Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Ο Μητροπολιτικός Ναός του Αγίου Βασιλείου στην Τρίπολη!!!


Ὁ Ναός του Αγίου Βασιλείου Τριπόλεως δεν είναι κοινός Ναός. Αποτελεί ιδιόμορφο ορθόδοξο εκκλησιαστικό μνημείο. Ἡ ιδιομορφία του συνίσταται στη μοναδικότητα της θέσεως στην οποία ιδρύθηκε, αφού είναι οικοδομημένος όχι απευθείας στο έδαφος αλλά υπερυψωμένος, επάνω σε ισόγειο οικοδόμημα, όπου στεγάζονται και λειτουργούν δεκατέσσερις ειδικοί χώροι, οι οποίοι ενοικιάζονται και λειτουργούν ως καταστήματα. Επάνω από αυτά υπάρχει εξώστης, όπου οδηγούν δύο μεγαλοπρεπείς κλίμακες και στο κέντρο του εξώστου αυτού έχει ανεγερθεί ὁ Ναός. 
Ἡ ιστορία του και δη υπό τη μορφή υπό την οποία παρουσιάζεται σήμερα, ως ολόκληρο δηλαδή οικοδομικό συγκρότημα Ναού και εργαστηρίων - καταστημάτων, συνδέεται, εξ άλλου, άμεσα και με την ιστορία της πόλεως στην οποία ευρίσκεται και της οποίας αποτελεί κατ’ εξοχήν σύμβολο. Αν μάλιστα ληφθεί υπ’ όψιν, ότι ἡ Τριπολιτσά είναι ὁ τόπος από τον οποίο άρχισε ἡ Ελληνική Επανάστασις του 1821 και γύρω από τον οποίον διεδραματίσθησαν τα σημαντικότερα γεγονότα της, είναι αυτονόητο, ότι συνδέεται και με τη γενικότερη ιστορία του νέου ελληνισμού, είναι το κόσμημα της πόλεως, είναι το καμάρι των Τριπολιτών και το σύμβολο της Τριπολιτσάς. Εκτός αυτού, ὁ Ναός του Αγίου Βασιλείου είναι έργο των αγωνιστῶν του 1821, οι οποίοι ένιωσαν την ανάγκη της ψυχής τους να ευχαριστήσουν τον Θεό για την ευεργεσία την οποία τούς προσέφερε χαρίζοντάς τους την ελευθερία τους και του αφιέρωσαν επιβλητικό Ναό στο κέντρο της πρωτεύουσας του Μοριά καί καρδιάς της αγωνισθείσης για την ελευθερία της Ελλάδος πόλεως.
Στην πρόσοψη και κάτωθεν του Μητροπολιτικού Ναού βρίσκεται το παρεκκλήσιο της Αγίας Μακρίνας, αδελφής του Μεγάλου Βασιλείου.
Ο Μητροπολιτικός Ιερός Ναός Αγίου Βασιλείου Τρίπολης βρίσκεται στην ομώνυμη πλατεία στην Τρίπολη Αρκαδίας. Είναι η κορυφαία εκκλησία της πόλης. Πρόκειται για έργο άγνωστου δυστυχώς αρχιτέκτονα, που θεμελιώθηκε το 1855 και εγκαινιάστηκε το 1884, 29 χρόνια αργότερα. Είναι λιθόδμητη κατασκευή από μέλανα ασβεστόλιθο και έχει επικάλυψη με ολόλευκο μάρμαρο Δολιανών. Ο τρούλος είναι επικαλυμμένος με φύλλα χαλκού από την Αγγλία. Πλήθος μηχανικών και μαστόρων εργάστηκαν μέχρι την αποπεράτωσή του. Ανάμεσά τους και τεχνίτες από την Τήνο. Το τέμπλο του ναού είναι μαρμάρινο και σχεδιάστηκε από τον Ερνέστο Τσίλερ. Η αγιογράφηση έγινε από τον Κωνσταντίνο Λώκη, ενώ οι δεσποτικές εικόνες είναι έργο του Κωνσταντίνου Αρτέμη. Ο Άγιος Βασίλειος είναι εγγεγραμμένος σταυροειδής ναός με τρούλο και τρίπλευρη εξωτερικά αψίδα. Πρόκειται για περίτεχνο ναό με πλήθος διακοσμητικών στοιχείων σε αυστηρή γραμμή. Η παράδοση θέλει ο ναός να ξεκίνησε να χτίζεται για να στεγάσει τζαμί προεπαναστατικά. Ο προσανατολισμός και το μέγεθος του ναού καθορίστηκαν από το τέμενος του Μπεκίρ Πασά που προϋπήρχε. Με γνώμονα το ναό χαράχτηκε αρχικά η περιβάλλουσα πλατεία και κατόπιν έγινε όλος ο ρυμοτομικός σχεδιασμός της Τρίπολης.











































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: