Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Αγιοβασιλίτσα ή μποτσίκι στη Μάνη!!!


Αγιοβασιλίτσα ονομάζεται σε πολλά μέρη της Ελλάδας το φυτό με το επίσημο όνομα Oυργινία η θαλάσσια (Urginea maritima). Ονομάζεται επίσης και «σκυλοκρομύδα», «μποτσίκι» ή «ασκύλα».
Το όνομά του το οφείλει από το έθιμο να κρεμιέται ανήμερα την Πρωτοχρονιά πάνω από τις θύρες, τα παράθυρα ή στα μπαλκόνια των οικιών. Συμβολίζει το «ξανάνιωμα» επειδή δεν χρειάζεται νερό για να βλαστήσει ούτε και να φυτευτεί. Άλλη ονομασία είναι μπότσικα, ασκελετούρα και άλλες. Η αγιοβασιλίτσα φυτρώνει σε παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι 1200 περίπου μέτρα συνήθως σε ηλιαζόμενα, βραχώδη εδάφη με λιγοστή υγρασία και σε περιοχές που έχουν υποβαθμιστεί και που έχουν υποστεί ερημοποίηση. 
Η αγιοβασιλίτσα πολλαπλασιάζεται με σπόρο και με βολβούς που παράγει το μητρικό φυτό. Όμως αρκετοί πληθυσμοί κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω του μαζέματος τόσο από νοικοκυρές όσο και από μικροπωλητές για να πουλήσουν την περίοδο της πρωτοχρονιάς. Οι αρχαίοι Έλληνες τη χρησιμοποιούσαν τη σκίλλα ως σύμβολο της αναγέννησης.
Ανθίζει τέλος καλοκαιριού ή αρχή φθινόπωρου και αργότερα βγάζει καταπράσινα φύλλα. Την συναντήσαμε ανθισμένη στην άνυδρη παραλία Ριτσά της Καρδαμύλης και ο βλαστός του όμορφου ανθού ήταν ένα μπόι ύψος!

























2 σχόλια:

ΕΛΕΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ είπε...

ΧΑΙΡΕΤΑΙ ! ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΜΥΘΕΥΤΒ ΒΟΛΒΟΥΣ ΑΓΡΙΟΚΡΕΜΜΥΔΑΣ ? ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ . ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !

BENEAS GEORGIOS είπε...

Θα τα βρείτε σε όλη την ελληνική επαρχία κάνοντας μια εκδρομή. Αυτή την εποχή έχουν αρχίσει να βγάζουν τα πρώτα καταπράσινα φύλλα. Θέλει σκάψιμο με προσοχή γύρω γύρω μέχρι να εμφανιστεί ολόκληρος ο βολβός. Μπορείτε να τον βάλετε σε μια γλάστρα και κάθε χρόνο θα βγάζει φύλλα.