Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Επιστρέψαμε στην Καστάνια για να θαυμάσουμε τα Μνημεία αναστηλωμένα!!!


Επισκεφθήκαμε για άλλη μια φορά την Καστάνια της Δυτικής Μάνης και συνεχίσαμε ό,τι είχαμε αφήσει στη μέση την προηγούμενη φορά, ολοκληρώνοντας την περιήγησή μας... 
Και φυσικά για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες της φιλοξενίας των κατοίκων του χωριού!!!
Με την ευκαιρία είδαμε ολοκληρωμένα τα έργα στον Πύργο Δουράκη που την προηγούμενη φορά ήταν σχεδόν υπό κατάρρευση και στον Άγιο Πέτρο που τότε βρισκόταν λίγο πριν την ολοκλήρωση των εργασιών και ήταν περιστοιχισμένος από σκαλωσιές.
Η χαρά μας είναι μεγάλη για την πρόσφατη διάκριση αυτού του μνημείου και την βράβευσή του από την Europa Nostra 2016.
Europa Nostra 2016
Δύο σημαντικές διακρίσεις που αναγνωρίζουν το έργο των ελλήνων επιστημόνων στην προστασία και ανάδειξη μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς απέσπασε η χώρα στα Βραβεία Europa Nostra 2016. Ειδικότερα, στη λίστα των βραβείων περιλαμβάνονται τα έργα αποκατάστασης του Ιερού Ναού Αγ. Πέτρου στην Καστάνια της Μεσσηνιακής Μάνης και του παραδοσιακού νερόμυλου στον Αγ. Γερμανό Πρεσπών.
Τα βραβεία θεσπίστηκαν το 2002 και απονέμονται ετησίως, από ανεξάρτητη επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Οι φετινοί 28 νικητές από 16 χώρες επιλέχθηκαν μεταξύ 187 υποψηφιοτήτων. Στο σκεπτικό της βράβευσης επισημαίνεται πως τα έργα που επιλέχθηκαν αποτελούν εξαιρετικά παραδείγματα δημιουργικότητας, καινοτομίας, αειφόρου ανάπτυξης και κοινωνικής συμμετοχής στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλη της Ευρώπη.
Ο βυζαντινός ναός του Αγίου Πέτρου στην Καστάνια της Μεσσηνιακής Μάνης χρονολογείται στον 12ο αιώνα. Ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο των τετρακιόνιων σταυροειδών εγγεγραμμένων με τρούλο ναών, με νάρθηκα με μορφή στοάς, ο οποίος προστέθηκε στα δυτικά του ναού κατά τον 13ο αιώνα, και ένα πυργοειδές κωδωνοστάσιο που οικοδομήθηκε το 1813.
Η εξαιρετική αρχιτεκτονική, σε συνδυασμό με τον γλυπτό και ζωγραφικό του διάκοσμο τον καθιστούν ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Μάνης.
Ο ζωγραφικός διάκοσμος του ναού ξεχωρίζει για τη μοναδικότητά του, καθώς διακρίνονται τέσσερις φάσεις αγιογράφησης. Στα βυζαντινά χρόνια ανάγονται τα δύο πρώτα στρώματα αγιογραφιών, ενώ το τρίτο είναι μεταβυζαντινό (18ος αιώνας). Το τέταρτο στρώμα ανάγεται στη μεταπολεμική περίοδο και το μεγαλύτερο τμήμα του αφαιρέθηκε καθώς κρίθηκε «κακότεχνη επιζωγράφιση».
Η αποκατάσταση του ναού κρίθηκε επιβεβλημένη, λόγω των σοβαρών προβλημάτων στατικότητας. Το έργο, που περιελάμβανε εργασίες για την εξασφάλιση της στατικής επάρκειας και τη συντήρηση του εσωτερικού διακόσμου, διήρκεσε περίπου 16 μήνες (κατά τα έτη 2013-2014) και πραγματοποιήθηκε βάσει μελέτης που εκπόνησε η 26η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Οι εργασίες υλοποιήθηκαν υπό την επίβλεψη της Εφορείας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και με χορηγία του Εφοπλιστή Θανάση Μαρτίνου.
Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκαλύφθηκαν κάτω από την επικεράμωση τμήματα της τοιχοποιίας τα οποία είχαν αποκρύψει μεταγενέστερες επεμβάσεις, ενώ πλέον οι τοιχογραφίες αποτελούν σπάνιο υλικό για τους μελετητές της Ύστερης Βυζαντινής Τέχνης.
Όπως δήλωσε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας Ευαγγελία Μηλίτση, ο βυζαντινός ναός του Άγιου Πέτρου είναι από τα σημαντικότερα μνημεία της Μεσσηνιακής Μάνης και το αποτέλεσμα των εργασιών «ίσως είναι από τις πιο υποδειγματικές αναστηλωτικές επεμβάσεις σε βυζαντινό μνημείο στη νότια Πελοπόννησο».
Να σημειωθεί πως η αποκατάσταση του ναού δεν είναι το πρώτο έργο στο οποίο συνεργάστηκαν η 26η ΕΒΑ με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, καθώς είχε προηγηθεί στην Καστάνια η αποκατάσταση του Αγίου Νικολάου «στης Μαρούλαινας».
«Η συνεργασία ιδιωτικών και δημόσιων φορέων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποκατάσταση και η υλοποίηση του έργου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αποτελούν ένα θαυμάσιο παράδειγμα του τι μπορεί να επιτευχθεί σε πολλές παρόμοιες εκκλησίες της περιοχής. Τα παραπάνω είναι ιδιαίτερα σημαντικά λαμβανομένων υπ’ όψιν των δυσμενών οικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. Πρόκειται για ένα πρότυπο για τη διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς σε ευρύτερη βάση στην Ευρώπη» ανέφερε η κριτική επιτροπή στο σκεπτικό της βράβευσης. 

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ! 


























































































2 σχόλια:

BENEAS GEORGIOS είπε...

Βραβείο Europa Nostra για την αποκατάσταση του Βυζαντινού Ναού Αγίου Πέτρου στην Καστάνια της Μάνης!
Η υψηλής ποιότητας αποκατάσταση του ναού περιέλαβε την εξασφάλιση της στατικής επάρκειας του κτηρίου και τη συντήρηση του εσωτερικού του διακόσμου. Η φροντίδα που δόθηκε σε κάθε πτυχή του έργου είναι αξιοσημείωτη.
Οι κριτές σημείωσαν τη σημασία και τη σπουδαιότητα αυτού του Ευρωπαϊκού μνημείου, που αποτελεί εικόνα της Βυζαντινής συμβολής στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό. Οι τοιχογραφίες του ναού, οι οποίες ήταν δυσδιάκριτες πριν από τις εργασίες, είναι τώρα δυνατόν να μελετηθούν αναλυτικά και αναμφίβολα θα αποτελέσουν υλικό μεγάλης αξίας για τους μελετητές της Ύστερης Βυζαντινής τέχνης.
Επίσης, κατά τη διάρκεια των εργασιών αποκατάστασης, αποκαλύφθηκαν κάτω από την επικεράμωση τμήματα της τοιχοποιίας τα οποία είχαν αποκρύψει μεταγενέστερες επεμβάσεις. Η υψηλή ποιότητα της εργασίας τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό είναι αξιέπαινη και αναδεικνύει πολλές σημαντικές πτυχές της βυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής της περιόδου, ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η κατασκευασμένη κατά το πλινθοπερίκλειστο σύστημα δομής τοιχοποιια, η οποία συντηρηθηκε εξαιρετικά.

ΝΑΣΟΣ είπε...

Τι μάρμαρα περίτεχνα ειναι αυτά θα τον επισκεφθώ