Ο αρχαιολογικός χώρος της αρκαδικής Γόρτυνας επιτρέπει στον σημερινό επισκέπτη να δει ερείπια από τον ναό του Ασκληπιού και από τις ιαματικές λουτρικές εγκαταστάσεις που ήταν αρκετά εξελιγμένες για την εποχή τους.
Τα λουτρά είναι από τα σημαντικότερα του αρχαίου κόσμου που έχουν ανακαλυφθεί και περιλάμβαναν ένα ιδιαίτερο σύστημα θέρμανσης, που θεωρήθηκε από τους ερευνητές αρκαδική ευρεσιτεχνία.
Συγκεκριμένα διακρίνεται καθαρά η κεντρική αίθουσα των λουτρών με τις 3 αψίδες και οι βοηθητικοί χώροι, αλλά και διάφορα λείψανα ιερών και άλλων οικοδομημάτων. Κι αυτά είναι μέρος μόνο της αρχαίας πόλης που άκμασε εδώ, δίπλα στον Λούσιο, από τον 4ο αι. π.Χ. ως τον 2ο αι. μ.Χ., οπότε καταστράφηκε.
Νότια των λουτρών και του ναού του Ασκληπιού βαδίζοντας προς τη γέφυρα του Ατσίχολου θα συναντήσετε τμήματα των τειχών της πόλης. Τα τείχη αυτά είναι κρυμμένα σε πυκνή βλάστηση και αν κάποτε γίνουν ανασκαφές στο χώρο, θα αναδείξουν την αρχαία πολιτεία της Γόρτυνας.
Κατεβαίνοντας στις όχθες του Λούσιου ποταμού, στο σημείο της Αρχαίας Γόρτυνος με το Ασκληπείο και τα ιαματικά Λουτρά, διαβαίνουμε το πετρόκτιστο γεφύρι του Κόκκορη (Πολυγένη). Από κάτω του, αρκετοί τολμηροί βουτούν στα κρύα νερά του ποταμού. Πολύ κοντά από εδώ βρίσκεται η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Ανδρέα Γόρτυνος και ο παλιός νερόμυλος του Κόκορη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου