΠ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Το Προεδρείο του Σωµατείου συγκάλεσε σήµερα 06/06/18 έκτακτο ∆.Σ. µε θέµα την Ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Στο πλαίσιο της δράσης ενάντια στην επιχειρούµενη ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση του Οµίλου, υπήρξε παρέµβαση στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας, όπου διαβάστηκε και κατατέθηκε Υπόµνηµα µε τις θέσεις του Σωµατείου µας εναντίον της Ιδιωτικοποίησης καθώς έγινε και διανοµή φυλλαδίων µε τις θέσεις µας στους παρευρισκόµενους µετόχους και δηµοσιογράφους.
Το αποτέλεσµα της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την περαιτέρω Ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ απέδειξε για µία ακόµα φορά, αυτό που το συνδικάτο υποστηρίζει, ότι αυτοί που θα θέλουν να εισέλθουν στο σχήµα δεν είναι επενδυτές αλλά κερδοσκόποι, αφού απουσιάζουν εταιρείες από τον κλάδο διύλισης αλλά και εταιρείες από τον χώρο του up stream (δραστηριότητες υδρογονανθράκων) και έχουν προσέλθει µόνο traders πετρελαίου.
Το Σωµατείο διαφωνεί µε την πώληση της µεγαλύτερης ενεργειακής εταιρείας της χώρας και αυτό θα επιδιώξει να αποτρέψει.
Το τριήµερο του Αγίου Πνεύµατος, εκµεταλλευόµενοι την έξοδο των εκδροµέων έγινε διανοµή ενηµερωτικών φυλλαδίων στο Νοµό Αττικής, Θεσσαλονίκης και Κοµοτηνής. Είχαµε επαφές µε τους όµορους ∆ήµους Ελευσίνας, Μάνδρας, Μεγάρων όπου συζητήθηκαν οι θέσεις και οι σκέψεις µας για το πως θα αποτραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης. Έγιναν συναντήσεις µε την Οµοσπονδία µας (ΠΟΕ), τα Εργατικά Κέντρα (ΕΚΕ∆Α και ΕΚΘ) όπου συζητήσαµε τη δράση που απαιτείται για την κοινή µας πορεία απέναντι στην Ιδιωτικοποίηση και δηλώσαµε για άλλη µία φορά, στη συνάντηση που είχαµε µε το ΤΑΙΠΕ∆, τη διαφωνία µας στο ξεπούληµα των ΕΛΠΕ.
Έχουµε ήδη έλθει σε επαφή µε δικηγόρους για την δυνατότητα δικαστικής προσφυγής στην Ελλάδα αλλά και στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο για την ακύρωση της προγραµµατισµένης πλήρους Ιδιωτικοποίησης. Προετοιµάζεται Συνέντευξη Τύπου όπου θα γνωστοποιηθούν οι θέσεις µας και αναµένουµε τη συνάντηση που έχει προγραµµατιστεί µε τον Υπουργό Ενέργειας κο Σταθάκη για την Παρασκευή 08/06/18.
Στο ∆.Σ. επίσης αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο έλεγχος της υγιεινής και της ποιότητας του φαγητού και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις του οµίλου και γι΄ αυτό το λόγο ψηφίστηκε η σύµβαση µε τον ανεξάρτητο Επιθεωρητή Υγείας, ο οποίος θα προβεί σε ελέγχους σε ανύποπτο χρόνο καθώς και θα εκπαιδεύσει τις Επιτροπές Εστιατορίου ώστε να µπορούν να ασκούν αποδοτικότερα το έργο τους. Το Σωµατείο δε, έχει προσφύγει στον ΕΦΕΤ για το θέµα αυτό.
Στην πρόταση που έβαλε προς ψήφιση το Αγωνιστικό Μέτωπο για να γίνουν άµεσα Περιφερειακές Συνελεύσεις, δεν διαφωνήσαµε επί της ουσίας, αλλά θεωρούµε ότι προέχει η υλοποίηση του σχεδιασµού δράσης του Σωµατείου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: