Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2018

Ξαναζωντάνεψε η «Γαλάζια Γενιά» της δεκαετίας του ’80 στην Θεσσαλονίκη!!!


Συγκίνηση και έντονος αγωνιστικός παλμός, ανάλογος με εκείνον της δεκαετίας του ’80, υπήρξε κατά την χθεσινή Εκδήλωση στο κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «Αλέξανδρος», που οργάνωσαν τα μέλη και οι φίλοι της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης την περίοδο εκείνη, στην μνήμη του Βασίλη Συνατσάκη συνθέτη του συγκροτήματος της νεολαίας της Ν.Δ. στην πόλη με τίτλο «Γαλάζιοι Μαχητές» που πέθανε στις 4 Ιουλίου.
Ακούστηκαν τραγούδια που ενέπνευσαν τους Νεοδημοκράτες και Οννεδίτες, της εποχής εκείνης όπως: «Μύρισε θυμάρι και βασιλικό», «Μέχρι την Νίκη», «Εμπρός να διώξουμε τα κόκκινα τσιμπούρια», «Εμπρός να νικηθεί ο κόκκινος εχθρός», «Θα έρθει ο καιρός που πάλι το γαλάζιο», και φυσικά ο ύμνος της Ν.Δ. «Σε περιμένω να ’ρθεις και πάλι» του Ρόμπερτ Ουίλιαμς.
Οι «Γαλάζιοι Μαχητές» ήταν ένα συγκρότημα που την δεκαετία του ’80 έκανε περιοδείες ανά την Ελλάδα, στηρίζοντας έμπρακτα την προσπάθεια του κόμματος, για ανατροπή του ΠΑΣΟΚ από την εξουσία, που είχε έρθει ως «οδοστρωτήρας» μετά τις εκλογές του 1981, προσπαθώντας να ικανοποιήσει το κομματικό του ακροατήριο και με ρεβανσισμό έναντι των πολιτικών του αντιπάλων.
Στην εκδήλωση τιμήθηκε ο εμβληματικός συνθέτης της «Γαλάζιας Γενιάς» της Θεσσαλονίκης, Βασίλης Συνατσάκης.
Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε ο αδελφός του Παύλος Συνατσάκης από τον βουλευτή Άρτας Γιώργο Στύλιο, Οννεδίτη και Δαπίτη, στη Θεσσσαλονίκη, την δεκαετία του ’80.
Επίσης, τιμητική πλακέτα στον ντράμερ των «Γαλάζιων Μαχητών» Χρήστο Κεχαγιά απένειμε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Αντώνης Γυφτόπουλος, ο οποίος απήθυνε και χαιρετισμό.
Χαιρετισμούς επίσης απηύθυναν οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας και Θόδωρος Καράογλου, Οννεδίτες της δεκαετίες του ’70 και του ’80, οι διατελέσαντες πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης Χρήστος Κοσκινάς, Λευτέρης Γεωργιάδης και Νίκος Ταχιάος και το μέλος της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης την περίοδο εκείνη Νίκος Φώτος, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, στη μνήμη του Βασίλη Συναντσάκη και όσων μαχητών Οννεδιτών της δεκαετίας του ’80 έφυγαν από την ζωή.
Επίσης, στην εκδήλωση εκτέθηκε φωτογραφικό υλικό από την αγωνιστική δράση της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης και της Ν.Δ. την περίοδο 1980 - 1996, από ομιλίες αρχηγών της παράταξης, φυλλάδια εκλογικών αναμετρήσεων εθνικών εκλογών και ευρωεκλογών, δημοσιεύματα εφημερίδων για τις «Γιορτές Δημοκρατίας ΟΝΝΕΔ», τις δολοφονικές επιθέσεις από οπαδούς του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, αλλά και άλλες δράσεις της «γαλάζιας νεολαίας», που συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους και ιδιαίτερα όσους έλαβαν μέρος στην κινητοποιήσεις της εποχής εκείνης.
Να σημειωθεί ότι ψυχή της εκδήλωσης και συντονιστής, ήταν ο γνωστός δημοσιογράφος της Θεσσαλονίκης και μαχητικός Οννεδιτής στην οργάνωση της Ανάληψης, Χρήστος Νικολαΐδης.
Η «Γαλάζια Γενιά» της Θεσσαλονίκης της δεκαετίας του ’80, ανανέωσε το ραντεβού μετά το τέλος της επιτυχημένης εκδήλωσης συγκίνησης και νοσταλγίας, προκειμένου σε επόμενη εκδήλωση να μάθουν οι νεότεροι και να θυμηθούν οι παλαιότεροι, τους ηρωικούς και ωραίους αγώνες της εποχής εκείνης απέναντι στην «πράσινη» και γενικά αριστερή λαίλαπα, που είχε ενσκήψει στην πατρίδα μας, το μεγαλύτερο μέρος εκείνων των δύσκολων χρόνων. 

Θανάσης Μανουσάκης


















Στιγμιότυπα από την εκδήλωση!

















Δεν υπάρχουν σχόλια: