Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες επισκευής στο σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ στην Καρδαμύλη!


Το Φθινόπωρο του 2014 φωτογραφίσαμε και σας παρουσιάσαμε το σπίτι του Πάτρικ Λη Φέρμορ στην Καρδαμύλη!
Κατά τη φωτογράφιση που έκανα τότε διαπίστωσα τα πρώτα σημάδια εγκατάλειψης και ευχήθηκα να μην έχει την τύχη όλων των ακινήτων που περιέρχονται στην κυριότητα του Ελληνικού Δημοσίου!
Η ευχή έπιασε τόπο!
Οι εργασίες επισκευής στην Οικία Patrick & Joan Leigh Fermor στην Καρδαμύλη, οι οποίες είχαν ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2017 με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), ολοκληρώθηκαν εντός του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.
Κύριο μέλημα ήταν η διατήρηση της εικόνας του σπιτιού αλλά και ο εκσυγχρονισμός του, ούτως ώστε να λειτουργήσει ως χώρος φιλοξενίας ερευνητών. Ο κήπος ανανεώθηκε, αντικαταστάθηκαν φυτά, όπου αυτό ήταν αναγκαίο, και συμπληρώθηκε η υπάρχουσα φύτευση με είδη από την μεσογειακή και ελληνική χλωρίδα. Η επιτυχία του έργου οφείλεται σε όλους τους συντελεστές του: στην Μπαλλιάν Τεχνική, στη μελετητική ομάδα και στους επιβλέποντες Μαρία Κοκκίνου, Ανδρέα Κούρκουλα, Παντελή Αργυρό, Δημήτρη Πάστρα και Έλλη Παγκάλου αλλά και στη σύμβουλο του έργου Έφη Δεληνικόλα από την εταιρεία ΣΤΑΔΙΟΝ.
Ο Patrick και η Joan Leigh Fermor θαύμαζαν και αγαπούσαν την Ελλάδα και αποφάσισαν να χτίσουν το σπίτι τους στην Καρδαμύλη της Μάνης και να ζήσουν εκεί για το υπόλοιπο της ζωής τους. Το 1996, δώρισαν την Οικία Leigh Fermor στο Μουσείο Μπενάκη, εκφράζοντας την επιθυμία να χρησιμοποιείται για τους σκοπούς του Μουσείου αλλά και να φιλοξενεί ερευνητές και να παραμείνει ανοιχτή για το κοινό. Το Μουσείο Μπενάκη θέλοντας να τιμήσει τους δωρητές, προγραμματίζει τη λειτουργία του Κέντρου Patrick & Joan Leigh Fermor, η οποία εκτός από τις φιλοξενίες ερευνητών θα περιλαμβάνει και εκπαιδευτικές δραστηριότητες σε συνεργασία με εκπαιδευτικά Ιδρύματα καθώς και οργανωμένες ξεναγήσεις και ειδικές πολιτιστικές διοργανώσεις για το κοινό.
Το Μουσείο Μπενάκη ευχαριστεί θερμά το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και όλους τους συντελεστές του έργου για το άρτιο αποτέλεσμα.

Με την πρώτη ευκαιρία, όταν ο χώρος θα είναι πλέον επισκέψιμος, και εάν μας επιτραπεί, θα σας μεταφέρουμε εικόνες από τα ανακαινισμένα κτίρια και τους χώρους της οικίας. Για την ώρα σας παρουσιάζουμε φωτογραφίες από το αρχείο μας πριν ξεκινήσουν οι εργασίες συντήρησης.  






































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: