Πέμπτη, 1 Νοεμβρίου 2018

Ο Άγιος Νεκτάριος στο Χαϊδάρι!!!


Τον Άγιο Νεκτάριο Επίσκοπο Πενταπόλεως τον θαυματουργό εορτάζει και πανηγυρίζει η Αγία μας Εκκλησία στις 9 Νοεμβρίου. Στην Ιερά Μητρόπολη Νικαίας πανηγυρίζει ο περίλαμπρος Ιερός Ναός του Αγίου Νεκταρίου Χαϊδαρίου που δεσπόζει επιβλητικά, του λόφου απέναντι από το Αττικό Νοσοκομείο και το Στρατόπεδο Χαϊδαρίου. Με αφορμή τον εορτασμό, ήρθαμε σήμερα το πρωί ως εδώ και σας παρουσιάζουμε τις  φωτογραφίες που ακολουθούν με ένα σύντομο ιστορικό. Στον Ιερό Ναό θα πραγματοποιηθούν λατρευτικές εκδηλώσεις κατά το ακόλουθο πρόγραμμα:


Σύντομο ιστορικό δημιουργίας της Ενορίας

Κατά τα τέλη της δεκαετίας του '60, όταν ο πληθυσμός του Χαϊδαρίου είχε αυξηθεί σημαντικά, έγινε επιτακτική η ανάγκη νέας ενορίας που θα κάλυπτε την περιοχή της Αγίας Γρηγορούσης.
Ο πρώτος στόχος των πρωτεργατών της κίνησης για την ίδρυση νέας ενορίας ήταν η κατάργηση του τότε κοιμητηρίου της περιοχής και έναρξη λειτουργίας του ναϊδρίου του Αγίου Γεωργίου που υπήρχε εκεί, με ιερέα αποσπασμένο από τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Αφού ξεπεράστηκαν αρκετές γραφειοκρατικές και άλλες δυσκολίες, έπαυσε η λειτουργία του κοιμητηρίου και άρχισαν οι προσπάθειες συντήρησης του ναού του Αγίου Γεωργίου και του καθορισμού των ορίων της νέας ενορίας. Προς τούτο, ο νέος τότε Μητροπολίτης Νικαίας Γεώργιος Παυλίδης, στην δικαιοδοσία του οποίου υπήχθη και η περιοχή Χαϊδαρίου, στάθηκε αρωγός. Παραλλήλως άρχισε η προσπάθεια ανεύρεσης οικοπέδου για την ανέγερση νέου ναού της ενορίας. Προτάθηκε από τον Σεβασμιώτατο και έγινε δεκτό να δοθεί το όνομα «Ενορία Αγίου Νεκταρίου Χαϊδαρίου».
Οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν πλέον στην συγκέντρωση χρημάτων και ανεύρεση οικοπέδου για τον νέο ναό. Τότε, το 1977, παρουσιάστηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σινασιτών κ. Σάββας Αθανασιάδης και παραχώρησε δωρεάν το ιδιοκτησίας του Συλλόγου οικόπεδο, όπου βρίσκεται τώρα ο ναός. Έγιναν τα συμβόλαια και ορίστηκε ότι ο ναός θα είναι τρισυπόστατος, δηλαδή κυρίως ναός στη μνήμη του Αγίου Νεκταρίου και παρεκκλήσια στη μνήμη των Αγίου Νικολάου και Οσίου Ιωάννου του Ρώσου.
Το οικόπεδο του ναού, όμως, ήταν χαρακτηρισμένο από τον Δήμο ως πλατεία και έτσι φερόταν στο πολεοδομικό σχέδιο της περιοχής. Έγιναν μεγάλες προσπάθειες χωρίς αποτέλεσμα και για να κατοχυρωθεί η ιδιοκτησία επί του οικοπέδου έγινε προσπάθεια να τοποθετηθεί λυόμενος ναΐσκος αλλά αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αρχίσουν δικαστικοί αγώνες. Ο λυόμενος ναΐσκος τοποθετήθηκε τελικώς και από τότε λειτουργούσε κανονικά μέχρι τις 25 Ιανουαρίου του 1987, που τέθηκε νομίμως ο θεμέλιος λίθος και κτίστηκε ο υπόγειος ναός.
Τώρα, με την βοήθεια του Αγίου και την αμέριστη συμπαράσταση του Ποιμενάρχου μας κ.κ. Αλεξίου οι εργασίες συνεχίζονται για την ολοκλήρωση και τα εγκαίνια ενός μεγάλου, ωραιότατου Ναού, εις δόξαν Θεού.

(Οι πληροφορίες είναι από το βιβλίο «Οδοιπορικό δημιουργίας της Ενορίας Αγίου Νεκταρίου Χαϊδαρίου», ενός από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης της Ενορίας του κ. Σταύρου Ι. Κέντρη.)

Ιερός Ναός Αγίου Νεκταρίου: Οδυσσέως & Στρατάρχη Παπάγου Αλέξανδρου - Χαϊδάρι 12461 - Τηλέφωνο: 2105811254
Δεν υπάρχουν σχόλια: