Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Ο Άγιος Χριστόφορος και ο Άγιος Ιωάννης στο πιο προνομιούχο μπαλκόνι των Φιλιατρών!


Ανεβαίνοντας από τα Φιλιατρά προς τους Χριστιάνους για να φωτογραφίσουμε το φράγμα πριν αυτό γεμίσει με νερό, μας κίνησαν την περιέργεια ένα Μνημείο αριστερά του δρόμου και ένα εικονοστάσι δεξιά στο ίδιο σημείο, περίπου στο μέσον της διαδρομής. Κατά την επιστροφή μας και απαλλαγμένοι από το άγχος της φωτογράφισης και την πίεση του χρόνου σταματήσαμε να δούμε περί τίνος πρόκειται. Το Μνημείο είναι ένα από τα χιλιάδες Μνημεία που βρίσκονται διάσπαρτα στην πατρίδα μας για να θυμίζουν τις θηριωδίες των Γερμανών κατά την κατοχή. Η έκπληξη όμως κρυβόταν καλά στον γκρεμό πίσω από το εικονοστάσι… Κατεβαίνοντας αρκετά τσιμεντένια σκαλιά ανακαλύψαμε δυο εκκλησάκια χτισμένα περίτεχνα μέσα σε έναν τεράστιο βράχο που κρεμόταν πάνω από τα κεφάλια μας. Είναι ο Άγιος Χριστόφορος και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος στο πιο προνομιούχο μπαλκόνι των Φιλιατρών. Από εδώ αγναντεύει κανείς όλον τον Φιλιατρινό κάμπο, την κωμόπολη και το απέραντο γαλάζιο πέλαγος.
Ανατολικά των Φιλιατρών, σε απόσταση περίπου 4 χιλιομέτρων δίπλα στον δρόμο που οδηγεί στους Χριστιάνους και την Βάλτα, στους πρόποδες του Άη Λιά, σε μια επίπεδη επιφάνεια που θυμίζει μπαλκόνι, βρίσκεται ο Άγιος Χριστόφορος. Το σημείο αυτό τράβηξε την προσοχή μοναχών τον 8ο αιώνα μ.Χ. οι οποίοι στις σπηλιές και τα ανοίγματα των βράχων έφτιαξαν τα πρώτα κελιά τους δίνοντας το όνομα "Ασκητάρια'' στην περιοχή.
Στη μετόπη του μεγάλου βράχου είναι σκαλισμένος ναός αφιερωμένος στον Άγιο Χριστόφορο. Ο ναός στο παρελθόν ήταν διακοσμημένος από τοιχογραφίες οι οποίες έχουν καταστραφεί από την φθορά του χρόνου και τις ασβεστώσεις.
Σε μικρή απόσταση βρίσκεται ο ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου ο οποίος χρονολογείται στο 1373 μ.Χ. Επιγραφή που βρέθηκε στο ναό παρέχει την πληροφορία πως η Μονή του Αγίου Χριστοφόρου ήταν Σταυροπηγιακή, ήταν δηλαδή ανεξάρτητη από την επισκοπή Χριστιανουπόλεως και εξαρτιόταν απευθείας από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως.
Δίπλα ακριβώς βρίσκεται σπήλαιο από σχισμή του οποίου αναβλύζει νερό. Το σημείο ονομάζεται «Της Παναγίας το πόδι» καθώς στο βράχο υπάρχει ομοίωμα πατήματος ποδιού και σύμφωνα με την παράδοση στο σημείο οι μοναχοί είχαν δει την Παναγία.
Πολύ κοντά στην Μονή έχει ανακαλυφθεί τάφος Μυκηναϊκού τύπου με πλουσιότατα ευρήματα, αν και κατά την ανακάλυψή του ο τάφος είχε ήδη συληθεί.
Επίσης κοντά στο ναό έχουν βρεθεί θραύσματα μελανόμορφων αγγείων του 3ου αιώνα π.Χ. Τα ευρήματα αυτά μαρτυρούν ότι ο χώρος του Αγίου Χριστοφόρου πριν τη χρησιμοποίησή του κατά τον 8ο αιώνα μ.Χ. ως χριστιανικό κέντρο, προϋπήρξε ειδωλολατρικό κέντρο.
Ο ναός του Αγίου Χριστοφόρου, όπως θα δείτε και στις φωτογραφίες τελεί υπό την προστασία του συλλόγου υποδηματοποιών Φιλιατρών και το σημείο βρίσκεται σε τοποθεσία πολύ κοντά στα Φιλιατρά για να την επισκεφθούν οι κάτοικοι της πόλης και οι ταξιδιώτες που έρχονται ως εδώ. Αξίζει και μπορεί πολύ εύκολα να αναδειχθεί. Εμείς μείναμε ενθουσιασμένοι και τον χώρο, αν και ερημικό, τον βρήκαμε καθαρό, φρεσκοβαμμένο και φιλόξενο!

























































































1 σχόλιο:

nestor είπε...

.
Panajiri ist am 8./9.06.

2017 war ich zu spät, 2018 rechtzeitig.

Ein wunderschöner geheimnisvoller Ort.

Endlich mal etwas, was nicht bei Google Maps eingetragen ist!