Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2021

Βροχεροί περίπατοι στην Τρίπολη!!!


Η Τρίπολη είναι όπως την φανταζόμουνα περνώντας κάθε λίγο και λιγάκι απ' έξω, αλλά και από μέσα παλιότερα, με προορισμό την Καλαμάτα. Αφού ακόμα και το καλοκαίρι συχνές είναι οι μπόρες όταν πλησιάζω στην περιοχή, δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά τώρα τον χειμώνα. Η βροχή δίνει μια ιδιαίτερη ομορφιά κι εμείς δεν χάσαμε την ευκαιρία με τις ομπρέλες ανά χείρας για την πρώτη περιήγηση στην πόλη που όπου και αν σταθείς σου θυμίζει με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει την επέτειο των 200 χρόνων από την Απελευθέρωση. Οι άνθρωποι του Δήμου αυτή την εποχή δίνουν μάχη με το χρόνο για να στολίσουν την πόλη τους για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ολημερίς και ολονυχτίς τα συνεργεία είναι στους δρόμους και τις πλατείες παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες.
Αν και η πρωτεύουσα της Αρκαδίας δεν αποτελεί τουριστικό προορισμό, ο επισκέπτης που θα έρθει εδώ για μια σύντομη επίσκεψη δεν θα βιαστεί να φύγει. Οι όμορφες, ζωντανές πλατείες της, με κορυφαία την πλατεία Άρεως, τα νεοκλασικά μέγαρα, τα πράσινα άλση, τα γραφικά μαγειρεία γύρω από τη λαϊκή αγορά με τις πυραμίδες από μήλα και τις πλεξούδες με τα σκόρδα (αυτά είναι και τα κυριότερα αγροτικά προϊόντα της περιοχής), ο πεζόδρομος της Δεληγιάννη με τα μπαράκια και τη μόνιμη κίνηση είναι μερικές από τις πιο tourist friendly όψεις της Τρίπολης. Δεδομένου ότι η πόλη φιλοξενεί σε μόνιμη βάση φοιτητές, εμπορικούς αντιπροσώπους και φυσικά φαντάρους (εδώ βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα κατάταξης νεοσυλλέκτων στη χώρα), θα τη βρείτε ζωντανή όλο το χρόνο. Αρχίστε τη βόλτα σας από την πλατεία Άρεως, μια από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες στην Ελλάδα, με τον ανδριάντα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, γύρω από την οποία είναι μαζεμένα όμορφα νεοκλασικά, όπως το δικαστικό μέγαρο αλλά και κτίρια-μνημεία της πάλαι ποτέ μοντέρνας αρχιτεκτονικής.
Στην αχανή πλατεία Άρεως της Τρίπολης, εκεί όπου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας υπήρχε το μεγάλο Σαράι, δεσπόζει το επιβλητικό Δικαστικό Μέγαρο, στο οποίο έχουν αρχίσει εργασίες αποκατάστασης από την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Το επιβλητικό κτίριο, που εγκαινιάστηκε το 1935 έπειτα από μία εικοσαετία και πλέον οικοδομικών εργασιών, συνδέεται όχι μόνο με τη δικαστική ιστορία αλλά και με την ιστορία της Αντίστασης, καθώς είχε επιταχθεί από τους Γερμανούς και στα υπόγειά του βασανίστηκαν ή βρήκαν μαρτυρικό θάνατο δεκάδες κρατούμενοι στα χρόνια της Κατοχής.
Η πλατεία Πετρινού με το Μαλλιαροπούλειο Θέατρο του 1910, η Παλιά Φιλαρμονική και το Αρχαιολογικό Μουσείο (έργα και τα δύο του Τσίλερ), το σπίτι του Καρυωτάκη και η πλατεία του Αγίου Βασιλείου (τη Μεγάλη Παρασκευή γίνεται εδώ ο άτυπος διαγωνισμός του καλύτερου Επιταφίου) με την υπερυψωμένη εκκλησία, στο ισόγειο της οποίας στεγάζονται εμπορικά καταστήματα, είναι οι πιο κλασικές στάσεις μιας πρώτης βόλτας στην πόλη.
Πολύ κοντά στην Τρίπολη βρίσκονται οι πευκόφυτοι λοφίσκοι με τα γραφικά ξωκκλήσια των Μάη-Θανάση, Α-Λια, Αι-Δημητράκου, της Κάρτσοβας (με σπάνιο είδος πεύκου), της Ανάληψης και του Αι-Θόδωρα, με εξαιρετική θέα προς την πόλη, και την ιστορική πέτρα του Κολοκοτρώνη από την οποία ο Γέρος του Μοριά παρατηρούσε την πολιορκούμενη Τριπολιτσά. Αν βγείτε από το κέντρο με το αυτοκίνητο, μπορείτε να ανηφορίσετε προς τους πευκόφυτους λοφίσκους που περιτριγυρίζουν την πόλη, όπου υπάρχουν café και ταβέρνες με πανοραμική θέα.    
























































































































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: