Παρασκευή 11 Μαρτίου 2016

Η παραλία της Καλογριάς στην Στούπα όπως ήταν τη δεκαετία του '70


Έτσι την θυμάμαι... όμορφη, απέριττη και απέραντη... και πλέον μόνο αυτή την εποχή μπορείς να την δεις έτσι... απαλλαγμένη από τις ξαπλώστρες που καταλαμβάνουν την πανέμορφη αμμουδιά της και κρύβουν το μεγαλείο της... η παραλία της Καλογριάς στην Στούπα όπως ήταν κάποιο καλοκαίρι της δεκαετίας του '70 που την πρωτοεπισκέφθηκα... η αμμουδιά της, τα γαλαζοπράσινα νερά, τα νερά που αναβλύζουν μέσα και έξω, η σκιά που προσφέρει το πράσινο, τα βραχάκια... Καλογριά χωρίς φτιασίδια, ήρεμη και σαγηνευτική... γιατί κόσμο είχε κι εκείνα τα χρόνια και ξένους πολλούς... αλλά δεν είχε την κακογουστιά της ξαπλώστρας και του πλαστικού που την κατακλύζει στις μέρες μας τα καλοκαίρια...

Η Καλόγρια ή αλλιώς Καλογριά ή παραλία του Ζορμπά, βρίσκεται 42 χλμ από την Καλαμάτα, στην περιοχή του Λεύκτρου του Δήμου Δυτικής Μάνης. Είναι μία απο τις 3 παραλίες που διαθέτει η Στούπα (Καλόγρια, Στούπα, Χαλικούρα). Είναι από τις πιο γνωστές οργανωμένες παραλίες της Μάνης και τουριστικά θεωρείται η πιο ανεπτυγμένη. Τους θερινούς μήνες αποτελεί πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους.
Έχει άνετη φαρδιά αμμουδιά απο ψιλή χρυσή άμμο και καθαρά γαλαζοπράσινα νερά. Στη μια άκρη της παραλίας αναβλύζουν γλυκά πηγαία νερά απο τον ποταμό Δράκο, στα οποία η παραλία χρωστάει το χρώμα και την καθαρότητα των νερών της. Η θάλασσά της έχει αβαθή νερά και είναι αμμώδης στον πάτο. 
Στην ακρογιαλιά της Καλόγριας έζησε για 2 χρόνια (1917-1918) ο Νίκος Καζαντζάκης μαζί με τον θρυλικό ήρωα του μυθιστορηματός του "Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά". 
Το αληθινό όνομα βέβαια του Ζορμπά ήταν Γιώργης και όχι Αλέξης ενώ τα συμβάντα που περιγράφονται στο βιβλίο, έλαβαν χώρα στη Μάνη και όχι στην Κρήτη. Το 1917 ο Καζαντζάκης αγόρασε το λιγνιτωρυχείο της Πραστοβάς, ακριβώς πάνω από την παραλία της Καλόγριας και διόρισε τον Ζορμπά ως αρχιεργάτη. 
Στο βόρειο άκρο της ακρογιαλιάς βρίσκεται το σπίτι που έμενε με τον Ζορμπά ο συγγραφέας, ενώ στο νότιο άκρο, πολύ κοντά από την αμμουδιά υπάρχει η "σπηλιά του Καζαντζάκη", όπου έβρισκε καταφύγιο για να διαβάζει και να γράφει. Την σπηλιά μπορεί κάποιος να την επισκεφθεί είτε κολυμπώντας είτε με βάρκα.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ! 

























Δεν υπάρχουν σχόλια: