Σάββατο 17 Αυγούστου 2019

Βίντεο και φωτογραφίες από το πάτημα των σταφυλιών στην Ανάληψη Μεσσηνίας!!!


Στην Ανάληψη Μεσσηνίας εκείνα τα χρόνια το πάτημα των σταφυλιών γινόταν με τον πατροπαράδοτο τρόπο στους ληνούς και σε ξύλινα πατητήρια.
Τα σταφύλια μετά τον τρύγο βρίσκονταν παρατεταγμένα στα κοφίνια και οι εργάτες τα πατάγανε με γυμνά πόδια. Ήταν μια κουραστική αλλά συνάμα διασκεδαστική διαδικασία για όλες τις ηλικίες.
Το πατητήρι είναι μία δεξαμενή στην οποία ρίχνονται τα σταφύλια μετά τον τρύγο. Εκεί πιέζονται από τους πατητές με γυμνά πόδια, λιώνουν και ο χυμός που παράγεται και συλλέγεται είναι ο μούστος.
Συνήθως πρόκειται για μια κατασκευή ορθογώνια ή τετράγωνη. Οι τοίχοι έχουν ύψος περίπου ένα μέτρο, ενώ το δάπεδο είναι επικλινές και έχει άνοιγμα ώστε να είναι εύκολη η ροή του παραγόμενου χυμού.
Από την 4η χιλιετία π.Χ στον ελληνικό χώρο ήταν γνωστή η καλλιέργεια της αμπέλου. Την καλλιεργούσαν για τροφή, παραγωγή κρασιού και αργότερα της σταφίδας.
Πλέον οι περισσότεροι δεν χρησιμοποιούν τον παραδοσιακό τρόπο με τα πόδια, αλλά συλλέγουν τον μούστο σε ειδικά μηχανήματα.
Τα αρχαία πατητήρια (ληνοί) λειτουργούσαν παρόμοια με τα σημερινά. Ήταν πρότυπες κατασκευές σε επικλινές έδαφος ώστε ο χυμός να κυλά και να συλλέγεται στο χαμηλότερο κτίσμα (υπολήνιο).
Κατά την πανηγυρική αυτή διαδικασία, οι πατητές κάνοντας ρυθμικές κινήσεις τραγουδούσαν τους Επιλήνιους ύμνους. Κατόπιν συνέλεγαν τον χυμό σε μεγάλα πιθάρια τα οποία τα σφράγιζαν και τα έθαβαν για να επέλθει η ζύμωση.
Όλη αυτή τη διαδικασία θύμισε στους παλιότερους και έμαθε στους νεότερους ο Ερασιτεχνικός Αλιευτικός Σύλλογος Ανάληψης ο «Μουρτιάς» που αναβίωσε χθες Σάββατο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στον προαύλιο χώρο του Δημοτικού Σχολείου και της εκκλησίας, το παραδοσιακό πάτημα των σταφυλιών στο πατητήρι ή ληνό.
Μετά τα δρώμενα ακολούθησε φαγητό, ποτό και μουσική με χορούς και τραγούδια, που συνεχίστηκαν έως τις πρώτες πρωινές ώρες...
Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο νέος Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Γεώργιος Αθανασόπουλος, η Αντιπεριφερειάρχης κα Αντωνία Μπούζα, ο νεοεκλεγείς Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Στάθης Αναστασόπουλος, πολλοί αυτοδιοικητικοί παράγοντες και πλήθος κατοίκων και παραθεριστών της περιοχής.
Στους καλαίσθητους πάγκους που επιμελήθηκαν οι κυρίες του συλλόγου βρήκαμε γνήσια χειροποίητα παραδοσιακά προϊόντα που παράγονται από το σταφύλι και την επεξεργασία του μούστου, καθώς και άλλα προϊόντα της Μεσσηνιακής γης και παράδοσης.

Δείτε το video
























































































Δεν υπάρχουν σχόλια: