Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Γιατί έχει και το Χαϊδάρι θάλασσα!!!


Το Χαϊδάρι είναι παραθαλάσσιος δήμος. Ο Σκαραμαγκάς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας του. Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες ήταν από τις ωραιότερες εξοχές των Αθηναίων και αποτελούσε μέρος αναψυχής για τους κατοίκους του Χαϊδαρίου, αλλά και ολόκληρης της Αττικής. Δεν είναι τυχαίο που ουκ ολίγα καλλιτεχνικά δημιουργήματα εκθειάζουν το τότε φυσικό κάλλος της περιοχής του Σκαραμαγκά.
Πεντακάθαρα νερά, άσπρα βότσαλα, πικροδάφνες και αρμυρίκια ανάμεσα σε μικρά ταβερνάκια είναι κάποιες από τις αναμνήσεις των γονιών μου. Μεταξύ αυτών, δειλά ξεπροβάλλει μια δική μου ανάμνηση. Μια καλοκαιρινή βραδιά, δίπλα στην ακρογιαλιά, στη «Γιορτή της Σαρδέλας», με φαγητό, χορό και μουσική μέχρι αργά.


Το Χαϊδάρι έχει θάλασσα, όμως λίγοι το γνωρίζουν και οι περισσότεροι το ξεχνάνε. Δεν εξηγείται διαφορετικά η τόση εγκατάλειψη. Σκουπίδια παντού, στην ακτή και σε κάθε γωνιά, δρόμοι σκαμμένοι, γεμάτοι λακκούβες και βρωμιά θυμίζουν περισσότερο χωματερή, παρά ένα ειδυλλιακό τοπίο.
Τα τελευταία χρόνια έχουν βρει καταφύγιο εκεί χιλιάδες βασανισμένοι άνθρωποι, αφού σε ένα μεγάλο μέρος της προβλήτας των ναυπηγείων λειτουργεί οργανωμένος χώρος διαμονής προσφύγων και μεταναστών.


Εδώ και πολλές δεκαετίες διακαής πόθος όλων των Χαϊδαριωτών είναι να αποδοθεί στην πόλη μας αυτός ο χώρος των 220 στρεμμάτων που διαμορφώθηκε από τους ιδιοκτήτες των ναυπηγείων μπαζώνοντας την ακτή.
Είναι πια καιρός να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Ο δήμος οφείλει να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση να τηρήσει τη δέσμευσή της, σύμφωνα με την οποία ο Σκαραμαγκάς θα ήταν προσωρινή λύση στο ζήτημα εγκατάστασης των προσφύγων, ενώ συγχρόνως να διεκδικήσει τα 220 στρέμματα που δικαιωματικά του ανήκουν.


Ο Βαγγέλης Ντηνιακός με την παράταξη Χαϊδάρι Ξανά έχει ήδη υποβάλει την πρότασή του για τη νομική κατοχύρωση της έκτασης των 220 στρεμμάτων με την υπογραφή συμβολαιογραφικού προσυμφώνου μεταξύ δήμου και κυβέρνησης. Με τη συνεργασία ομάδας εκλεκτών επιστημόνων παρουσιάστηκε πρόταση ανάπλασης αυτής της έκτασης με δίκτυο πεζοδρόμων και ποδηλατοδρόμων, αθλητικών χώρων, παιδικών χαρών και παιδότοπων και επιπλέον μικρής μαρίνας σε ένα καταπράσινο περιβάλλον δίπλα σε ένα ανοιχτό αμφιθέατρο 3.500 θέσεων.


Ο δήμος σε συνεργασία με διάφορους ιδιωτικούς φορείς έχει τη δυνατότητα να μετατρέψει αυτήν τη ρημαγμένη περιοχή σε παράδεισο. Οι δημοτικοί και οικονομικοί παράγοντες της περιοχής θα πρέπει να εξετάσουν το πώς ο Σκαραμαγκάς θα μπορέσει να προσελκύσει τις ανάλογες εταιρείες (ναυτιλιακές, λογιστικές, τουριστικές κ.ά.), ώστε να υπάρξει ανάπτυξη στη χειμαζόμενη περιοχή. Πρόκειται για ένα έργο υπερτοπικής σημασίας, το οποίο μπορεί να δελεάσει πολλούς επιχειρηματίες και επενδυτές.
Αυτή η μεγάλης εμβέλειας ανάπλαση της περιοχής του Σκαραμαγκά θα μετατρέψει σε πόλο έλξης ολόκληρη την πόλη μας.
Να γίνει το Χαϊδάρι μια πόλη-κόσμημα Ξανά!

Βασιλική (Βίκυ) Μπενέα
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στον Συνδυασμό Χαϊδάρι ξανά του Βαγγέλη Ντηνιακού


Δεν υπάρχουν σχόλια: