Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Η Μονή Λυκάκη στο φαράγγι Βυρού της Μάνης!!!


Μέσα στο πανέμορφο φαράγγι του Βυρού, πίσω από την Καρδαμύλη, βρίσκεται η Μονή Λυκάκη που χρονολογείται μεταξύ 14ου και 16ου αιώνα στέκοντας ερειπωμένη μέσα στην καταπράσινη χαράδρα. Την επισκεφθήκαμε αφού πήγαμε οδικώς ως τις Κάλυβες όπου αφήσαμε το αυτοκίνητο στην πλατεία και κατηφορίσαμε από το μονοπάτι που ξεκινάει ακριβώς από κάτω εκεί που βρίσκεται ο παλαιός ναός της Κοιμήσεως Θεοτόκου. Από τη Μονή Λυκάκη μετά τις απαραίτητες φωτογραφίες ακολουθήσαμε κατηφορικά το φαράγγι του Βυρού ως την Καρδαμύλη και κατόπιν με δίκυκλο της παρέας επιστρέψαμε πίσω στις Κάλυβες για να πάρουμε το αυτοκίνητο. 
Η εικόνα του καθολικού της Μονής, σ' αυτό το ερημικό τοπίο του φαραγγιού, είναι εκπληκτική. Το καθολικό της Μονής Λυκάκη είναι αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, είναι μικρός εγγεγραμμένος, σταυροειδής, τετρακιόνιος ναός με οκταγωνικό τρούλο, κατάγραφος εσωτερικά.
Η Μονή Λυκάκη προϋπήρχε του 1720, όπως αναφέρεται σε διαθήκη της περιοχής. Στον περιβάλλοντα χώρο διακρίνονται δύο ακόμα κτίσματα. Στον όροφο του ενός υπάρχουν κτιστές δεξαμενές που προφανώς εξυπηρετούσαν το γειτονικό λιοτρίβι, ερειπωμένο και αυτό. Στο νοτιοδυτικό άκρο του συγκροτήματος σώζεται η βάση του πύργου της μονής, καθώς και το άδειο κέλυφος μίας διώροφης οικοδομής.
Το εσωτερικό της εκκλησίας στη Μονή Λυκάκη έχει ένα πολύ όμορφο τέμπλο που είναι καταστόλιστο από εξαιρετικές αγιογραφίες του 18ου αιώνα. Δυστυχώς οι περισσότερες από αυτές είναι σε άσχημη κατάσταση λόγω της μη συντήρησης τους, αλλά και από το γεγονός ότι είναι γεμάτες από τα ονόματα των παλιών επισκεπτών της μονής, που είχαν τη συνήθεια να το χαράζουν πάνω σε αυτές. 
Παντού βλέπεις χαράγματα παλιών και νέων επισκεπτών, ελάχιστα ευσεβών. Η παλαιότερη υπογραφή που εντοπίζεται είναι κάποιου ξένου, περιηγητή πιθανώς, όπου δίπλα στο όνομα αναγράφεται η ημερομηνία 1827. Αυτό ίσως μαρτυρά ότι η Μονή Λυκάκη ήδη από εκείνη την εποχή να ήταν εγκαταλελειμμένη. Πολύ ενδιαφέρον παρουσιάζει και η τοιχογραφία που βρίσκεται στην οροφή μπαίνοντας στο ναό και απεικονίζει το ζωδιακό κύκλο.
Σήμερα ο ναός βρίσκεται σε άθλια κατάσταση καθώς οι τοίχοι και η οροφή στο εσωτερικό έχουν τεράστιες ρωγμές και η ανάγκη για συντήρηση και στερεωτικές εργασίες είναι άμεση και επιτακτική καθώς είναι ζήτημα χρόνου αυτό το υπέροχο ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο να καταρρεύσει.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!



















































Δεν υπάρχουν σχόλια: