Το Ελληνικό είναι ένα πανέμορφο χωριό που ο πολύς ο κόσμος το ξέρει ως το χωριό του γνωστού πολιτικού Δημήτρη Αβραμόπουλου. Πριν από κάμποσα χρόνια, το δημοτικό πουλμανάκι επισκεπτόταν τακτικά τα καλοκαίρια την Ανάληψη Μεσσηνίας, για να απολαύσουν οι κάτοικοί του την όμορφη θάλασσα του χωριού μας. Έτσι κι εμείς αφού βρεθήκαμε αυτές τις μέρες στην ευρύτερη περιοχή ήρθαμε ως εδώ, ανταποδίδοντας εκείνες τις επισκέψεις...
Το Ελληνικό είναι χτισμένο επάνω σε τρεις λοφίσκους σε υψόμετρο 700 μ., εξ ου και το προσωνύμιό του «Τρίλοφο». Ανήκει στην επαρχία Γορτυνίας του νομού Αρκαδίας κι ευρίσκεται μεταξύ Στεμνίτσας προς βορρά, όπου προβάλλει το όρος Υψούς (Κλινίτσα: 1516μ.) και Καρύταινας προς νότο. Νοτίως απλώνεται εξάλλου το οροπέδιο της Μεγαλοπόλεως, ορατό από την θέση Άγιος Γεώργιος, ενώ νοτιοδυτικά διακρίνεται το Λύκαιο όρος της Ολυμπίας. Προς δυσμάς φαίνεται το χωριό Ατσίχωλος το οποίο διασχίζει ο γνωστός από την μυθολογία μας ποταμός Λούσιος, όπου οι Νύμφες Αργώ, Θεισόα και Νέδα έλουσαν τον Αρκάδα Δία.
Το Ελληνικό είναι ένα από τα ομορφότερα παραδοσιακά χωριά της Ελλάδας. Η κεντρική πλατεία της Αγίας Τριάδος φιλοξενεί τα μαγαζιά και τα καφενεία του χωριού. Εδώ βρίσκεται και το μεγαλοπρεπές διώροφο διδακτήριο του άλλοτε 3θέσιου δημοτικού σχολείου που σήμερα δεν λειτουργεί. Στην ίδια πλατεία βρίσκεται το ηρώο που είναι αφιερωμένο σε όλους εκείνους που έπεσαν στους πολέμους της πατρίδας.
Στην είσοδο του χωριού, από την Μεγαλόπολη βρίσκεται ένα ακόμη μεγαλόπρεπο διδακτήριο, η ΜΑΥΡΑΚΕΙΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΧΟΛΗ. Ιδρυτής και δωρητής ο Ιωάννης Μαυράκος, κάτοικος Η.Π.Α., μέγας ευεργέτης του χωριού. Το διδακτήριο θεμελιώθηκε το 1965 και σήμερα λειτουργεί ως επαγγελματική σχολή της ΔΕΗ.
Οι ναοί του χωριού ανέρχονται στους εννέα. Εντός του οικισμού είναι οι ναοί: Προφήτης Ηλίας που είναι καθεδρικός ναός, Τιμίου Προδρόμου και Άγιος Δημήτριος. Ο Προφήτης Ηλίας (1904-1905), είναι έργο άριστης τέχνης. Έχει ρυθμό βυζαντινό και αρχιτεκτονική δομή μεγαλοπρεπή.
Οι άλλες εκκλησίες Παναγία, Αγ. Γεώργιος, Αγ. Θεόδωρος, Αγ. Αθανάσιος, Αγ. Νεκτάριος και Μεταμόρφωση είναι εξωκλήσια του χωριού. Στην άκρη του χωριού βρίσκεται και η μονή του Αγ. Νικοδήμου που ιδρύθηκε το 1975 από τον π. Αντώνιο Γ. Γεωργαντά, η οποία έχει δύο μοναχούς.
Οι τοπικοί φορείς του χωριού σε απόλυτη συνεργασία με τους πολιτιστικούς συλλόγους δραστηριοποιούνται για τη διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής μας κληρονομιάς και παράδοσης. Πραγματοποιούν έργα υποδομής και εξωραϊσμού του χωριού και διοργανώνουν πολιτιστικές εκδηλώσεις που κορυφώνονται στις 29 Αυγούστου, ημέρα κατά την οποία γίνεται το πανηγύρι του χωριού με πατροπαράδοτο παραδοσιακό γλέντι.
Στο τέλος του 20ου αιώνα, το Ελληνικό αποκτά το δικό του ξενώνα 10 δωματίων, έργο των αδελφών Φουρλή, δωρεά προς τη γενέτειρα των γονιών τους ενώ στις αρχές της 3ης χιλιετίας αποκτά και δεύτερο ξενοδοχείο με την ονομασία «Ελαιών».
Το Ελληνικό με το πλούσιο πράσινο και με το ευχάριστο και υγιεινό κλίμα που διαθέτει, προσελκύει τους τουρίστες και γοητεύει τους απόδημους και ξένους που παραθερίζουν στο χωριό όλες τις εποχές του χρόνου ενώ τα χειμωνιάτικα Σαββατοκύριακα αποτελεί κλασσικό προορισμό απόδρασης. Ήδη με ενέργειες του δήμου αποτελεί οικισμό ιδιαίτερου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος που προστατεύεται από το νόμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου