Σήμερα θα σας δείξω μία πολύ εύκολη συνταγή για νηστίσιμα, πεντανόστιμα σταφιδόψωμα που θα κάνουν το σπίτι σας να μοσχομυρίζει! Είναι πολύ υγιεινά, διότι δεν περιέχουν ζάχαρη, και είναι πολύ αφράτα και μαλακά! Αποτελούν ένα τέλειο πρωινό αφού μας χορταίνουν και μας δίνουν ενέργεια, αλλά είναι υπέροχα και για απογευματινό σνακ μαζί με τον καφέ μας! Ας δούμε τη συνταγή μας.
Τι θα χρειαστούμε:
• 5 φλιτζάνια του τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
• 2 φακελάκια μαγιά ξηρή
• 1 + ¼ φλιτζάνι του τσαγιού νερό χλιαρό + 1 κουταλιά της σούπας για το άλειμμα
• ¼ φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
• 100γρ. μέλι + 2 κουταλιές της σούπας για το άλειμμα
• 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα, κοφτό
• 1/3 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
• Λίγο αλάτι
• Σταφίδες
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε να αναμειχθούν. Σε ένα άλλο μπολ προσθέτουμε το νερό και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί και να βγάλει φουσκάλες το μείγμα. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί. Προσθέτουμε μέσα στο μείγμα των υγρών το μείγμα των στερεών σιγά σιγά, ενσωματώνοντας σταδιακά το αλεύρι. Προσθέτουμε σιγά σιγά και το ελαιόλαδο. Ζυμώνουμε για περίπου 10 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί μία λεία, ελαστική ζύμη. Την σκεπάζουμε με μεμβράνη ή με πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό χώρο για 2 ώρες περίπου μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο. Αφού περάσει η ώρα και η ζύμη μας έχει διπλασιαστεί, την παίρνουμε και την ανοίγουμε στον πάγκο μας. Περιχύνουμε με σταφίδες. Διπλώνουμε τη ζύμη και επαναλαμβάνουμε άλλη μία ή άλλες δύο φορές, ανάλογα με το πόσες σταφίδες θέλουμε να βάλουμε. Ζυμώνουμε σε μακρόστενο σχήμα και κόβουμε σε ίσα μέρη τη ζύμη μας. Εμένα μου βγήκαν 6 σταφιδόψωμα. Τα πλάθουμε σε σχήμα που θέλουμε και τα αφήνουμε για 30-45 λεπτά σε ζεστό χώρο να φουσκώσουν λίγο ακόμα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα. Σε ένα μπολ διαλύουμε 2 κουταλιές της σούπας μέλι σε λίγο χλιαρό νερό. Αλείφουμε με αυτό τα σταφιδόψωμα για να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα και να γυαλίσουν. Είναι πανέτοιμα!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου