Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Συνέντευξη Τύπου του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ!!!


Συνέντευξη Τύπου έδωσε σήμερα το πρωί το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια (ΠΣΕΕΠ). Στη συνέντευξη ήταν παρών ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ Ι. Παναγόπουλος και ο Νομικός Σύμβουλος του Σωματείου Κ. Τοκατλίδης.
Ο Πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ Π. Οφθαλμίδης ενημέρωσε για τις εξελίξεις που αφορούν την ιδιωτικοποίηση των ΕΛ.ΠΕ και τόνισε ότι δεν θα επιτραπεί το ξεπούλημα των ΕΛ.ΠΕ.
Όπως είπε, το Σωματείο βάσει σχεδιασμού έκανε τις παρακάτω προσφυγές:
Α) Στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς µε θέµα: Ζήτηµα παραβίασης νοµοθεσίας της κεφαλαιαγοράς από την κινηθείσα διαδικασία πώλησης τουλάχιστον του 50,1% του µετοχικού κεφαλαίου της «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» δυνάµει της προκηρυχθείσης την 18/04/18 δηµόσιας προσφοράς εξαγοράς από την ΤΑΙΠΕ∆ ΑΕ
Β) Στην Επιτροπή Αναφορών Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου µε θέµα: Παράνοµη διαδικασία πώλησης τουλάχιστον του 50,1% του µετοχικού κεφαλαίου της «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» δυνάµει της προκηρυχθείσης την 18/04/18 δηµοσίας προσφοράς εξαγοράς από την ΤΑΙΠΕ∆ ΑΕ.
Μίλησε επίσης για τα ερωτήματα που εγείρονται ως προς την συμβατότητα της εν λόγω διαδικασίας της πώλησης με τις πολιτικές και τους κανόνες της Ε.Ε. στους τομείς της Ενέργειας και της Κεφαλαιαγοράς τα οποία καλείται να εξετάσει η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
- Ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις Βρετανικές Εποπτικές αρχές καθώς αναμένεται να εξετάσουν τη διαδικασία προσφοράς εξαγοράς που έχει κινηθεί από το ΤΑΙΠΕΔ σε σχέση με τη Βρετανική νομοθεσία για την προστασία της κεφαλαιαγοράς, των μετόχων και των επενδυτών, δεδομένου ότι τα ΕΛΠΕ είναι εισηγμένα πέραν του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών και στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου (London Stock Exchange).
- Τέλος, έστειλε κάλεσμα σε όλους τους συναδέλφους αλλά και στα ΜΜΕ να είναι δίπλα στο Σωματείο σε αυτόν τον δύσκολο αγώνα.

Ενωμένοι έχουμε τη Δύναμη και την αποφασιστικότητα για να πετύχουμε!

Η Ενότητα είναι η Δύναμή μας!


Πάγωμα της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ διαπιστώνουν οι εργαζόμενοι, που αντιτίθενται στην πώληση, εν αναμονή της απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για το κατά πόσο είναι υποχρεωτική για τον αγοραστή η διατύπωση πρότασης εξαγοράς προς τους λοιπούς μετόχους της εταιρείας.
Στο πλαίσιο του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε διατίθεται το 50,1% των μετοχών των ΕΛΠΕ ενώ με απόφαση του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ τον περασμένο Ιούλιο προκρίθηκαν στην επόμενη φάση οι Glencore Energy και Vitol Holding.
Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, όπως ανέφεραν σήμερα σε συνέντευξη τύπου οι εκπρόσωποι του Σωματείου εργαζομένων στα ΕΛΠΕ, στόχος τους είναι η ακύρωση της πώλησης με κινήσεις σε συνδικαλιστικό, επικοινωνιακό και νομικό επίπεδο και οι ίδιοι εκτιμούν ότι βρίσκονται κοντά στην επίτευξή του.
Τόνισαν ακόμη ότι μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση, αποφασίστηκαν και υλοποιούνται επενδύσεις συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ σε διάφορους τομείς δραστηριότητας των ΕΛΠΕ.


Σε σχέση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο νομικός σύμβουλος του Σωματείου Κων/νος Τοκατλίδης ανέφερε ότι η Επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη θέση, ωστόσο σύμφωνα με τις πληροφορίες που επικαλέστηκε, συντάσσεται με την άποψη των εργαζομένων.
Ο ίδιος χαρακτήρισε παράνομη την διαδικασία καθώς αντίκειται στην ευρωπαϊκή και την ελληνική νομοθεσία ενώ τόνισε ότι πιθανή αλλαγή της νομοθεσίας δεν θα λύσει το πρόβλημα καθώς το θέμα ρυθμίζεται από Ευρωπαϊκή Οδηγία (25/2004).
Παράλληλα έχει γίνει επικοινωνία με τις αρχές του βρετανικού Χρηματιστηρίου, όπου επίσης είναι εισηγμένα τα ΕΛΠΕ, ενώ αναμένεται ακρόαση από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου. Εξάλλου στην περίπτωση που ληφθεί απόφαση από το ΤΑΙΠΕΔ για συνέχιση της διαδικασίας ετοιμάζεται προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας που θα οδηγήσει πιθανώς στην διατύπωση προδικαστικού ερωτήματος προς το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Την πλήρη υποστήριξη της ΓΣΕΕ στην προσπάθεια του Σωματείου εξέφρασε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γιάννης Παναγόπουλος υποστηρίζοντας ότι το 35% των μετοχών που ελέγχει σήμερα το Δημόσιο δίνει την δυνατότητα ελέγχου του κράτους σε ζητήματα ασφάλειας, γεωπολιτικά και τήρησης των αποθεμάτων ασφαλείας. 


Η επίσημη ανακοίνωση του Σωματείου:


Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα Ελληνικά Πετρέλαια

Αρ. Πρωτ: …410… Ασπρόπυργος 24/10/18

∆ΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 24/10/18 το Πανελλήνιο Σωµατείο Εργαζοµένων στα ΕΛΠΕ, παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου σε αίθουσα του Μουσείου Μπενάκη. Το παρόν έδωσαν η Πανελλήνια Οµοσπονδία Ενέργειας καθώς και όλα τα Σωµατεία του Οµίλου.
Η Ευρωπαϊκή Οµοσπονδία Συνδικάτων INDUSTRIAL που εκπροσωπεί 7 εκ. εργαζόµενους στη βιοµηχανία στην Ευρώπη, εξέφρασε µε επιστολή του Γεν. Γραµµατέα της, την αλληλεγγύη και τη συµπαράστασή της στον δίκαιο αγώνα µας.
Τη Συνέντευξη τίµησε µε την παρουσία του, ο Πρόεδρος της ΓΣΕΕ κος Ι. Παναγόπουλος ο οποίος επανέλαβε την πλήρη στήριξη της Συνοµοσπονδίας στον δίκαιο αγώνα των εργαζοµένων των ΕΛΠΕ για την αποτροπή της περαιτέρω Ιδιωτικοποίησης της Εταιρείας.
Στη συνέχεια τον λόγο πήραν ο Πρόεδρος του ΠΣΕΕΠ συν. Π. Οφθαλµίδης καθώς και ο Γεν. Γραµµατέας συν. Κ. Παπαγιαννόπουλος, οι οποίοι ανέπτυξαν το τρίπτυχο του αγώνα των εργαζοµένων (συνδικαλιστικό, επικοινωνιακό, νοµικό) και ανέλυσαν όλες τις πτυχές των επιπτώσεων που θα έχει το ξεπούληµα των ΕΛΠΕ, τόσο σε εθνικό, κοινωνικό αλλά και σε επίπεδο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας.
Τις νοµικές ενέργειες που έχουν γίνει ως τώρα αλλά και αυτές που θα ακολουθήσουν στη συνέχεια, ανέπτυξε ο Νοµικός Σύµβουλος του Σωµατείου µας κος Κων. Τοκατλίδης, ο οποίος τόνισε ότι η νοµοθετική ρύθµιση την οποία φέρεται να επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας για να ξεπεραστούν τα νοµικά, θεσµικά και ουσιαστικά προσκόµµατα που ανακύπτουν από την παρούσα διαδικασία της πώλησης δεν θα λύσει το πρόβληµα. Η νοµοθεσία είναι ευρωπαϊκή:
Η οδηγία της ΕΕ αποτελεί δεσµευτικό µέτρο και τροποποιείται µόνο µε νέα οδηγία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Έχει αυξηµένη τυπική ισχύ και ακόµη και αν τροποποιηθεί η ελληνική νοµοθεσία, αυτό δεν λύνει το ζήτηµα κύρους, εάν η ελληνική νοµοθεσία δεν είναι συµβατή µε την οδηγία της ΕΕ. Μάλιστα εάν το ελληνικό θεσµικό πλαίσιο αλλάξει µε τρόπο µη συµβατό προς το δίκαιο της ΕΕ, τότε θα αντιβαίνει και πάλι στο Ευρωπαϊκό ∆ίκαιο όπως συµβαίνει και τώρα που δεν έχει τροποποιηθεί. Η ελληνική πλευρά µπορεί να κάνει απλώς κάποιες παρεµβάσεις τεχνικής φύσεως σε επιµέρους θέµατα, αλλά όχι να µεταβάλει τους εφαρµοστέους κανόνες που είναι ευρωπαϊκής προέλευσης.

ΓΙΑ ΤΟ ∆.Σ.
O ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ΟΦΘΑΛΜΙ∆ΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: