Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010

Όλα δείχνουν πως έρχεται ο Ζεσουάλδο Φερέιρα στον Παναθηναϊκό !


Ο Ζεσουάλδο Φερέιρα, ένας από τους κορυφαίους Πορτογάλους προπονητές, για τους περισσότερους ο καλύτερος μετά τον Ζοσέ Μουρίνιο, θα είναι όπως φαίνεται ο διάδοχος του Νίκου Νιόπλια στην τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού. Αν και αγαπημένη του ομάδα είναι η Μπενφίκα, εντούτοις έχει γίνει ευρύτερα γνωστός για τις σαρωτικές του επιτυχίες με τη μεγάλη αντίπαλο των «αετών», την Πόρτο ! Λέγεται πως σε θέματα τακτικής δεν του… βγαίνει κανείς, καθώς διαθέτει απίστευτες γνώσεις για το ποδόσφαιρο, ενώ είναι από τους ανθρώπους που πάντα κρατούν χαμηλούς τόνους.
Δεν εξωτερικεύει τα συναισθήματά του, δεν… πολυγελάει, ενώ ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι πως ξέρει να «κερδίζει» (και όχι να επιβάλει, αν και όταν χρειάζεται, το κάνει και αυτό), το σεβασμό των παικτών του.
Η καριέρα του γεννημένου στις 24 Μαΐου 1946 στη Μιραντέλα, είναι γεμάτη διακρίσεις, αλλά και μια μεγάλη κόντρα: αυτή με τον Μουρίνιο, του οποίου υπήρξε δάσκαλος !
Η αρχή της καριέρας του
Τα πρώτα του βήματα στην προπονητική έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του ‘80, καθώς το 1981-82 δούλεψε στις Ρίο Μάιορ και Τορένσε.
Συνέχισε στην Ακαντέμικα, στην Ατλέτικο Λισαβόνας, στην Εστρέλα ντα Αμαντόρα, η οποία όμως τη σεζόν 1990-91 υποβιβάστηκε.
Ο Φερέιρα άρχισε να αποκτά τη φήμη του, όταν ανέλαβε την Εθνική ομάδα νέων της χώρας του, στην οποία εργάστηκε από το 1996 ως το 2000.
Στο διάστημα αυτό συνεργάστηκε με ανερχόμενα αστέρα του πορτογαλικού ποδοσφαίρου, όπως ο Μανίς.
Επίσης, χρημάτισε βοηθός προπονητή και στην Εθνική ανδρών.
Ένας οδυνηρός αποκλεισμός με την Μπενφίκα
Το 2001 κάθισε στον πάγκο της Αλβέρκα, στην οποία τα πήγε καλά και την επόμενη χρονιά δέχθηκε την πρόταση της αγαπημένης του Μπενφίκα.
Όμως, η συνεργασία δεν έμελλε να στεφθεί με επιτυχία.
Είχε αρνητικά αποτελέσματα αλλά η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήρθε με τον εντός έδρας αποκλεισμό στο Κύπελλο από την Γκοντομάρ, ομάδα Γ’ Κατηγορίας.
Τον αντικατέστησε άρον-άρον ο Χοσέ Αντόνιο Καμάτσο.
Μεταμόρφωσε την Μπράγκα
Από το 2003 ως το 2006 εργάστηκε στην Μπράγκα.
Την πρώτη χρονιά την έσωσε και στη συνέχεια τη… μεταμόρφωσε και την κατέστησε μία από τις πιο δυνατές και υπολογίσιμες ομάδες στη χώρα. Μάλιστα, την περίοδο 2004-05, η Μπράγκα έφτασε στο σημείο να διεκδικήσει Πρωτάθλημα.
Και ξαφνικά, Πόρτο !
Επόμενος «σταθμός» επρόκειτο να είναι η Μποαβίστα αλλά τελικά απλώς αποδείχθηκε σταθμός… ανταπόκρισης στο… ταξίδι για την Πόρτο !
Η πρώτη τον προσέλαβε μετά την εντυπωσιακή του πορεία στην Μπράγκα αλλά τότε ήρθε η πρόταση της δεύτερης, που αναζητούσε τον διάδοχο του Κο Ανρτιάνσε. Ο πρόεδρος Νούνο Πίντο ντα Κόστα, του προσέφερε συμβόλαιο και τελικά στις 18 Αυγούστου 2006 ο Φερέιρα φόρεσε τη φόρμα της Πόρτο και έπιασε δουλειά.
Δούλεψε με παίκτες – σταρ όπως οι Ρικάρντο Κουαρέσμα, Άντερσον, Πέπε, Ερνέστο Φαρίας, Ραούλ Μεϊρέλες, Λισάντρο Λόπεζ, Πάουλο Ασουνσάο.
Αν και δεν είχε πολύ χρόνο στη διάθεσή του, πρόλαβε να κάνει κάποιες αλλαγές στην τακτική εξορθολογώντας το… 3-3-4 του προκατόχου του και να πάρει το Πρωτάθλημα με διαφορά ενός πόντου από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας και δύο από την Μπενφίκα. Τη δεύτερη χρονιά θριάμβευσε και άφησε ξανά πρώτη την Πόρτο αλλά αυτή τη φορά στους… +20 βαθμούς, ενώ την επόμενη οδήγησε την Πόρτο και πάλι στον τίτλο (τέταρτος διαδοχικός).
Έγινε έτσι ο πρώτος Πορτογάλος προπονητής που κερδίζει τρία Πρωταθλήματα στη χώρα του.
Εκείνη τη χρονιά πήρε και το Κύπελλο, ενώ έφτασε στα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ, όπου αποκλείστηκε από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Και τις τρεις χρονιές αναδείχθηκε κορυφαίος προπονητής στην Πορτογαλία.
Η απόλυση και το ναυάγιο στη Μάλαγα
Μετά από αυτές τις επιτυχίες, το συμβόλαιό του ανανεώθηκε για δύο χρόνια αλλά το 2009-10 οι «δράκοι» τερμάτισαν τρίτοι και έμειναν εκτός Τσάμπιονς Λιγκ.
Η κατάκτηση του Κυπέλλου και του Σούπερ Καπ δεν… χρύσωσε το χάπι και δεν αποδείχθηκε αρκετή για να τον κρατήσει στον πάγκο της ομάδας και έτσι στα τέλη του Μάη αποχώρησε.
Στις 17 Ιουνίου πήγε στη Μάλαγα (με 1,7 εκατ. ευρώ ετήσιες αποδοχές !) αλλά πριν από λίγες ημέρες -στις 2 Νοεμβρίου- η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές λύθηκε καθώς έπειτα από εννέα αγωνιστικές η ομάδα είχε συγκεντρώσει μόλις επτά βαθμούς.
Δάσκαλος του Μουρίνιο !
Στην Πορτογαλία έχει γίνει πολύς λόγος για τη σχέση του με τον Μουρίνιο, που μόνο καλή δεν μπορεί να χαρακτηριστεί.
Στη δεκαετία του ’80 ο Φερέιρα ήταν δάσκαλος του νυν τεχνικού της Ρεάλ Μαδρίτης στο Ανώτερο Ινστιτούτο Φυσικής Αγωγής της Λισαβόνας.
Ο Φερέιρα δίδασκε εκεί και ο Μουρίνιο ήταν μαθητής του, ενώ το 1990-91 υπήρξε συνεργάτης του στην Εστρέλα. Όταν ο Φερέιρα πήγε στην Μπενφίκα πρότεινε στον «Special One» να συνεργαστούν ξανά αλλά εκείνος αρνήθηκε.
Δηλητηριώδης Μουρίνιο: «Ο γάιδαρος που δεν έγινε ποτέ άλογο»
Και τον Φεβρουάριο του 2005, τον… στόλισε κανονικά μέσα από την εβδομαδιαία στήλη του στο πορτογαλικό αθλητικό περιοδικό «Record». Συγκεκριμένα, επιχείρησε σύγκριση ανάμεσα στους δύο με σαφώς υποτιμητική διάθεση για τον άλλοτε δάσκαλό του: «Ο ένας έχει κάνει καριέρα προπονητή για 30 χρόνια και ο άλλος για τρία. Αυτός με τα 30 χρόνια δεν έχει κατακτήσει ποτέ τίποτα και ο άλλος με τα τρία έχει κερδίσει πολλά. Ο ένας έχει τεράστια καριέρα και ο άλλος μικρή. Αυτός με τα 30 χρόνια θα ξεχαστεί αμέσως μόλις σταματήσει και ο άλλος με τα τρία θα μπορούσε να αποχωρήσει τώρα και να μη σβηστεί ποτέ από την ιστορία. Αυτή θα μπορούσε να είναι η ιστορία ενός γαϊδάρου που δούλεψε για 30 χρόνια και δεν έγινε ποτέ άλογο» !
Ωστόσο, ο Μουρίνιο βιάστηκε μιας και οι επιτυχίες του Φερέιρα με την Πόρτο απέδειξαν πως είναι αρκετά καλός προπονητής.
Πάντως, οι δυο τους βρέθηκαν αντίπαλοι στις 16 Οκτωβρίου στο Πρωτάθλημα Ισπανίας όταν η Ρεάλ του Μουρίνιο συνέτριψε εκτός έδρας με 4-1 τη Μάλαγα του Φερέιρα.

1 σχόλιο:

BENEAS GEORGIOS είπε...

Πάντως εγώ, μετά κι απ’ αυτές τις εξελίξεις, εξακολουθώ να έχω την ίδια απορία.
Τι είναι αυτό που εμπόδισε για άλλη μια φορά την έλευση Μπάγιεβιτς στον Παναθηναϊκό; Και πόσο καλύτερη είναι η επιλογή Φερέιρα;
Το μέλλον θα δείξει…