Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2021

Στους μαχαλάδες της Τρίπολης!!!


Μόλις αφήσει κανείς τα εμπορικά στην οδό Καλαμών, θα συναντήσει μικρές μονοκατοικίες με κήπους, αλλά θα εντυπωσιαστεί από τη βίλα Τουρκοβασίλη, η οποία, δυστυχώς, σήμερα είναι εγκαταλελειμμένη. Η παρηκμασμένη αρχοντιά της μόνο θλίψη προκαλεί στον περαστικό. Θα μπορούσε να μετατραπεί η βίλα αυτή σε ένα ακόμα στολίδι της πόλης, για να δίδονται συναυλίες ή για να φιλοξενούνται στις αίθουσές της εκθέσεις ζωγραφικής και όχι μόνο. Η Βίλα Τουρκοβασίλη κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από Ιταλό αρχιτέκτονα για λογαριασμό του Κωνσταντίνου Αργυρόπουλου, πλούσιου Έλληνα της διασποράς και χρησιμοποιήθηκε, για μικρό χρονικό διάστημα, ως οικία της οικογένειας Αργυρόπουλου. Είναι κτισμένη σε ρυθμό αρτ-νουβώ (Art nouveau), κίνημα που εμφανίστηκε ως αντίδραση στο πομπώδες και αυστηρό ύφος που επικρατούσε τότε στην Ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική. Το οικόπεδο όπου χτίστηκε ήταν προικώο της συζύγου του Αργυροπούλου Σοφίας η οποία ήταν κόρη του Δήμαρχου Δημητρίου Γεωργίτσα. Στην κυριότητα του Τουρκοβασίλη περιήλθε μετά τον γάμο του με την κόρη του Αργυρόπουλου όταν και του δόθηκε ως προίκα. Ο Θεόδωρος Τουρκοβασίλης, νομικός στο επάγγελμα, συμμετείχε σε πολλές κυβερνήσεις. Σε αυτήν του Γούναρη, του Τσαλδάρη, του Κονδύλη. Με διαταγή του Μεταξά συλλαμβάνεται και εξορίζεται, μιας και συμμετείχε σε κίνημα ανατροπής του καθεστώτος. Το 1943 αναλαμβάνει τη διοίκηση της τράπεζας της Ελλάδος. Τρεις μήνες αργότερα όμως η κατοχική κυβέρνηση τον συλλαμβάνει εκ νέου και φυλακίζεται. Στη διάρκεια της Κατοχής στο κτίριο στεγάστηκαν το στρατηγείο και οι επικοινωνίες των Γερμανών. Το 1958, καθώς η οικογένεια Τουρκοβασίλη είχε εγκατασταθεί στην Αθήνα, ο δικηγόρος - ιστοριοδίφης Δημήτριος Αθανασιάδης πρότεινε στο τότε Δήμαρχο Τριπόλεως Πολυχρονόπουλο να εξαγοράσει για λογαριασμό του Δήμου την Βίλα και να στεγάσει σ΄ αυτήν το Ιστορικό Αρχείο της. Το 1960, η βίλα προσφέρθηκε στο Δήμο έναντι τιμήματος 1.500 λιρών προς στέγαση οίκου ευγηρίας, πρόταση που δεν εισακούστηκε, και εγκαταλείφθηκε για χρόνια. Το οίκημα αποτέλεσε για χρόνια κοσμικό κόμβο της πόλεως και στο χώρο του έγιναν μερικές από τις πιο σημαντικές πολιτικές συναντήσεις του 20ου αιώνα. Στις 12 Δεκεμβρίου 2013, ο δήμος Τριπόλεως αποφάσισε την αγορά του κτιρίου με ένα στρέμμα από τον περιβάλλοντα χώρο του. Χαρακτηρίστηκε διατηρητέο νεότερο μνημείο με την απόφαση Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. 344/47/05-01-1994 ΦΕΚ 99/Δ/03-02-1994
Σε κοντινή απόσταση από την Πλατεία Κολοκοτρώνη, πρώην Ναυπλίου, βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, το οποίο στεγάζεται σε διώροφο νεοκλασικό κτίριο, έργο του Ερνέστου Τσίλλερ, με χαρακτηριστικό τις πενήντα επιτύμβιες στήλες και επιγραφές στην είσοδό του. Οι ενότητες των συλλογών συγκροτούνται από αντικείμενα της νεολιθικής και πρωτοελλαδικής περιόδου, αλλά και από εκείνα της Ύστερης Μυκηναϊκής Περιόδου, όπως και από αρχαϊκά και ρωμαϊκά γλυπτά και ανάγλυφα.
Μια άλλη πλατεία, η πλατεία Ανεξαρτησίας, φιλοξενεί κοντά της, επί της οδού Ερυθρού Σταυρού, την οικία Καρυωτάκη, εκεί όπου γεννήθηκε ο ποιητής Κώστας Καρυωτάκης το 1896. Το κτίριο, που ανακαινίστηκε το 1998, συνδυάζει στοιχεία νεοκλασικού ρυθμού με ορισμένα που παραπέμπουν στη λαϊκή παράδοση της περιοχής. Εδώ στεγάζεται, σήμερα, η Πρυτανεία του Πελοποννησιακού Πανεπιστημίου. Κρίμα που η προτομή του Καρυωτάκη, έργο του Μιχαήλ Τόμπρου, δεν κοσμεί πια την πλατεία Ανεξαρτησίας.



























































































































































Δεν υπάρχουν σχόλια: