Τρίτη 8 Μαρτίου 2016

Η Αγία Σοφία πάνω από την Καρδαμύλη!!!


Προσκυνούμε στους Ναούς της Μάνης και προσβλέπουμε στη Θεία Χάρη σου Θεέ μου!!!

Το Πετροβούνι είναι μικρός και πανέμορφος ημιορεινός οικισμός μόλις 15 κατοίκων σήμερα, πλησίον της Καρδαμύλης. Η θέα του στην Καρδαμύλη και σε όλο σχεδόν το Μεσσηνιακό κόλπο είναι εκπληκτικής ομορφιάς. Την απολαύσαμε σήμερα στο πέρασμά μας από εδώ, πηγαίνοντας στην Αγία Σοφία της Γούρνιτσας. Όμως, όπως διαπιστώσαμε μέχρι να φτάσουμε στον προορισμό μας, υπήρχαν και άλλοι παλαιοί ναοί εκπληκτικής αρχιτεκτονικής ομορφιάς στην περιοχή που η πίεση του χρόνου δεν μας επέτρεψε να φωτογραφήσουμε λεπτομερώς. Πρόκειται για το ναό της Ζωοδόχου Πηγής στην είσοδο του νεκροταφείου στο Πετροβούνι, μαζί με τα απομεινάρια στον ίδιο χώρο της Μονής Φανερωμένης και τον ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου με τα απομεινάρια της Μονής Καράβελης ακριβώς στον απέναντι λόφο με θέα τον Αη Γιώργη στο χωριό Προσήλιο.
Η διαλελυμένη σήμερα Μονή Καράβελης είναι κτισμένη απέναντι από το χωριό Πετροβούνι και το καθολικό της, μια μονόκλιτη, καμαροσκέπαστη, τρουλαία βασιλική, είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Η εκκλησία είναι κτισμένη κατά το ισοδύναμο σύστημα με λαξευτούς πωρόλιθους και για τον επισκέπτη ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρούλος, πλούσια διακοσμημένος με τυφλά τοξύλια, πτερωτές κεφαλές, γεωμετρικά μοτίβα και άλλα λιθανάγλυφα. Ο ναός είναι μέρος του μοναστηριακού συγκροτήματος το οποίο είχε σαφώς οχυρωματικό χαρακτήρα αφού ένας υψηλός περίβολος με πολεμίστριες και κλωβούς προστάτευε τη μονή, ενώ στη σημερινή του μορφή - αποτέλεσμα πολλών οικοδομικών φάσεων και τροποποιήσεων - ο χαρακτήρας αυτός δεν είναι αρκετά εμφανής.
Η Γούρνιτσα ήταν οικισμός πολύ κοντά στην Καρδαμύλη. Μετονομάσθηκε σε Αγία Σοφία το 1956 και πήρε το όνομα του από την ομώνυμη εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο του χωριού και χτίστηκε το 1605.
Ο ναός της Αγίας Σοφίας είναι χτισμένος στις παρυφές του χωριού, στην άκρη του λόφου, με θέα στον κάμπο της Καρδαμύλης. Είναι σταυροειδής και είναι κατασκευασμένος από πωρόλιθο. Οι λεπτεπίλεπτες αναλογίες του και ο διπλός τρούλος του εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη. Παλαιότερα ήταν μοναστήρι, ενώ μια επιγραφή αναφέρει ότι η εκκλησία κατασκευάστηκε το 1630 και αγιογραφήθηκε το 1700 από τον Γεώργιο Μακρυμάλλη, ονομαστό αγιογράφο. Η χαρά μας ήταν απερίγραπτη διότι διαπιστώσαμε πως γίνονται εργασίες συντήρησης των αγιογραφιών!
Στον οικισμό, εκτός από το ναό της Αγίας Σοφίας υπάρχει ακόμα ένας ναΐσκος, που χτίστηκε το 1590, αλλά και το μικρό εκκλησάκι της Παναγίτσας, το οποίο θεμελιώθηκε το 1768.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ!





Μονή Καράβελης - Ναός Κοιμήσεως Θεοτόκου



Μονή Φανερωμένης - Ναός Ζωοδόχου Πηγής



Γούρνιτσα - Αγία Σοφία





































Δεν υπάρχουν σχόλια: