Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2019

Η διαχείριση του Διομήδειου Κήπου μας δείχνει το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε!!!


Σήμερα το πρωί επισκέφτηκα το Διομήδειο Κήπο. Ένα χώρο τον οποίο δε χορταίνω να επισκέπτομαι από όταν ήμουν πολύ μικρή. Πρόκειται για τον καλύτερο κήπο της πόλης και ολόκληρης της Χώρας, ενώ δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι συγκαταλέγεται ανάμεσα στους ωραιότερους κήπους της Ευρώπης. Σε έκταση αποτελεί το μεγαλύτερο Βοτανικό Κήπο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο κήπος διαθέτει περίπου 4000 είδη φυτών και πάνω από 16000 αποξηραμένα φυτά, από το φυσικό πλούτο όλου του πλανήτη, βοηθά στη διατήρηση και προστασία σπάνιων και απειλούμενων φυτών, ενώ έχει χαρακτηριστεί και ως καταφύγιο άγριας ζωής. Είναι εξοπλισμένος με άρτιες οργανωμένες εγκαταστάσεις και κάθε χρόνο πραγματοποιούνται σε αυτόν περιβαλλοντικά, εκπαιδευτικά και επιστημονικά προγράμματα. Δεν είναι τυχαίο που προκαλεί τεράστιο θαυμασμό σε όσους καταφθάνουν στο Χαϊδάρι για να τον επισκεφθούν. Για το λόγο αυτό, θλίβομαι για το ότι υπάρχουν συμπολίτες μου οι οποίοι αγνοούν την ύπαρξή του.
Οποιοδήποτε άλλο δημόσιο πάρκο της πόλης μας αν επισκεφθείς, απογοητεύεσαι. Τα πάντα θυμίζουν εγκατάλειψη. Κομμένα δέντρα, κακοποιημένα παγκάκια, απορρίμματα σε κάθε γωνιά. Ο Διομήδειος Κήπος, από την άλλη, διακρίνεται συν τοις άλλοις για την ευταξία και τη φιλοξενία του, γεγονός που οφείλεται στη συνύπαρξη του δημόσιου τομέα με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Αποτελεί ζωντανό παράδειγμα για τον τρόπο που πρέπει να διαχειριζόμαστε ανάλογους χώρους στις πόλεις μας.
Μια πρωτότυπη ιδέα για τη δική μας πόλη, για την προσέλκυση επισκεπτών, θα ήταν να λάβει χώρα μια εκτεταμένη πεζοδρόμηση στην περιοχή ούτως ώστε οι επισκέπτες να μπορούν στο διάβα τους να απολαύσουν όχι μόνο το Διομήδειο Κήπο, αλλά και το χώρο της Γιορτής του κρασιού, και τη Μονή Δαφνίου, σημαντικούς χώρους για την ιστορία του Χαϊδαρίου. Άλλωστε υπήρχε και παλαιότερα τέτοια εξαγγελία από τη δημοτική παράταξη της οποίας συνέχεια είναι το Χαϊδάρι ξανά!

Βασιλική (Βίκυ) Μπενέα
Υποψήφια Δημοτική Σύμβουλος στον Συνδυασμό Χαϊδάρι ξανά του Βαγγέλη Ντηνιακού















Ιούλιος 1997




Δεν υπάρχουν σχόλια: