Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ και ο ΘΥΜΟΣ συσπειρώνουν τους εργαζόμενους στα ΕΛΠΕ ! ! !


Ο παραλογισμός αυτών που κάποτε διοικούσαν την petrola, με το δικαίωμα(;) που τους δίνει η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, οδηγεί σήμερα στο φαινόμενο να παρελαύνουν από τις ΒΕΕ που θεωρούνται προπύργιό τους(;) κάθε λογής υποστηρικτές των αιτημάτων των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ.

Η συνδικαλιστική παράταξη «ΠΕΤΡΟΛΑ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» των αρχών της δεκαετίας του 2000 ωχριά μπροστά στα νέα δεδομένα…

Κάποιοι πρέπει να αρχίσουν να ανησυχούν σοβαρά για το παραμύθι που πουλάνε στον μεγαλομέτοχο περί έλεγχου της καταστάσεως και των εργαζομένων…

Δυστυχώς γι’ αυτούς, το ποτάμι δε γυρίζει πίσω…

Εμείς ως εργαζόμενοι ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ όλους όσους μας συμπαρίστανται στο δίκαιο αγώνα μας ! ! !

Κλικάρετε για μεγέθυνση και ανάγνωση της σημερινής ανακοίνωσης του Σωματείου μας !


5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ο αγώνας των εργαζομένων των ΕΛΠΕ έχει μεγάλη σημασία για το σύνολο της εργατικής τάξης της χώρας πιστεύω.
Το σύστημα επιτίθεται σε κάθε χώρο εργασίας, με τους εργαζόμενους ειδικά σε μικρές επιχειρήσεις να βρίσκονται εντελώς μόνοι, αντιμέτωποι με δυσβάσταχτους εκβιασμούς και ανύπαρκτη συνδικαλιστική κάλυψη.
Οι μεγάλοι χώροι εργασίας είναι όμως ιδιαίτερο στοίχημα, καθώς μιλάμε συνήθως για αξιοπρεπείς όρους εργασίας, ύπαρξη οργανωμένων σωματείων (με το ρόλο του καθενός βέβαια) και... πολλά λεφτά!
Η "αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας" δεν σταματάει στους φυσικούς πόρους.
Η σημαντικότερη "δημόσια περιουσία" είναι οι εργαζόμενοι αυτής της χώρας και είναι αυτοί που θέλει να ξεπουλήσει η κυβέρνηση με την τροϊκανή καθοδήγηση.
Πολλές κατηγορίες εργαζομένων συκοφαντήθηκαν ακόμα και με ψεύτικα "στοιχεία" (η περίπτωση των ΕΛΠΕ είναι μία απ'αυτές) προκειμένου να απομονωθούν και να υποταχτούν, σε μια περίοδο που η εργατική τάξη βρίσκεται εντελώς αποσυγκροτημένη (με συγκεκριμένες ευθύνες).
Τα ΕΛΠΕ δεν θα μπορούσαν να εξαιρεθούν, παρόλο που ορισμένοι καλλιεργούσαν επίμονα τέτοιες αυταπάτες.
Ειδικά σε φάση όπου η εταιρία υλοποιεί τεράστιες επενδύσεις και μεγάλο μέρος των εργαζομένων είναι νέοι, η έκβαση της μάχης αυτής αποκτά μεγάλη σημασία.
Ακόμα μεγαλύτερη σημασία αποκτά αν ιδωθεί στη γενικότερη κατάσταση του συστήματος και της εργατικής τάξης, με μια σειρά από "μάχες" να έχουν δωθεί χωρίς αντίσταση (οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ έχασαν από 20 έως 50% του μισθού τους πέρσι, οι δημόσιοι υπάλληλοι επίσης κοκ).

Νίκη στον αγώνα των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ!

Ανώνυμος είπε...

Σ.Ε.Ε.Ν. Α-Β-Ε-Κ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΝΟΜΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ-ΒΟΙΩΤΙΑΣ-ΕΥΒΟΙΑΣ-ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,
Η απεργία στα ΕΛΠΕ συνεχίζεται. Μπαίνουν στον αγώνα και τα άλλα σωματεία του κλάδου. Η μάχη θα είναι δύσκολη και συνεχής. Δεν εξαντλείται στα πλαίσια μιας απεργίας.
Η εργοδοσία έχει στο πλευρό της την κυβέρνηση, τα κόμματα που ελέγχει η αστική τάξη, τα δικαστήρια και όλους τους πρόσφατους αντεργατικούς νόμους. Η επίθεση δεν αφορά μόνο τους εργαζομένους στα ΕΛΠΕ. Γίνεται σε όλη την ΕΕ, σε όλους τους κλάδους, κερδοφόρους και μη. Στόχος είναι να φτηνύνει η τιμή της εργατικής δύναμης. Να καταργηθούν στην πράξη οι Συλλογικές Συμβάσεις.
Η εργοδοσία όμως δεν αρκείται σε αυτό. Με ένα κάρο πληρωμένα δημοσιεύματα πετάει λάσπη και ψέματα, χρεώνει τους παχυλούς μισθούς και τα πρωτοφανή προνόμια των στελεχών της στις πλάτες των απλών εργαζομένων. Του εργάτη στη βάρδια, του τεχνίτη, του μηχανικού, της λογίστριας.
Κανείς δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για το ποιος ελέγχει τα ΜΜΕ. Πως χειραγωγείται η κοινή γνώμη. Οι ίδιοι που έχουν τα κανάλια και τις εφημερίδες, έχουν τις τράπεζες, τους εφοπλιστικούς στόλους και τις βιομηχανίες. Χθες ήταν στο στόχαστρο τους οι ναυτεργάτες, οι μεταλλεργάτες, οι επαγγελματίες οδηγοί και οι δημόσιοι υπάλληλοι. Σήμερα είναι οι εργαζόμενοι των ΕΛΠΕ.
Αυτό που δεν μας λένε τα κανάλια είναι: Ποιοι κλέβουν τον δημόσιο πλούτο; Ποιοι βγάζουν κέρδη από τα κρατικά δάνεια; Με ποιον τρόπο ο Λάτσης ιδιοποιήθηκε το δημόσιο πλούτο των διυλιστηρίων;
Η θέση των εργαζομένων στα πετρέλαια δεν μπορεί να είναι άλλη από τη διεκδίκηση ενός Ενιαίου Δημόσιου Φορέας Ενέργειας, στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών – όχι για τα κέρδη των μονοπωλίων. Κι ας κρώζουν οι κυβερνητικές-εργοδοτικές συνδικαλιστικές παρατάξεις περί δήθεν «ελεύθερης αγοράς», «ανταγωνιστικότητας» κλπ. Από τη μία κλαίνε για τα αντιλαϊκά μέτρα και από την άλλη σκάβουν το λάκκο των εργαζομένων.
Σήμερα όμως δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική νίκη των εργαζομένων, χωρίς αιτήματα που να συγκρούονται με τον πυρήνα της κυρίαρχης πολιτικής. Χωρίς αιτήματα που να συσπειρώνουν όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.
Οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματα τους. Να αλλάξουν τους συσχετισμούς σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο. Διαφορετικά θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τις κυβερνήσεις να ψηφίζουν νέα μέτρα σε βάρος των εργαζομένων (15 Απριλίου το ΠΑΣΟΚ ψηφίζει την επόμενη δέσμη μέτρων) και το προσωπικό της «τρόϊκας» ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, να επιθεωρεί την απαρέγκλιτη εφαρμογή τους.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ

ΝΙΚΗ στον ΑΓΩΝΑ των ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ στα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ

Ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, χαιρετίζει τον μεγάλο αγώνα των εργαζόμενων στα ΕΛΠΕ. Οι εργαζόμενοι απαιτούν τη στελέχωση των διυλιστηρίων με το απαραίτητο προσωπικό για την ασφαλή λειτουργία τους. Ταυτόχρονα με την απεργιακή κινητοποίησή τους δίνουν αγωνιστική απάντηση στις προκλητικές αξιώσεις της διοίκησης να υπογραφεί συλλογική σύμβαση με μειώσεις αποδοχών, παρά τη συνεχόμενη κερδοφορία της. Ο δυναμικός και αποφασιστικός αγώνας των εργαζόμενων στα ΕΛΠΕ, είναι αγώνας όλων μας.


Η επίθεση της εργοδοσίας και της κυβέρνησης να διαλύσουν τα δικαιώματα των εργαζόμενων στα ΕΛΠΕ έχει σαν στόχο να εξασφαλίσει φτηνό και υποταγμένο προσωπικό για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ, στα πλαίσια των 50 δις γενικού ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, πρώτα από όλα βέβαια των κερδοφόρων επιχειρήσεων.


Ιδιαίτερα στον νευραλγικό τομέα της ενέργειας, η κυβέρνηση, η ΕΕ και η τρόικα σχεδιάζουν το γενικό ξεπούλημα με πρώτα στην σειρά, τα ΕΛΠΕ, την ΔΕΠΑ και εν συνεχεία την ΔΕΗ. Κυβέρνηση και εργοδοσία βρίσκουν στήριξη στους «πρόθυμους» δημοσιογράφους που προβάλουν την αντίληψη περί δήθεν «υψηλόμισθων» εργαζομένων στην επιχείρηση για να συκοφαντήσουν τον αγώνα τους, αλλά και για να προετοιμάσουν το έδαφος, αφού σε λίγες μέρες η κυβέρνηση θέλει να ανακοινώσει ένα τρομακτικό πακέτο μέτρων 22 δις €!! , μαζί με το τι θα ξεπουλήσει για να πιάσει τα 50 δις!!


Εργαζόμενοι, εργαζόμενες στα ΕΛΠΕ


Η στάση της εργοδοσίας στον κερδοφόρο όμιλο των ΕΛΠΕ δείχνει πως βρισκόμαστε σε μία εποχή όπου συγκρούονται χωρίς δυνατότητα συμβιβασμού, δυο βασικές ανάγκες. Από τη μια η ανάγκη του κεφαλαίου για ολοένα αυξανόμενα κέρδη, που περνάει μέσα από την εξαθλίωση της εργατικής πλειοψηφίας. Από την άλλη, η ανάγκη των εργαζόμενων για αξιοπρεπή ζωή και εργασία.


Αγωνιστική ταξική ενότητα ενάντια σε κυβέρνηση – ΕΕ – ΔΝΤ


Η επίθεση που δεχόμαστε είναι ιστορικής σημασίας. Καταργούνται δικαιώματα δεκαετιών, επιστρέφουμε στον εργασιακό μεσαίωνα, φτιάχνουν ένα κολασμένο κόσμο για τα παιδιά μας. Απαιτείται ενωμένος, παλλαϊκός αγώνας διαρκείας, με απεργίες και διαδηλώσεις για να μην μας στείλουν 200 χρόνια πίσω. Να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να μην περιμένουμε να μπει μπροστά η ΓΣΕΕ που παζαρεύει πίσω από την πλάτη μας ακόμα χειρότερα μέτρα. Να οικοδομήσουμε μέσα στα σωματεία μας την αγωνιστική ταξική ενότητα των εργαζομένων. Να ανατρέψουμε το μνημόνιο, όλα τα αντεργατικά μέτρα, το Σύμφωνο για το ευρώ και όλη τη βάρβαρη επίθεση κυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ. Να ενισχύουμε την ενότητα και την αλληλεγγύη μας για:


ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ– ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ –ΜΕΙΩΣΗ ΩΡΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΧΩΡΙΣ ΜΕΙΩΣΗ ΑΠΟΔΟΧΩΝ- ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΥΣ- ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ- ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ.


Ο Συντονισμός Πρωτοβάθμιων Σωματείων Αττικής καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους στον όμιλο των ΕΛΠΕ να πλαισιώσουν τις διαδικασίες και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που θα οργανώσει το επόμενο διάστημα. Άμεσα τους καλεί στη ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ που διοργανώνει το ΣΑΒΒΑΤΟ 16 ΑΠΡΙΛΗ στις 4.00 μμ στο ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ.


ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΤΡΕΨΟΥΜΕ!

Ανώνυμος είπε...

ΝΙΚΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ


Με ψηλά το κεφάλι, με ενότητα και αποφασιστικότητα, οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια αγωνίζονται για να διασφαλίσουν ασφαλείς και αξιοπρεπείς όρους δουλειάς. Με 10ήμερη πανελλαδική απεργία συνεχίζουν τον αγώνα διαρκείας απέναντι σε μια διοίκηση που προσπάθησε να επιβάλλει το ξεκίνημα των νέων μονάδων στο διυλιστήριο της Θεσσαλονίκης χωρίς να έχει καλύψει τις ανάγκες σε προσωπικό λειτουργίας και συντήρησης, ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής λειτουργία τόσο για τους εργαζόμενους μέσα στις εγκαταστάσεις όσο και για τους κατοίκους των γύρω περιοχών. Την ίδια λογική δείχνει να έχει η διοίκηση σχετικά με το ξεκίνημα και τη λειτουργία των νέων μονάδων στο διυλιστήριο στην Ελευσίνα, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να διαλύσει τη συλλογική σύμβαση των εργαζομένων.

Οι επιλογές της εργοδοσίας δεν είναι καθόλου τυχαίες. Σε μια περίοδο όπου το κεφάλαιο επιτίθεται σε κάθε κεκτημένο εργασιακό, κοινωνικό και δημοκρατικό δικαίωμα του λαού, χώροι με αξιοπρεπείς εργασιακούς όρους όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια έχουν ιδιαίτερη σημασία. Η επίθεση της εταιρείας είναι υλοποίηση της ίδιας πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση υπό την καθοδήγηση της τρόικας για λογαριασμό του μεγάλου κεφαλαίου, ντόπιου και ξένου: των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις, της εφιαλτικής ανεργίας, της κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων, της ελαστικής και απλήρωτης εργασίας, του τσακίσματος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, της αυξανόμενης ακρίβειας, του κλεισίματος σχολείων και νοσοκομείων, της τρομοκρατίας και της καταστολής - του εργασιακού και κοινωνικού μεσαίωνα.

Ταυτόχρονα, τα ίδια τα ΕΛ.ΠΕ. βρίσκονται σε μια κρίσιμη φάση. Με το 1/5 των εργαζομένων να είναι νεοπροσληφθέντες και με τις καινούριες μονάδες σε Θεσσαλονίκη και Ελευσίνα να ολοκληρώνονται, η διοίκηση προσπαθεί να επιβάλει όρους που θα διασπάσουν τη συλλογικότητα των εργαζομένων και θα επεκτείνουν την εργολαβοποίηση, ώστε να μεγαλώσει ακόμα περισσότερο τα κέρδη τα δικά της και των διαφόρων δουλεμπόρων. Κέρδη που επιτρέπουν να υλοποιούνται έργα δισεκατομμυρίων ευρώ. Κέρδη που έχουν πληρώσει οι εργαζόμενοι με την καθημερινή τους δουλειά που διασφαλίζει τη λειτουργία όλων των εγκαταστάσεων 24 ώρες τη μέρα - 365 μέρες το χρόνο, μέσα στο πλέον ανθυγιεινό περιβάλλον, με 12ωρα που κατά καιρούς συνεχίζονται για ολόκληρους μήνες, με αφοσίωση και αυτοθυσία, με ασθένειες, τραυματισμούς και θανάτους.

Ανώνυμος είπε...

Οι εργαζόμενοι στα Ελληνικά Πετρέλαια διεκδικούν αυτά που τους ανήκουν και μ’ αυτόν το δύσκολο αγώνα τους αντιστέκονται μαζικά, αποφασιστικά και με καθολική συμμετοχή στην πολιτική της φτώχειας και της εξαθλίωσης, της εξάρτησης και της υποταγής, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, το σημαντικότερο κομμάτι της οποίας είναι οι εργαζόμενοι αυτής της χώρας. Γι’ αυτό και βρίσκουν απέναντί τους μια σκληρή και αδίστακτη εργοδοσία που απειλεί, τρομοκρατεί και εκβιάζει, με οικονομικά και όχι μόνο μέσα. Γι’ αυτό και δέχονται τη συντονισμένη επίθεση των ΜΜΕ που, με το αζημίωτο φυσικά, βομβαρδίζουν καθημερινά, με τα ψέματα και την προπαγάνδα της εργοδοσίας και του συστήματος όπως έχουν ήδη κάνει με μια σειρά από ομάδες εργαζομένων προκειμένου να απομονωθούν και να υποταχτούν.

Γι’ αυτό και ο αγώνας τους αφορά το σύνολο της εργατικής τάξης, το σύνολο του λαού, που δίνει καθημερινά μάχες ενάντια στην εργοδοτική αυθαιρεσία και τρομοκρατία, ενάντια στην οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, ενάντια στην κρατική καταστολή, ενάντια στους κάθε είδους μικρούς και μεγάλους εκβιασμούς. Που κατεβαίνει κατά εκατοντάδες χιλιάδες στο δρόμο για να εκφράσει την αγανάκτησή του όποτε του δίνεται η δυνατότητα, που προσπαθεί να ανασυγκροτηθεί, να ξεπεράσει τις ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, να ξαναβρεί το δρόμο της αποτελεσματικής αντίστασης στην επίθεση σε κάθε του δικαίωμα, της ίδιας επίθεσης που δέχονται και οι εργαζόμενοι στα ΕΛ.ΠΕ. Που διεκδικεί αξιοπρέπεια, ελπίδα και προοπτική. Που διεκδικεί το δικαίωμα στη ζωή.

• Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΝΙΚΗΣΕΙ !

• ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ! - ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ.

• ΑΜΕΣΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ! - ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΥΠΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ! - ΟΧΙ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ


Ταξική Πορεία