Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Ο Μίμης Δομάζος στο Χαϊδάρι!!!


Καμιά φορά συμβαίνουν κάτι όμορφες συμπτώσεις σαν την αποψινή που σε βάζουν σε σκέψεις κατά πόσο είναι συμπτώσεις και σε κάνουν να χαμογελάς με νόημα... Απόψε γιορτάζουμε τα 10 χρόνια της διαδικτυακής μας παρουσίας. Ήταν 26 Νοεμβρίου 2008 όταν ξεκινήσαμε αυτό το ταξίδι. Και πως το ξεκινήσαμε… Πρώτη ανάρτηση για τον Παναθηναϊκό! Απόψε, 26 Νοεμβρίου 2018, στην πόλη μας στο Χαϊδάρι διοργανώθηκε μια τιμητική εκδήλωση για τον Στρατηγό του Ελληνικού ποδοσφαίρου, για τον άνθρωπο που σημάδεψε τα παιδικά μας χρόνια, για το σύμβολο της ποδοσφαιρικής ομάδας του Παναθηναϊκού, για τον Μίμη Δομάζο! Να λοιπόν που έτσι όπως ξεκινήσαμε, έτσι ακριβώς γιορτάζουμε απόψε τα 10 χρόνια! Με ένα Παναθηναϊκό αφιέρωμα!
Ο Δήμος Χαϊδαρίου διοργάνωσε στη Στέγη Πολιτισμού την παρουσίαση του Λευκώματος «ΜΙΜΗΣ ΔΟΜΑΖΟΣ Μυστικά και… άλλες αποκαλύψεις» του συγγραφέα και εκδότη Αριστείδη Ξηντάρα, που αξίζει να αναζητήσετε στα βιβλιοπωλεία.
Την εκδήλωση προλόγισε ο Δήμαρχος της πόλης μας Μιχάλης Σελέκος και χαιρέτισαν ποδοσφαιριστές εκείνης της εποχής, όπως ο Μπάμπης Σταυρόπουλος και ο συμπολίτης μας Πέτρος Καραβίτης, αμφότεροι παίκτες του Ολυμπιακού, ο Δημήτρης Εξωμανίδης του Αιγάλεω, καθώς και ο Κώστας Εξωμανίδης του Χαϊδαρίου. Στη συνέχεια προβλήθηκε βίντεο και ακούστηκαν παλιές ιστορίες που ξύπνησαν αναμνήσεις και σκόρπισαν συγκινήσεις στους παρευρισκόμενους. Ανάμεσα στους ανθρώπους που τίμησαν τον "Στρατηγό" ήταν και ο Αντιδήμαρχος Μόσχος Χουδελούδης, παλιός διαιτητής, και ο πρώην Πρόεδρος του Α.Ο. Χαϊδαρίου Τάκης Σπίνουλας.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Μίμης έσφιξε τα χέρια των παρευρισκομένων, αντάλλαξε μεταξύ τους απόψεις και υπέγραψε τα βιβλία που του ζήτησαν. 

Δυο λόγια για το βιβλίο

Όλα ξεκίνησαν από μια εσωτερική παρόρμηση, μια ακατανίκητη αγάπη για το ποδόσφαιρο, από το πάθος να γίνει κάτι!
Ο Μίμης Δομάζος φανερώνει τα μυστικά του ποδοσφαίρου και αποκαλύπτει για πρώτη φορά στιγμές και γεγονότα που δε γνωρίζαμε. Μια ιστορία σαν παραμύθι: η ιστορία του "Στρατηγού" του ελληνικού ποδοσφαίρου, μέσα από διηγήσεις, εικόνες, άγνωστες μέχρι σήμερα ιστορίες και τεχνικές συμβουλές για τους επίδοξους "διαδόχους" του.
Από την "αλάνα" της δεκαετίας του ’50, μέχρι τη λαμπαδηδρομία στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Από τα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και το έπος του Γουέμπλεϊ, μέχρι τη μεταγραφή στην ΑΕΚ και το κλείσιμο της καριέρας με το τριφύλλι στο στήθος. Τα εξώφυλλα των εφημερίδων και των περιοδικών της εποχής από όλο τον κόσμο. Οι άγνωστοι διάλογοι και οι ανέκδοτες ιστορίες. Οι μάχες στα γήπεδα με τον Πελέ, οι ατάκες του Κρόιφ για τον "κοντό δαίμονα" και πολλά ακόμη.
Πλούσιο και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, σε μία απολαυστική και ευχάριστη έκδοση για μεγάλους και μικρούς. Η ζωντανή ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου μέσα σε ένα λεύκωμα για όσους αγαπούν το ποδόσφαιρο και όχι μόνο…


Όταν... δάκρυσε όλος ο πλανήτης


Η πιο συγκινητική στιγμή στην τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας της Αθήνας, καταγράφηκε μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων ανθρώπων από όλο τον πλανήτη. Ήταν η στιγμή της συνάντησης δύο θρύλων του ελληνικού αθλητισμού, των δύο πιο δημοφιλών σπορ, του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ. Ο θρυλικός Νίκος Γκάλης, ο αθλητής που άνοιξε τον δρόμο για την ανάδειξη του ελληνικού μπάσκετ σε όλο τον κόσμο, παραδίδει την Ολυμπιακή δάδα στον Μίμη Δομάζο, τον άνθρωπο που συνδύασε το όνομά του με τη λέξη "ποδόσφαιρο" και ο οποίος υπήρξε ίνδαλμα για γενιές και γενιές νέων ποδοσφαιριστών. Οι δύο θρυλικοί αθλητές, θα μείνουν αθάνατοι στη μνήμη όλων των φιλάθλων, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και όλου του πλανήτη. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου).


Περιεχόμενα


Το ξεκίνημα και η πορεία του Μίμη
Τα μυστικά της στρογγυλής θεάς
Η πορεία στο Γουέμπλεϊ
Οι εντεκάδες του "στρατηγού"
Μαθήματα και τεχνικές ποδοσφαίρου
Ορολογία και διατροφή ποδοσφαιριστή
Η ζωή μέσα από φωτογραφίες και αποκόμματα εφημερίδων
Η ζωή στις ακαδημίες και στους παλαίμαχους 


Απόψε στη Στέγη Πολιτισμού Χαϊδαρίου

Ο Μεγάλος άσσος του Ποδοσφαίρου Μίμης Δομάζος έχοντας συμπαραστάτη την κόρη του Πόπη που είχε την ευθύνη της εκδήλωσης, παρουσίασε το πρώτο του Βιβλίο που αφορά την ένδοξη καριέρα του στα γήπεδα, παρουσία πολλών μεγάλων άσων του παρελθόντος, εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και πολλών φιλάθλων της πόλης μας. Θέμα του βιβλίου ήταν η καριέρα του, καθώς και τα μυστικά γύρω από το άθλημα του ποδοσφαίρου. 
Ο "Στρατηγός" του ελληνικού ποδοσφαίρου θυμήθηκε με νοσταλγία τις εποχές που μεσουρανούσε στα γήπεδα και ευχήθηκε να έρθει η μέρα που θα σπάσει κάποιο από τα τρία ρεκόρ του: Πήρα ένα αήττητο πρωτάθλημα, έπαιξα σε τελικό κυπέλλου πρωταθλητριών Ευρώπης και έχω 536 συμμετοχές σε 22 χρόνια. Μακάρι να σπάσει τα ρεκόρ κάποιος Έλληνας παίκτης ή ελληνική ομάδα, αλλά είναι δύσκολο γιατί δεν παίζουν πλέον Έλληνες παίκτες, είπε ο Μίμης Δομάζος και παρατήρησε ότι: Παλιά ο κόσμος πήγαινε στα γήπεδα για να δει και μεγάλους παίκτες. Πήγαινε να δει τον Παπαϊωάννου στην ΑΕΚ, τον Κούδα στον ΠΑΟΚ, πλέον πάνε μόνο για τις ομάδες και περισσότερο στα ντέρμπι. Για το γεγονός ότι αγωνιζόταν χωρίς επικαλαμίδες είπε: Ήξερα πως θα βάλω τα πόδια και το σώμα μου. Προετοιμαζόμουν ακόμα και στον ύπνο μου. Σκεφτόμουν ποιος θα με μαρκάρει γιατί τότε έπαιζαν και μαν του μαν και είχα μόνο στο νου μου πως θα τον αποφύγω. Δεν είχα πρόβλημα με όποιον και να έπαιζα. Ούτε κουραζόμουν σωματικά, παρά μόνο πνευματικά. Ο Μίμης Δομάζος αναφέρθηκε και στον σημερινό Παναθηναϊκό που βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης, στέλνοντας πάντως μήνυμα αισιοδοξίας: Ο Παναθηναϊκός έχει μεγάλη ιστορία και δεν θα διαλυθεί. Οι κύριοι που έχουν τις τύχες της ομάδας, είναι αυτοί που θα πρέπει να βρουν τη λύση, ώστε ο σύλλογος να ξαναβρεί την ηρεμία του. Για το βιβλίο του αποκάλυψε ότι: Δεν ήθελα να το βγάλω. Με πίεσε η γυναίκα και η κόρη μου. Έχει πολύ ωραίες φωτογραφίες και την ιστορία μου. Πιο πολύ για να μάθουν οι μικροί.
Για το Μίμη Δομάζο, μίλησε και ο εκδότης του βιβλίου Αριστείδης Ξηντάρας, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι: Ο Δομάζος συγκαταλέγεται στους 100 πιο δημοφιλείς Έλληνες του 20ου αιώνα. Μετά τη λέξη Παναθηναϊκός είναι η λέξη Δομάζος. Ο εκδότης του ΦΩΤΟΣ λίγο πριν πεθάνει κάλεσε τον Δομάζο για να τον δει. Έχει μείνει στην ιστορία το ανάποδο ψαλίδι στο Καραϊσκάκη!
Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Μίμης Δομάζος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την τιμητική παρουσία τους κάνοντας αναφορά στο πέρασμά του από την ΑΕΚ και την τιμή που ένιωθε φορώντας τη φανέλα της Εθνικής ομάδας. Τέλος, ευχήθηκε να ξαναγυρίσει το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα...




Αυτόγραφο στη Λίνα μας, από την σχολική εκδρομή στις ποδοσφαιρικές ακαδημίες στις 20/10/2005


















































































































































1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπραβο πολυ καλη ενεργεια απο τον δημο για εναν ανθρωπο που τιμησε το ποδοσφαιρο και το υπηρετησε οσο κανεις αλλος.
Πολυ καλες φωτογραφιες ομορφο ρεπορταζ.