Τις επόμενες ημέρες θα προσπαθήσω να σας δείχνω εύκολες, νόστιμες και νηστίσιμες συνταγές για να μη μείνει κανείς παραπονεμένος! Φυσικά στο blog, μπορείτε να βρείτε και παλαιότερες συνταγές μου που είναι νηστίσιμες ή διάφορες προτάσεις μας για νηστίσιμα φαγητά. Σήμερα σας έχω μία συνταγή για πολύ νόστιμη και εύκολη πατατόπιτα! Ας δούμε τα υλικά μας.
Τι θα χρειαστούμε:
• 1 + ½ κιλό πατάτες, βρασμένες
• 1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
• 1 κρεμμύδι φρέσκο, ψιλοκομμένο
• 1 πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη
• 1 πράσο, ψιλοκομμένο
• 5-10 λιαστές ντομάτες, ψιλοκομμένες
• ½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
• ½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
• 10 φύλλα δυόσμο, ψιλοκομμένο
• 1 πακέτο φύλλο χωριάτικο
• Ελαιόλαδο
• Αλάτι και πιπέρι
Εκτέλεση:
Σε ένα μπολ παίρνουμε τις βραστές πατάτες και τις λιώνουμε για να τις κάνουμε πουρέ. Βάζουμε ένα τηγάνι στη φωτιά και του ρίχνουμε ελάχιστο ελαιόλαδο. Μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το πράσο και τα κρεμμύδια. Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν και στη συνέχεια προσθέτουμε και την πιπεριά. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσει και η πιπεριά και προσθέτουμε τη λιαστή ντομάτα. Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά να αναμειχθούν όλα τα αρώματα και έπειτα βάζουμε στο τηγάνι και τα μυρωδικά. Στη συνέχεια αναμειγνύουμε τα υλικά του τηγανιού με τον πουρέ πατάτας. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, αν θέλουμε προσθέτουμε σκόρδο, και ανακατεύουμε πολύ καλά να δημιουργηθεί μία μάζα με πολύ καλά αναμειγμένα τα υλικά μας. Λαδώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί. Στρώνουμε τα μισά φύλλα, αλείφοντάς τα ανάμεσα με λάδι. Πάνω από τα μισά φύλλα ρίχνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ωραία και ομοιόμορφα. Καλύπτουμε την πίτα με τα άλλα μισά φύλλα, αλείφοντάς τα πάλι με ελαιόλαδο όλα. Στο τέλος, χαράζουμε τα φύλλα, κόβοντας την πίτα στα κομμάτια μας και περιχύνουμε με επιπλέον ελαιόλαδο, όχι πολύ. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 45 λεπτά με 1 ώρα περίπου, μέχρι να πάρει ωραίο χρυσαφί χρώμα το φύλλο μας. Σερβίρουμε ζεστή ή κρύα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου